Pasta på riktigt
Linguini del golfo och penne stravaganti. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Pasta på riktigt

När vintern närmar sig passar rustika pastarätter allra bäst. Vi har lånat några av restaurang Linguinis populäraste recept.

Publicerad 19 november 2009

Till restaurang Linguini i Stockholm vallfärdar stans mest kräsna pastakännare när de är sugna på en stadig, vällagad pastamiddag. Linguini är nämligen inte bara namnet på en lite bredare spaghettisort, det är också en välbevarad liten hemlighet i matsvängen.
Här bjuder Linguinis ägare, Stefano Urtoller, på två av sina personliga favoriter. »Linguini del Golfo« – en lyxig skaldjurspasta med Lady & Lufsen-känsla – och »Penne Stravaganti« som är en riktigt maffig och stärkande pastarätt för kulna kvällar. Två perfekta rätter nu när kvicksilvret i termometern kryper nedåt. Hur det smakade? Buonissimo! Prova själva.

Linguini del golfo

4 portioner

Tomatsås:

  • 1 gul lök
  • olivolja
  • 2 burkar plommontomater
  • 1 näve färska basilikablad

Skaldjurssås:

  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 havskräftor
  • 100 g rensad bläckfisk
  • cirka 20 blåmusslor, skrubbade och rensade.
  • olivolja
  • 1 burk cocktailtomater
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl av tomatsåsen
  • nymalen svartpeppar
  • 20 scampi
  • 1 msk smör
  • hackad bladpersilja
  • 500 g linguinipasta

Börja i god tid med tomatsåsen – eller ta 4 dl färdig tomatsås om du inte hinner. Skala och hacka löken, låt den mjukna i en rejäl skvätt olivolja i en panna. Tillsätt plommon­tomater och salt. Koka sakta i tre timmar, rör om då och då. Tillsätt riven basilika mot slutet.

Gör nu skaldjurssåsen och koka pastan under tiden enligt anvisningar på paketet. Hacka chili och vitlök. Fräs skaldjuren (utom scampin) hastigt i oljan. Tillsätt avrunna tomater, vitlök och chili. Häll i vin och tomatsåsen när vitlöken har mjuknat. 
Koka upp och tillsätt scampin mot slutet. Smaksätt med salt, peppar och smör. Blanda med pasta och strö över hackad persilja innan serveringen.
 

Penne stravaganti

4 portioner

  • 500 g pennepasta
  • 400 g oxfilé
  • 200 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • en halv röd chili
  • olivolja
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl kraftig oxbuljong
  • 0,5 dl vitt vin eller konjak
  • smör

Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet. Strimla oxfilé och champinjoner. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka chilin. Mjukstek löken i olivolja, tillsätt vitlök och chili mot slutet. Tillsätt grädde, buljong och vin eller konjak, låt småkoka i tio minuter.

Fräs oxfilé och champinjoner hastigt i lite smör i het stekpanna. Häll ner i gräddsåsen. Blanda med den avrunna pastan och servera genast. Gärna med ett fylligt rödvin till.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här