Is, kyla och mörker lockar både gäster och personal till Ishotellet i Jukkasjärvi. Erica hinner fräscha upp snögolvet många gånger innan våren kommer och jobbet smälter bort.
En dag som denna hade Ishotellet i Jukkasjärvi lika gärna kunnat ligga i det magiska landet Narnia. Ett gnistrande isslott mitt i de snöklädda vidderna.
– Come on Sarah! The sleighdogs will not wait!
En familj overallklädda engelsmän drar mig tillbaka till verkligheten. Plötsligt kryllar det av påbyltade besökare. Bland språken hörs mest engelska och svenska, men också franska, tyska och japanska. Det exotiska i ett hotell helt byggt av is och snö lockar folk från hela världen. Förra året besökte över 60 000 personer lilla Jukkasjärvi, 200 kilometer norr om polcirkeln, för att få uppleva is, mörker och polarkyla.
Det är inte bara gästerna som kommer från hela världen. Utanför receptionen möter jag guiderna Rochelle Jakeman från Nya Zeeland och Mona Schlaeder från Frankrike. De sökte båda jobb på Ishotellet efter att ha varit gäster.
– Jag blev förälskad i isen när jag var här som turist. Jag tänkte jag att jag bara måste få jobba här. Det är fantastiskt, suckar Rochelle lyckligt.
Monas historia är nästan densamma.
– Jag var här för fyra år sedan och tyckte väldigt mycket om det, så jag sökte jobb.
På Ishotellet finns sju guider. Deras jobb är att få besökare att känna sig hemma. Det innefattar allt från att hämta på flyplatsen, städa, hjälpa till med incheckning och förstås att guida.
– Många tycker att det är som i ett sagoland. De tycker att det är härligt att det är så kallt, berättar Rochelle på väg ner mot isbyggnaden.
Och i dag får gästerna verkligen valuta för pengarna. Termometern visar 34 minusgrader, köldrekord hittills i år.
– Jag fick gå till jobbet i dag eftersom min bil inte startade. Min franska lilla bil klarar inte av det lappländska klimatet, säger Mona glatt när vi kliver in i hotellets kärna, den pampiga pelarsalen. Överraskande nog är det betydligt varmare här än utomhus. Rochelle förklarar att temperaturen inne i hotellet alltid ligger mellan 5 och 8 minusgrader, beroende på utetemperatur och hur mycket folk det är. Just nu är det nästan tomt. Ishotellet öppnar inte för besökare förrän klockan tio, och innan dess är det bara de övernattande gästerna som har tillträde.
I stort sett allt på hotellet är gjort av is: möbler, sängar och bardiskar. Is som byggmaterial må vara vackert, men medför också vissa praktiska problem. En utspilld mugg varm choklad kan skapa stor förödelse, berättar Erica Stöckel som arbetar med underhåll.
– Utspilld lingondricka är vanligt, och det syns ju väldigt mycket i snön.
Erica städar rummen inför de nya gästernas ankomst. Städvagnen ser dock inte riktigt ut som på andra hotell. Erica berättar att hink och spade är de verktyg hon använder mest när hon städar.
– Mest gräver jag bort smutsig snö och lägger på ny.
För det mesta går det ganska snabbt att städa isrummen,
såvida det inte har hänt en olycka.
– Om det är någon som har spytt eller kissat tar det längre tid. Det är inte så ofta, men det händer att folk inte orkar gå ut till toaletten.
Ericas nästa uppgift är att byta ut snögolvet i en av korridorerna. Till det använder hon en specialgjord maskin, lite som en golvslip fast med roterande knivar.
– Den river upp snön så att jag kan ta ut den och lägga in ny. Ganska tungt faktiskt, säger Erica och tittar på klockan.
– Oj, jag måste gå. Jag ska släppa upp en man på taket. Han ska fria till sin tjej.
