Ur artikelarkivet arbetsrätt Arbetsrättsexperten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Påhittig på jobbintervjun?

Du ska berätta vad du kan på anställningsintervjun, inte vilka erfarenheter som saknas. Men håll dig till sanningen när du svarar på frågor.

Publicerad 17 mars 2011

Får man fara med osanning under en anställningsintervju? Jag rekommenderar det inte, men en lögn behöver inte alltid leda till att du förlorar jobbet om sanningen kryper fram. Det beror på om det du påstått har betydelse för ditt arbete.
En klassisk fråga är om du är eller tänker bli gravid. Frågan ställs nästan alltid till kvinnor, trots att även män kan »bli med barn« om uttrycket tillåts.  
Det är inte förbjudet att ställa en sådan fråga, men å andra sidan behöver du inte tala sanning.  Om du får jobbet du sökte och det sedan visar sig att du är gravid, kan arbetsgivaren inte neka dig att börja arbeta, även om du visste om din graviditet från början.
Det kan uppfattas som diskriminering att få en sådan här fråga, liksom frågor om sexuell läggning, religion och funktionshinder. Arbetsgivaren bör således vara försiktig med sådana utfrågningar.

Du behöver inte heller självmant berätta sådant som kan vara till nackdel för dig. Att du saknar erfarenhet eller har bristande kunskaper inom vissa områden är du inte skyldig att på eget initiativ sitta och rada upp.
Däremot får arbetsgivaren fråga om vad du kan och inte kan, och här ska du vara försiktig.
På en direkt fråga får du inte fara med osanning eller hålla inne med information om tidigare erfarenheter och liknande. Syftet med en anställningsintervju är ju att arbetsgivaren ska kunna bilda sig en uppfattning om vad du kan och samtidigt kunna lita på dig.

I vissa
fall kan en lögn, och eventuellt även att du inte svarar på en fråga, leda till att du förlorar jobbet i ett senare läge när sanningen uppdagas. Men de felaktiga uppgifterna måste ha stor betydelse.
En dom i Arbetsdomstolen handlade om en sjuksköterska som skulle arbeta på två olika mottagningar och påstod att hon hade körkort.
När det visade sig vara en lögn, sade arbetsgivaren upp henne. Men det var fel enligt domstolen eftersom sjuksköterskan kunde cykla mellan de två mottagningarna. Körkortet behövdes alltså inte för att hon skulle kunna utföra sitt arbete.
Men om du brer på för mycket om din kompetens och den är avgörande för arbetet, då kan du förlora ­anställningen när sanningen kryper fram.

Om vi lämnar juridiken, kan jag lämna några andra råd när du söker jobb. Många annonser är tulipanarosor, det vill säga det är ingen som kan uppfylla alla de krav som arbetsgivaren ställer upp. Sök ändå om du uppfyller några av kraven.

Tips för jobbytare

  • Sök drömjobbet. Du får det kanske inte, men platsen kan tillsättas internt och då kan det uppstå en lucka som du kan fylla.
  • Skriv korta ansökningshandlingar. Börja med att förklara varför företaget begår sitt livs misstag om de inte ­anställer dig, varför du vill ha jobbet och varför du kan göra ett bra jobb.
  • Ta reda på så mycket som möjligt om företaget och ställ frågor under ­intervjun om både företaget och den tjänst du söker. Internet är en bra källa, men var försiktig och använd helst företagets egna webbplatser.
  • Var noga med att kolla med dina referenser så att de vet vilka jobb du söker. Annars kanske de blir överraskade när företaget ringer.
  • Ring företagets fackklubb och fråga vilken lön du bör begära och kolla att det finns kollektivavtal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här