Krogkvarter med extra krydda
Frank Gustavsson på takodlingen, som skapats av trädgårdsmästare William Bailey. Foto: Lars Lanhed
Arbetspasset Tredje Långgatan

Krogkvarter med extra krydda

Tre restauranger, en eventlokal, en vinbar, ett kafé och en ekologisk takodling – tillsammans blir det arbetsplatsen Tredje Långgatan.

Publicerad 23 september 2016
Köksmästare Frank Gustavsson.
Köksmästare Frank Gustavsson. Foto: Lars Lanhed

Risotton på Taverna Averna får smak av salvia, timjan och rosmarin från takodlingen. Till drinkarna på Tacos & Tequila går det åt mängder av mynta. Libbsticka är bra i buljonger och kan koka med i stället för dill till potatis, berättar köksmästare Frank Gustavsson på Auktionsverket Kulturarena. Det är han som har huvudansvaret för den Krav-märkta arbetsplatsens 180 kvadrat stora takodling.

På taket står pallkragarna på rad. Mest örter, men även ett litet växthus med tomater och en del blommor.
Frank Gustavsson har plockat fram örtsaxen för dagens skörd.
– Jag är novis, men får tips av trädgårdsmästaren som startade odlingen.

All jord och alla fröer är ekologiska. Salladen har fått gå i blom för att fröer ska tas tillvara inför nästa år. Gödseln kommer från hästarna i Slottsskogen.
Samtidigt som Frank Gustavsson tar trapporna ner med färska örter står kocken Haval Sadek och packar upp persilja och dill från en grossist.
– Odlingen är för liten för att vi ska vara självförsörjande, säger Haval Sadek och övergår till att steka bacon. Det ska bli carbonara till lunch på Taverna Averna.

Tredje Långgatan

De tre restaurangerna är Tacos & Tequila, Taverna Averna och Made in China. Dessutom ingår Kafé Magasinet, Olssons vinbar samt event- och festlokalen Auktionsverket Kulturarena.

Men odlingen har ett symboliskt värde, säger Frank Gustavsson.
– Vi lär oss att ta vara på råvaror. Man ser att det är jobb bara att få fram lite örter.
Odlingen bidrar också till atmosfären.
– Det är ju ganska härligt för gästen som sitter nere på gården att se att någon går där uppe och plockar örter, säger Frank Gustavsson.

På den soliga innergården serverar Madelene Mörk och Pernilla Pettersson Tacos & Tequilas lunchgäster. Skulle en av dem vara borta brukar det finnas någon från de andra restaurangerna som kan rycka in. Kanske någon från Made in China som har köket vägg i vägg, eller från Kafé Magasinet som de delar gården med.
Sammanhållningen mellan ställena är bra, säger Madelene Mörk.
– Jag har hoppat in på Made in China. Vi ses utanför jobbet och har haft personaldagar med boule och karaoke.

 

Tredje Långgatan
Darrylyn Drayton, nyanställd kock. Foto: Lars Lanhed

Det är en väldig blandning av gäster, säger Pernilla Pettersson som är hovmästare.
– Eftersom vi har många olika konceptrestauranger kan alla komma hit. Om Avenyn har lite »brats« och Andra Långgatan den alternativa publiken så är vi mittemellan.
Efter lunchen har de siesta, det vill säga stängt för gästerna. De dagar som det inte finns något att göra har Madelene två lediga timmar. Alla gillar inte delade turer, men hon är nöjd.
– Jag passar på att klämma in sådant som jag inte hinner annars.

 

Inne i Tacos & Tequilas kök arbetar kockarna sida vid sida.
– