Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund?

Årets nyhet i det lysande tomtehuset i Mullsjö blir en upplyst hästsläde. Ännu en ren på verandataket blir det nog också. Däremot inga reklamskyltar.

Publicerad 27 mars 2002

Jag har tackat nej till ett elföretag som ville sponsra strömmen mot att de fick sätta upp en skylt, berättar Christoffer Rössvik.
Varför?
? Då blir det inte mitt eget. Jag vill göra detta efter mina idéer, inte någon annans.
Det är Christoffer som bor i det lilla röda huset utanför Mullsjö. Elektriska huset eller tomtehuset.
Det började för tolv år sedan. Christoffer Rössvik satte upp 1 500 lampor på sitt hus till jul. Året därpå hade han 3 200 lampor. Nu blev hans hus känt. Tv och tidningar kom och fotograferade. I dag har Christoffer 20 000 lampor på huset och i trädgården. De tänds till första advent och lyser sedan varje kväll till Tjugondedag Knut.
? Nattetid har jag bara huset tänt, inte hela trädgården. Det är dyrt ändå.
Hur kom du på att ha lysande juldekorationer?
? Jag har alltid tyckt om lampor. I granen hade jag inte en, utan fem slingor.
Först kom stjärnor och lampor som blinkade. Sedan slingor utanpå huset.
Mycket inspiration har han fått från amerikanska filmer.
? Även i Thailand har de mycket ljusdekorationer. Jag tycker att är fint.

Slingorna sitter uppe
När Hotellrevyn kommer på besök en småruggig dag i november ser huset ut som om det är inklätt i grön taggtråd. Det är ljusslingorna, som sitter kvar sen föra julen. Nu ska de tas ner och ses över.
På gräset står en bräda med två renar som drar en släde. De ska upp på verandataket.
? Men jag ska nog köpa en ren till, så att de får lite draghjälp om det blåser.
Årets stora nyhet blir en belyst släde i trädgården.
? Den fick jag genom att ringa till Radio Jönköping. Flera lyssnare hörde av sig.
Nu grunnar Christoffer på hur den ska belysas och vem som ska köra. Och han behöver en dragare till släden.

Brevbärare och HRF:are
Veckorna fram till första advent blir snärjiga. Christoffer Rössvik haltar lite efter en knäoperation, men klättrar ändå upp på stegarna. Och jobbet som brevbärare i Mullsjö kan han klara trots knät.
? Tidigare var jag liftskötare och körde pistmaskin och snökanon på Mullsjö Alpin. Sen dess är jag med i HRF. Det är en bra fackförening, de hjälper mig alltid när jag behöver, så det finns ingen anledning att byta.
Huset ligger bra till för publiken, alldeles intill riksvägen mellan Jönköping och Trollhättan. Eller dåligt, beroende på hur man ser det. Strax bortom huset slutar vägbelysningen.
I mörkret lyser ett ljushus och en tomteträdgård.
Folk med gäster på julbesök åker gärna förbi för att titta. Även trafikstockningarna är omtalade. Och de som inte stannar för att titta saktar i vart fall ner farten när de far förbi. Vägen är smal,och lastbilschaufförerna otåliga.
? De kunde ju lätta på gasen, säger Christoffer. De blir kanske sex minuter sena under tre fredagar på ett år.

Fel sida av gränsen
Det belysa julhuset är numera Mullsjös främsta turistattraktion. Ändå ligger det inte i Mullsjö, utan i Håbo kommun. Gränsen går 200 meter bort. Det finns företagare inne i Mullsjö som vill att tomtehuset ska komma med i kommunens informationsbroschyrer, men så blir det inte.
I stället är det en del gnissel mellan Christoffer och myndigheterna. Förra året införde länsstyrelsen stoppförbud på vägsträckan utanför. Då föreslog Christoffer, med glimten i ögat, ljusslingor kring skylten, så att den skulle synas.
Varje år är det något nytt. Christoffer började med vanliga lampor och girlanger. De klara lamporna sprejmålade han i olika färger, för att få exakt den effekt han ville ha.
Nytt under senare år är dels dioderna, som är betydligt mer hållbara och strömsnåla än vanliga lampor, dels lysande slangar, med en lampa på varannan centimeter.Även stora lysande tomtar och andra figurer av amerikansk modell kommer stort.

Måste ut och byta
Hur har du råd?

? Vi räknade på det förra året, men de siffrorna har jag förträngt, skrattar han.
Reservlampor har han numera gratis. En del slingor där någon lampa är trasig får han från olika elfirmor. Vädret frestar på både lampor och sladdar.
? Det är ledsamt när lamporna går sönder. Går en lampa så slocknar tio. Åskådarna kanske inte ser det, men jag vet precis var jag har mina lampor och hur det ska se ut och måste ut och byta.
Han har ordentliga kablar, jordat och även jordfelsbrytare, och har hittills helt klarat sig från elektriska olyckor. Mycket går också på svagström, 24 volt.
Under trappan finns elcentralen. Strömförsörjningen kan dock sättas på en del prov.
? Min familj låter mig hållas, skrattar Christoffer.

Först och störst
Christoffer åker runt och tittar på andra ljushus i landet. Han är säker. Han var först med ett riktigt ljushus i Sverige och är fortfarande den som har mest lampor.
Hur länge håller du på?
? Det är svårt att sluta. Kanske minskar jag lite, jag kan ju inte sluta tvärt.
Får du ha allt i fred?
? Ja, jag har aldrig råkat ut för att något har blivit förstört med vilje. Det finns ju folk som åker omkring och stjäl trädgårdstomtar, men det har jag klarat mig ifrån.

Bildtext:(Foto: Jan-Erik Ejenstam)
Varje år skapas en ny installation. I år blir det en belyst släde.
Slingor och lampor tas ned, ses över och sätts upp.
Första advent tänds Christoffer Rösviks ljusinstallationer. Och publiken strömmar till.
Lysande tomtar och andra figurer av amerikansk modell kommer stort.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här