På Trosa Stadshotells nya spa njuter de anställda av dagsljuset efter flera år i källaren. Det behövs när tempot är högt och alla gäster vill pysslas om på helgen.
Det är fredag förmiddag på Trosa Stadshotell och hudterapeuten Petra Henriksson står i garaget och räknar badrockar och tofflor. Dem ska hon lägga på rummen till de gäster som valt ett helgpaket med tillgång till spa.
Vagnen är tung. Petra krånglar ut den och ställer in den i hissen och trycker på våning ett. Själv tar hon trapporna.
– Jag är inte så förtjust i att åka hiss, dessutom går den sakta, säger hon.
Fredagar och lördagar är de stora spa-dagarna. Det är då folk har tid att unna sig och det är då hotellets gäster vill ha behandlingar – allt från klassisk massage till »Fot de luxe«.
Petra Henriksson och hennes kollega Sofia Norrby, som är spaterapeut, har jobbat tillsammans i över tre år. Båda har varit med om den extreme makeover arbetsplatsen genomgått efter ägarbytet av hotellet. Nyinvigningen var i november.
– Förut arbetade vi hela dagarna i källarvåningen utan att se dagsljus. Gästerna tyckte att det var mysigt, men för oss var det som att jobba i en gruva, säger Petra Henriksson.
I dag ligger receptionen, kontoret och personalutrymmen i gatuplan. Allt är nytt och fräscht och de stora glasfönstren släpper in mycket ljus. I de nyrenoverade behandlingsrummen är det stjärnhimlar, badkar och stenpyntade väggar.
Chefen för spat heter Susanne Alpgård och är också hudterapeut. Hon började i samma veva som ombyggnationen och hotellchefen var mån om att hon skulle vara med och bestämma. Och Susanne i sin tur såg till att Sofia och Petra skulle vara med och komma med synpunkter.
– De kom bland annat med den goda idéen att elkontakterna skulle sitta i golven under behandlingsbänkarna och inte i väggarna. På så sätt slipper man snava över sladdarna hela tiden, säger Susanne.
Petra är anställd på 75 procent och Sofia på 50 procent, de har inga andra jobb vid sidan om utan tar extratimmar på Spat när det behövs. De jobbar varannan helg och vissa dagar i veckorna.
På ett spa gäller det att ha personal när gästerna vill komma och Susanne har 26 olika terapeuter och massörer som hon plockar in per timme. En stor del av hennes tid ägnar hon att få ihop rätt personal till rätt behandling.
– Konkurrensen är hård och de flesta spa har stort tryck på fredagar och lördagar. Då har vi öppet till sju på kvällarna. På söndagarna har vi öppet till två, säger Susanne Alpgård.
Ombyggnaden var efterlängtad, Petra och Sofia har fått en ny arbetsplats. För andra blev det en möjlighet att gå vidare. Evelina Pettersson som är spaterapeut jobbar numera i hotellets reception.
– Jag ville utvecklas och göra något annat. Eftersom det är samma bokningsprogram i receptionen som i spat så var omställningen inte så stor. Behövs det kan jag hoppa in och ta någon behandling också, säger Evelina Pettersson.
Klockan är över ett och Sofia och Petra kommer in i hotellet, hälsar på Evelina i receptionen och går ut i köket för att hämta lunch som de värmer i mikron. De äter sist av alla i personalen. Luncherna på fredagar och lördagar är heliga för dem, det är enda gången i veckan som de hinner ses och prata.
Klockan två börjar rusningen i spat. Petra tar emot en gäst som ska ha ansiktsbehandling och Sofia ska göra en aloe vera-inpackning. De städar rummen själva mellan behandlingarna. Det är stressigt, rätt ensamt och mycket stående. Något som Sofia känner av lite extra eftersom hon är gravid i vecka 22. Hon använder både stödstrumpor och gympadojor, men vet inte hur länge till hon kommer att kunna jobba.
– Att skrubba badkar i behandlingsrummen och att bära ölbackar till spat är tungt. Det är så mycket arbete runt omkring som folk inte tänker på.
Ett spa är också en värld av aromer och väldoft, vilket kan vara kämpigt för den som är gravid.
Sofia har märkt att hon lättare får huvudvärk och blir trött fortare. Doften av lavendel har hon riktigt svårt för just nu.
Det bästa med jobbet är vetskapen om att man gör andra människor gott.
– Det ger så mycket tillbaka, säger Sofia Norrby.
Den behandling gästerna oftast vill ha är klassisk massage. Då vet de vad de får. Behandlingarna är mellan 50 och 80 minuter långa. Petra tycker att det är roligast att ge ansiktsbehandlingar.
– Då kan man pyssla riktigt med kunderna och sedan ge dem tips och råd på hur de ska kunna jobba vidare med sin hy hemma.
Alla gäster som kommer till anläggningen kliver in i en värld av ljuv musik, väldoft och vänligt bemötande. Men för Sofia, Petra och Susanne är det stress och hårt arbete som gäller denna fredag. Ändå lyckas de se obesvärade ut.
– Det här är ett jobb där man egentligen aldrig får ha en dålig dag, eller i alla fall inte visa att man har det, säger spa-chefen Susanne Alpgård.
Hudterapeut får gå på djupet
Hudterapeuter läser minst ett år, bland annat fysiologi och dermatologi (läran om huden och dess sjukdomar). De får utföra medicinska behandlingar och använda teknisk apparatur.
Spaterapeuter har kortare utbildning och jobbar bland annat med kroppsbehandlingar, inpackningar och massager.
Från belgisk ort till bransch
Spa är en belgisk ort belägen i en dalgång mellan Ardennerna.
Den var en av Europas främsta kurorter på 1300-talet tack vare sina mineralrika och varma källor som sades ha helande krafter.
Spa har sedan blivit en allmän benämning för hälsohem eller kurort.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.