Nu bordar turisterna Af Chapman
Urban Sonesson sköter vardagsunderhållet ombord. Foto: Anna Simonsson
Arbetspasset af chapman

Nu bordar turisterna Af Chapman

Finaste miljön och en aktiv fackklubb. Det är inte bara turisterna som trivs på vandrarhemmet mitt i Stockholm. Nu är det högtryck ombord på Af Chapman.

Publicerad 27 juni 2017
Andreas Dits. Foto: Anna Simonsson

Det hade varit en bra dag att sätta segel. Strålande sol och varma vindar. Men fullriggaren Af Chapman ligger sedan 1949 förtöjd vid Skeppsholmen, mitt i Stockholm. Hela den tiden har hon varit vandrarhem i Svenska Turistföreningens regi. På däck står en turist och gör tai chi, en annan fotograferar Stockholms slott med mobilen.
Andra har lämnat fartyget för att checka ut i receptionen som ligger i en byggnad på land. Det är en ganska typisk fredag i början av högsäsongen, säger receptionisten Andreas Dits.
– Det är hundra kids i entrén, mycket skolresor i veckorna så här års. Till helgen kommer andra, svenska familjer och internationella turister. Vi har inte lika många backpackers som förr om åren och sällan hantverkare och affärsresenärer.

De som jobbar får ofta komma med tips till turisterna. Andreas Dits tycker att det är roligast att få berätta om annat än Skansen och flygbussar, sådant som gästerna annars kanske inte skulle hitta till.
– Som bästa badklipporna på Långholmen, mysiga barer, kvällens bästa spelning i stan eller bastu och isvak på Hellasgården på vintern. Och jag är alltid noga med att ställena jag tipsar om har kollektivavtal.
Skolelever har spritt ut sig i väntan på att alla ska ha lämnat in sitt bagage för att ta en sista tur på stan.

Tre tjejkompisar med mycket stora resväskor ska just checka in, medan Susanne Frisch och Regine Frisch checkar ut. De är på resa med sin tysk-italienska kör och trivdes så bra på Af Chapman att de försöker boka fler nätter till när de passerar Stockholm igen.
– Att sova på en båt var mycket trevligt och originellt, säger Susanne.
Det visar sig vara fullbokat på fartyget.

Men Af Chapman & Skeppsholmens vandrarhem har även rum och sovsalar i byggnaden på land. Här finns också det typiska vandrarhemsköket, frukostmatsalen och ett kafé, alla med vykortslik utsikt över vatten och stad.
Inne i köket håller Jeanette Höök och Anthony Payne på med beställningar.
– Cookiesarna går väldigt bra lördag och söndag så dem kan du ta fler av, säger Jeanette.
Efter några år som ekonomiassistent lockades hon tillbaka till restaurangbranschen av jobbet på Af Chapman.
– Själva atmosfären när jag kom in här, jag kände direkt att jag ville ha jobbet.

Anthony Payne. Foto: Anna Simonsson

Anthony Payne har precis gått en medlemsutbildning hos Hotell- och restaurangfacket.
– Jag är intresserad av lagar och vad som gäller. Facket är en bra grej, jag skulle lätt kunna tänka mig att vara förtroendevald. Man måste trivas på sitt jobb och i den här branschen är man väldigt snabb på att sluta om det inte är bra.
Han är långt ifrån ensam HRF:are på arbetsplatsen.
– Vi är flera som är engagerade. Flera har uppdrag och sprider kunskap om facket, en kärna av folk som jobbat länge och är bra på att förklara varför det är bra att vara med i facket. Det svåra är att rekrytera städpersonalen. Städ ligger på entreprenad och det finns en språkförbistring, säger Andreas Dits som sitter i klubbstyrelsen.

På somrarna finns det en restaurang på fartygets däck.
– I år satsar vi på svenska smaker, sill, köttbullar och ångad torsk, säger restaurangchefen Peter Ahlberg och fortsätter att ställa i ordning glasen i baren på däck.
Högt uppe i masten klättrar Jenny Sylvén. Hon och en kollega kommer till Af Chapman två gånger om året för att göra underhåll. Nu oljar de in riggens vajrar, tidigare slipades ytskikten.
– Hon är som en fastighet, fast hon är ett skepp, säger Jenny Sylvén.

Fastighetsskötaren Urban Sonesson sköter det löpande underhållet.
– Jag gör allt möjligt. I dag har jag fixat toaletter, trösklar, slipat bord, ordnat med elprylar. Det är väldigt blandat.
Urban Sonesson visar vägen ner under däck. Där är det svalt eftersom vattnet kyler ner skrovet.

Ewa Chilinska städar hytter. Det är inte jobbigare att städa på båten än i byggnaden på land, tycker hon.
Hytterna varierar i storlek och stil. På övre däck finns kaptenshytten med dubbelsäng och navigatörshytten med eget soldäck. Här nere finns enkel- och dubbelhytter, liksom större hytter för upp till sex personer.
Ytterligare en trappa ner finns ballasten, det vill säga sand som fartyget fylls med för att det inte ska gunga så mycket. Tvärsöver ballasten går en träspång till något särskilt i akterskeppet: skeppsgosserummet.
Här samlas varje vecka en grupp från kamratföreningen Flottans män, för tidigare marinanställda. I rummet finns hantverk som de gjort av knopar, på väggen hänger någons nötta sjömansjacka.
– Förra veckan var en av Af Chapmans gamla skeppsgossar med. Han är 90 plus nu, så han fick lite hjälp att ta sig ner, berättar Urban Sonesson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här