Linus: Väldigt många vet
inte riktigt vad facket är
Linus Haraldsson försöker få andra unga att engagera sig fackligt. Foto: Christer Pöhner
Arbetspasset Fackligt engagerad
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Linus: Väldigt många vet inte riktigt vad facket är

Det var när Linus Haraldsson blev lurad på lönen på sitt första jobb som han insåg vikten av att engagera sig fackligt. I dag försöker han få andra unga att inse samma sak.

Publicerad 16 november 2010

Många av de unga som går med i facket har egentligen ingen koll på varför, tror Linus Haraldsson. Så var det i alla fall för honom.
– Jag gick med när jag gick på gymnasiet eftersom mamma tjatade om det. Själv visste jag inte varför. Inte förrän jag fick mitt första säsongsjobb som servitör och blev lurad på lönen.
Det var tre år sedan. I dag jobbar han som servitör i sin hemstad Örebro och sitter i styrelsen för HRF:s avdelning 30 Mälardalen. Att bli en engagerad medlem i facket var ett lätt val.
– Unga behandlas ofta illa på arbetsmarknaden, får dåliga anställningsvillkor och lägre löner. För mig är det klart att vi själva måste se till att saker blir bättre. Ingen annan kommer göra det åt oss.

Linus har själv inget fast jobb utan arbetar extra, eller »enstaka dagar« vid behov som det numera heter, på tre olika restauranger. I jobbet träffar han massvis med unga som är i samma sits. Då försöker han alltid prata om facket.
– Väldigt många vet inte riktigt vad facket är. Och framför allt inte vad facket gör. En del tror att det är någon typ av myndighet som ser till att lönerna höjs.
Många unga blir avskräckta av medlemsavgiften. För del är det inte ekonomiskt möjligt att vara med i både fack och a-kassa, säger Linus.
– Kollektivavtalet gör att unga tjänar mindre för samma arbete än de som är äldre. Så det blir en nedåtgående spiral där unga inte har råd att gå med, och kan vi inte påverka hur avtalet blir.

Just nu tar det fackliga arbetet honom bara några timmar i veckan. Men Linus förutspår att det snart kommer att bli mer. Han och några andra i avdelningen planerar att starta flera klubbar för unga på snabbmatställen. Förhoppningen är att det ska få fler att engagera sig fackligt.
– Men det är väldigt svårt. Det är synd, för det skulle verkligen behövas fler unga. Förbundet skulle bli ungdomligare då.
Lösningen tror han stavas kunskap, utbildning och marknadsföring.
– Sedan tror jag att HRF behöver bli mer offensiva. Inte bara informera om tryggheten med ett medlemskap, utan även trycka på de möjligheter och utmaningar som finns framför oss.

6 goda råd från Linus

Till förbundet:

  • Var ute mer bland unga.
  • Visa att facket bryr sig även om unga.
  • Satsa mer på utbildningar i varför facket behövs.

Till andra unga i HRF:

  • Gå en facklig utbildning.
  • Få med kollegorna. Det är lättare att jobba fackligt om man är fler.
  • Tänk på att även en liten insats är en insats!

Linus Haraldsson

Ålder: 23.
Yrke: Servitör.
Fackliga uppdrag: Suppleant i avledning 30 Mälardalen.
Intressen
: Politik och hänga med kompisar. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här