Mer klöver i plånboken
Foto: Istockphoto
Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mer klöver i plånboken

Den 1 maj 2009 höjdes lönerna i 14 av HRF:s avtal. Här hittar du minilönerna som gäller fram till 30 april 2010. Du ska inte ha lägre lön än i avtalet, högre lön går däremot bra.

Publicerad 2 maj 2009

I den blå rutan uppe till höger finns en tabell i pdf-form över lägsta tillåtna lönerna efter lönehöjningen 1 maj 2009.

Från den 1 maj ska nya löner gälla på många arbetsplatser i hotell- och restaurangbranschen. I Nöjesavtalet var lönerevideringen redan den 1 april och Samhalls anställda fick vänta till 1 juni.

Lönerna ska höjas med mellan 200 kronor och 800 kronor. På arbetsplatser som fördelar pott kan några anställda få mer än så. 
I flera av HRF:s avtal finns det en generell höjning som alla har rätt till och en pott-del, som kan fördelas olika på de anställda efter förhandling mellan fackrepresentant och arbetsgivare. Men om det inte blir någon förhandling ska potten fördelas lika till alla.

Lägsta tillåtna lön i ”Gröna Riks”, riksavtalet HRF/SHR.

Samma minimilöner gäller för avtalen Idea, KFO Riks, Folkets hus och
parker samt Turistavtalet.

Löneklass
Ingångslön (månad/timme)
6 års yrkevana (månad/timme)
Kvalificerat Yrkesarbete
18 716 / 108:20
20 100 /116:20
Yrkesarbete 17 481 / 101:00 18 865 / 109:00
UngdomslönFrån 19 år:
14 818 / 85:70
Från 18 år:
13 468 / 77:80
Från 17 år:
12 793 / 73:90
Under 17:
11 442 / 66:101
Ungdomslön kan tillämpas under högst tre år.

Bra att veta

Samtidigt som de nya lönerna börjar gälla förändras andra ersättningar och kostnader i avtalen. Här är några att hålla utkik efter.

  • Ob-ersättningen höjs, dock inte i alla avtal. SHR:s Gröna Riksavtal har exempelvis oförändrat ob.
  • Nivåerna för lägsta semester­ersättning höjs.
  • Kostnaden för mat på jobbet, kostavdrag, ökar.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här