Det är inget ovanligt. Romantiken flödar nämligen på Ishotellet, berättar Rochelle som har påbörjat sin första guidning för dagen. En liten grupp på sex åhörare lyssnar uppmärksamt när hon berättar att det kan vara upp till sex bröllop i hotellets iskyrka varje dag under högsäsong.
– Dop är också populärt. Då är det vanligt att barnen får ett namn som innehåller ordet is på något sätt.
Gruppen får en genomgång av hotellets historia, hur det byggs och sedan smälter tillbaka ner i Torneå älv. Efteråt småpratar Rochelle med några av gästerna.
– Jag hämtade dem på flyplatsen i går. Det är kul att man får följa gästerna under deras tid här.
Det är hennes tur att ta en värmande paus i personalstugan. Utomhuspersonalen är bara ute en halvtimme i taget för att undvika köldskador.
– Det blir kallt om fötterna, och sedan är det lätt att tappa rösten i kylan, säger hon och går in i stugan.
Kalla fötter är inget som servitrisen Sara Wibrandt behöver oroa sig för. Hon har andra problem. Sara står i inomhusbaren och väntar på sina försenade kollegor.
– De borde vara här nu. Förmodligen är det en bil som har frusit, suckar hon.
Sara från skånska Åhus jobbar sin andra säsong på Ishotellet.
– Jag tycker om det. Det är bra gäster, arbetskompisar och bra sammanhållning. Sedan är det en bra merit att ha jobbat här.
Fler frusna gäster vill ha hennes uppmärksamhet. Mellan en latte och en cola berättar Sara att hon spenderar somrarna med att rida i USA.
– Det är en skön kontrast mellan värmen där och kylan här.
De flesta på hotellet är säsongsanställda som Sara, men det finns också några helårsanställda. Anna Johansson, som står i receptionen och väntar på en busslast engelsmän, är en av dem. Hon har arbetat här i tolv år, de senaste inomhus på bokningen.
– Fast ibland är det bättre att arbeta ute, för då har man ordentligt med kläder på sig. I dag har vi 15 grader inne på kontoret och jag har inte ens långkalsonger.
Anna berättar att det internationella intresset är stort. I höstas utsågs Ishotellet till Sveriges bästa upplevelse av den europeiska turismindustrin, och 2007 startade en direktlinje mellan London och Kiruna. Engelsmännen tycker att Ishotellet är exotiskt, berättar Anna.
– De tycker att det är väldigt spännande med snön, isen, mörkret och kylan. Det är en kul produkt att arbeta med, säger hon samtidigt som bussen hon väntar på rullar in.
Anna rusar ut för att ta emot ett gäng påbyltade engelsmän. Frusna stirrar de storögt bort mot Ishotellet som gnistrar magiskt i det starka solljuset.
Så startade Ishotellet
Företaget bakom Ishotellet har drivit sommarturism i området kring Jukkasjärvi sedan 1970-talet. År 1990 inspirerade en grupp
japanska iskonstnärer på besök till en konstutställning i en jätteigloo ute på Torneå älv. I brist på sovplats övernattade ett utländskt par en natt på renfällar i igloon. De vittnade sedan om att de haft en av de bästa sömnnätterna någonsin. Årets upplaga av Ishotellet är den nittonde i raden. I dag finns det även rum inomhus.
Så går bygget till
Bygget av Ishotellet påbörjas i mitten av november varje år.
Insamlingen av isen från Torneå älv börjar dock ännu tidigare. Redan i april året innan skärs stora isblock upp om cirka 1,5 ton styck. Dessa sparas sedan i ett islager tills det är dags att bygga.
En del av hotellet byggs genom att snö sprejas på plåtformar som sedan tas bort. När ytterramen är klar bjuds både internationella och svenska konstnärer in för att utforma ett eller flera rum.
Hotellet öppnar i etapper, den första i mitten av december. I början av januari brukar hela hotellet stå färdigt.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.