För Maryam Azmand började det med ett inhopp vid soppgrytorna i skolköket. Nu har hon fått snurr på sitt cateringföretag och spanar efter större lokaler.
Hon hade ett bra liv i Kurdistan och älskade att laga mat till släkt och vänner. Men maken var politiskt aktiv och de var tvungna att lämna allt. Efter många turer kom familjen slutligen till Linköping. Maryam Azmand bestämde sig för att satsa på det hennes hjärta brann för: matlagning. För tre år sedan öppnade hon egen cateringfirma.
– Jag satt i lokalen flera veckor och väntade på att någon skulle ringa. Första samtalet var från kyrkan som ville ha smörgåsar och kaffe. Sedan ringde skolan där jag hade jobbat och ville ha en buffé för 60 personer. Efter det har det rullat på.
När Maryam kom till Sverige för 15 år sedan ville hon inget annat än att jobba. Men inget jobb, om hon inte gick SFI. Hon läste svenska i åtta månader, men lärde sig mer svenska på sin första praktik än i skolan. Praktiken gjorde hon i disken i ett skolkök. En dag blev en ur den ordinarie personalen sjuk och Maryam fick hoppa in och göra sallader och soppa.
– Efter lunchen kom rektorn ner till matsalen och frågade vem som hade gjort soppan. Jag sa att det var jag och då sa han: Laga alltid soppan här i fortsättningen.
Maryam insåg att hon satt med ett trumfkort på hand och efter åtta år i skolköket bestämde hon sig för att starta egen cateringfirma. I ett servicehus hade en kökslokal stått tom i fem år, den fick hon hyra till ett bra pris. Och så lånade hon lite pengar av sin man.
– Jag fick tips om en cateringfirma som hade stängt och fick köpa deras bestick, tallrikar, glas och uppläggningsfat. Och mina söner köpte en begagnad bil till mig så att jag skulle kunna köra ut maten.
Hon delade ut menyer till 35 företag i Linköping och före detta kollegan Kerstin stöttade och sa att om man en gång smakat Maryams mat ville man ha den igen.
I cateringfirman erbjuder Maryam en blandning av mat från olika länder. Från smörgåstårta till lammgryta. En rätt som är mäkta populär är de stora köttbullarna kefta med kurdiska kryddor. Och många av kryddorna till maten odlar hon själv hemma. Hon drar sig inte för att ta sig an bröllop eller födelsedagskalas med över 1000 matgäster. Familjen hjälper alltid till vid behov, men Maryam tar också hjälp från annat håll till de stora festerna.
– Då erbjuder jag andra invandrarkvinnor arbete. Många av dem sitter bara hemma och vill inget hellre än att jobba. Jag ger dem en chans att komma in i arbetslivet i Sverige.
Maryam använder aldrig recept, hon går på inspiration och erfarenhet. Hennes dröm om att öppna eget har blivit verklighet. Men hon nöjer sig inte med det. Hon vill utöka och letar efter en festlokal där hon både kan laga maten och anordna fester.
– Jag har bett kommunen att tipsa mig om det kommer in någon ledig lokal. Får jag en större lokal kan jag ta större arrangemang och dessutom kan jag anställa folk. Det borde väl vara bra för alla parter.
Maryams fyra bästa råd
- Det gäller att våga för att förverkliga din dröm. En uppmaning som Maryam riktar speciellt till invandrarkvinnor som kanske har lite sämre utgångsläge med tanke på språk och erfarenhet.
- Ha en tydlig affärsidé. Tänk efter vad du vill och sätt upp mål.
- Skaffa en revisor som ser till att du har alla papper i ordning.
- Det är inte en lätt resa, men en rolig och lärorik utmaning som ger dig erfarenhet på vägen.
Maryam Azmand
Ålder: 43 år.
Familj: Man och tre barn.
Bor: Linköping.
Företag: Maryams Catering, startade 2008.
Jobbade tidigare med: Åtta år i skolkök.
Det bästa med att ha eget: Du är din egen chef och får möta nya människor och utmaningar varje dag.
Det sämsta med att ha eget: Mycket att tänka på vid starten som pappersarbete och olika regler inom näringslivet.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.