Nattskiftet stämplar in på Nöjesfabriken
I kväll är Emma Nyholm »sidekick« till kvällsansvarig, redo att rycka in där det behövs. Foto: Maria Annas
Arbetspasset nöjesfabriken karlstad

Nattskiftet stämplar in på Nöjesfabriken

Publicerad 5 oktober 2017

När man går till jobbet på Nöjesfabriken i Karlstad kan man inte vara helt säker på vilken arbetsuppgift som väntar just det här passet.
Den här kvällen är det konsert med Miss Li, pianopopstjärnan från Borlänge, som lockar. Bordsbokningarna strömmar in till restaurangen Cava 42 samtidigt som personalen laddar med mat – i kväll stuvade makaroner med »falukörv«.

Tio olika verksamheter

Nöjesfabriken har tio olika verksamheter: konserter, event & show, bowling, nattklubb, lunchbuffé, bowlingbar, julbord & banketter, tapaskrog, kon­ferens och catering.

Elva man är på plats i entrén och i baren – vakter, värdar, bartendrar – och sex i restaurangen – kockar och servitriser.
– I kväll är jag sidekick till kvällsansvarig. Det betyder att jag är lite alltiallo. Behövs det städas på en toalett så gör jag det. Kommer många besökare på en gång, scannar jag biljetter, berättar Emma Nyholm.
Hon började som servitris, och tycker att gruppsittningar är roligast, disk tråkigast. Hon har en halvtidstjänst som hon bygger på om det finns utrymme, småbarnsmamma som hon är.
– När jag varit hemma mycket tänker jag: »Gu, va skönt å jobbe!« och tar gärna på mig extrapass.

Nina Persson börjar kvällen ensam i köket. Hon förbereder tapasrätter, särskilt storfavoriterna musslor, patatas och gambas. Hon har precis sagt upp sig och vill testa något nytt efter fem år på Nöjesfabriken.
– Jag är sugen på att åka på sjön, säger hon.

Platsansvariga Malin Lundberg Pettersson är på jakt efter ersättare. Utbildade kockar med arbetserfarenhet, teamkunskaper och en härlig personlighet, som hon själv uttrycker det.
Just nu är 32 personer anställda på Nöjesfabriken, men det finns cirka 100 på lönelistan. Stället har varit Karlstadbornas samlingspunkt sedan 2003. Numera kommer också fler och fler turister. Ryktet om stället sprider sig efter att det blivit valt till Sveriges bästa nattklubb två år i rad.

Nattklubben är öppen på lördagar, och livescenen regelbundet. Under hösten kommer bland andra Thåström och Mando Diao hit.
– I kväll förväntar jag mig en trevlig kväll och en mer intim spelning, säger ordningsvakten Torbjörn Ingvarsson.
Och han får rätt. Det är en städad publik i ett brett åldersspann som gästar Nöjesfabriken.
– Jag har jobbat som vakt i många år. Ibland har jag sett folk gå bort, oftast på grund av sjukdom. Jag har sett tragedier utspela sig. Men de allra flesta sköter sig, det kanske handlar om tio av tusen som kan ställa till det. Jag försöker alltid kommunicera verbalt med gästerna och ser mig som en förlängd arm av huset, mer värd än vakt. Vi har relativt få hämtningar av polis här.
Torbjörn Ingvarsson säger att Nöjesfabriken har blivit ett fönster mot Karlstad och Värmland, ja nära nog hela Sverige.

Ryktet spred sig när man införde mobilgarderober i restaurangen. Ovanför varje bord hänger en påse som man kan lägga sina telefoner i, med ljudet avstängt, och få 15 procent rabatt på hela notan. Påsen hissas upp av servispersonal vid beställningen och hissas ner efter middagen, vid betalningen. Detta har blivit en viral succé i hela världen.

Jimmy Lillemo har själv spelat bowling på elitnivå. Foto: Maria Annas

I baren på gården laddar Dennis Nilsson och Jennifer Jönsson upp. Dennis började som diskare men är huvudsakligen bartender numera, medan Jennifer mest jobbar i bowlinghallen.
Där är det lugnt i kväll och bara en anställd på plats: Jimmy Lillemo. Han har själv spelat bowling på elitnivå och berättar att bowlinghallens högsäsong börjar i september. Och inte heller han jobbar med bara en sak.
– Nej, ibland jobbar jag i restaurangen vid luncher och ibland tar jag nattklubbspass också. Det är ingen bra kombo att ha bowlinghallen öppen när nattklubben öppnar, med tanke på de hala banorna.

I dörren till gården står Andreas Hedlund – i dag entrévärd, i morgon något annat. Vid garderoben tar Helen Jensen emot biljetter i kväll, annars brukar hon mest servera.
Servisen har både erfaren och oerfaren styrka på plats, och väntetiden på mat är längre än vanligt. Ju närmare spelningen, desto mer ökar trycket. I köket har Nina Persson fått förstärkning och jobbar så att svetten lackar. Hon brukar inte hamna någon annanstans än i köket.

Plus och minus på jobbet

  • Miljön – de stora välbehållna lokalerna som gör det möjligt med en bred verksamhet och variation för personalen.
  • Deltid: Heltidsanställning är ingen självklarhet. Många har en deltidsanställning som de bygger på med timmar.

Många verkar tycka om de varierande arbetsuppgifterna, även om de flesta har en favoritplats på Nöjesfabriken.
– Jag hoppar in lite överallt där det behövs. Då blir det inte samma sak hela tiden, säger Jennifer Jönsson.
På Nöjesfabriken finns det kollektivavtal, men det fackliga medlemskapet är sällsynt. Och Hotell- och restaurangfackets avdelning i Karlstad har inga förhandlingar eller missöden att berätta om.
– Vi är duktiga på att ta diskussionen direkt, vi »stöpper det i korridoren med e köppa kaffi«, säger Emma Nyholm.

Men inget kan stoppa Miss Li som vid niotiden går upp på scen och ger järnet. »Vad trevligt att vara här!« utropar hon och kör i gång så publiken dansar. En timme senare dansar även Miss Li i publiken, och när hon kör sin Så mycket bättre-hit »Här kommer natten« är stämningen extatisk. Ja, nu kommer natten. I natt tar den slut redan vid halv ett, men när det är nattklubb först vid tre.

Spara

Spara

Spara

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här