Här blir man värvad av vaktis
Alia Sheraf och Seba Alawad städar festvåningen. Foto: Lina Alriksson
Arbetspasset Calmar Stadshotell

Här blir man värvad av vaktis

Calmar stadshotell har anor från 1700-talet. Vaktmästare Kristoffer Svenssons fackliga driv har också historisk bakgrund.

Publicerad 12 mars 2024

Här på Calmar stadshotell, med anor från 1700-talet, håller skyddsombudet Kristoffer Svensson den fackliga fanan högt.

Alla som jobbar här har någon gång fått frågan om hen inte borde gå med i HRF.
– Jag har varit på dem om facket. Det var ett svalt intresse innan, men de ser att jag tar tag i saker och ting, och då är det lättare, säger Kristoffer Svensson.

HRF-aktiv ”hustomte”

Det var tre år sedan Kristoffer Svensson började jobba på hotellet. Först i housekeeping med lite vaktmästaruppgifter vid sidan om. Sedan alltmer i rollen som vaktmästare på heltid.

Eller ”hustomte” som Ida Norbäck i konferensbokningen kallar honom, och tillägger att hon gett efter för Kristoffers övertalning och nu är medlem.

Hos andra är motståndet större.
Men det kan handla om så enkla saker som att man inte förstår fack­förbundens roll i Sverige.

– Många som kommer från ett annat land vet inte vad facket gör. En gång fick jag en folder från LO på arabiska. Då blev det lättare. Vi skulle behöva mer sånt.

­Kristoffer Svensson.
Foto: Lina Alriksson

Facket är en urkraft för Kristoffer. Något han fick med sig från tidigare generationer.

Sitt första jobb fick han på Elitfönster i Lenhovda. Där jobbade stora delar av släkten. Och trots att farfar var bas var hans krav på Kristoffer klart som korvspad.

– Farfar sade att facket – det är man med i. Så det har jag alltid varit.

Ofta går samarbetet med arbets­givaren fint. Men det har hänt mer än en gång att Kristoffer har ansetts obekväm.
– Jag ger mig ju inte. Jag vill att det ska vara rättvist på arbetsplatsen.

”Man lyssnar mer på oss anställda”

På Calmar stadshotell funkar det bra. Kristoffer har en bra dialog med platschefen Mats Wolff.

Mats, som precis kommer förbi, bekräftar och tillägger att han försöker vässa sig i arbetsmiljö­frågor. Just den här dagen går han en utbildning i ämnet.
– Jag lär mig hela tiden, säger Mats.

För Kristoffer är det skönt att ha en platschef som förstår värdet av att ha en fackligt engagerad medarbetare.

– Man lyssnar mer på oss anställda. Och vi får mycket mer information än vi fick tidigare.

Festvåning, à la carte och lunch

I restaurangen plockar Anneli Karlsson undan efter lunchen. Hon har jobbat här i »fyra–fem år«.

Innan hon började på stadshotellet jobbade hon på Kalmar slott. En sak hon kan sakna därifrån är miljön, och utsikten över Kalmar sund.

I övrigt är arbetsuppgifterna ganska lika. Anneli gillar variationen.
– Vi har mycket olika verksamheter. Det är festvåning, à la carte och lunch. Nu ska jag förbereda konferensfika.

På en bar utanför matsalen finns godbitar för konferensgäster som behöver fylla på energidepåerna.

Innanför matsalen ligger köket. Där preppar kocken Marcus Lindmark morgondagens lunch.

I dag serverades fläsk med löksås. Kalmarborna vill ha sin husmanskost, men köket testar också asiatiska smaker.

Marcus Lindmarks armar bär spår av flera års kökstjänst. Över fingret löper ärr efter en stavmixer.
– Det finns farliga saker i köket, men det har aldrig gått riktigt illa.

Fler bäddsoffor sommartid

Festvåningen en trappa upp har en imponerande takhöjd. Här hålls konferenser och fester.
Nu är salen tom, bara stolarna står uppställda som för ett föredrag.

Alia Sheraf staplar stolar. Tillsammans med Seba Alawad gör hon festvåningen redo för nästa sällskap. Foto: Lina Alriksson

Seba Alawad och Alia Sheraf dammsuger heltäckningsmattan och gör lokalen redo för nästa bokning. De gillar varandra och de gillar sina jobb.

Nuguse Weldemicael.
Foto: Lina Alriksson

Housekeeping är ett av de tyngre jobben på hotell. Särskilt under sommaren när barnfamiljerna kommer. Men då tar hotellet in unga sommarjobbare vars främsta jobb är att ta hand om bäddsofforna.

Nuguse Weldemicael är en av Kristoffers närmaste kollegor.
– Jag städar, möblerar konferenser, kör tvättvagnar … allt möjligt. Jag trivs jättejättejättebra.

Som många andra sades Nuguse upp under pandemin.
Men han fick tillbaka sin tjänst på heltid när gästerna återvände.
– Det märks när du inte är här, säger Kristoffer.

Nuguse ler tillbaka. Han berättar att han trivs i Kalmar, men allra mest med jobbet.
– Jag gillar allt med jobbet. Allt!

Vanliga gästgrupper

Från »då och då« till rena anstormningen.

  • Par som reser utan barn. Förekommer under hela året.
  • Affärsresenärer, konferenser och liknande under vinter, höst och vår.
  • Spagäster, både dagspa och med övernattning. Året runt, något färre sommartid.
  • Sportiga gäster, deltagare i Iron­man och andra sportutövare. Vanliga på sommaren.
  • Barnfamiljer! Många besöker Kalmar och Öland på sommarlovet.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här