På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Matcha chokladen med en ultrasöt spanjor!

Välj dryck efter chokladens ton. Är chokladen mer söt än bitter behövs sötman från den udda druvan pedro ximénez.

Publicerad 18 december 2014
inlinebild
Ulrika Karlsson. Foto: Annika af Klercker

Det senaste decenniet har chokladen fått ett rejält uppsving som delikatess, förutsatt att chokladen tillverkas hantverksmässigt och av naturliga råvaror. Det allra viktigaste är kakaobönan, ju ­högre kvalité desto dyrare choklad. Mörk choklad innehåller minst 43 procent kakao och många anser att runt 65 procent kakaohalt ger bäst smak.

Mjölkchokladen har betydligt mindre kakao och med sin mjuka karaktär är den vår folkligaste choklad.
I kombination med dryck dominerar två av chokladens grundsmaker – sötma och bitterhet. Den förstnämnda är större i ljus choklad medan bitterhet märks tydligt i mörk choklad, vilket präglar ­valet av dryck. En tumregel är att välja sötare dryck än ­efterrätt, på så sätt minskar helhetsintrycket av sött.

Till den mörka chokladen dricker jag portvin eller ett annat sött rött vin, gärna ett starkvin som har lite högre alkoholhalt.
Men för den riktigt söta och smakrika chokladen kommer ­druvan pedro ximénez till användning. Den ultrasöta ­spanjoren är fullkomligt lysande och udda, därtill mogen efter decenniers lagring.

Till mjölkchoklad serverar jag ett lättare vin men med tydlig sötma, rött eller vitt och gärna pärlande för piggare upplevelse. Runt 5 cl per person är lämplig mängd för vin med mycket socker. Tänk på att hålla vinet svalt för spänstigare helhet!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här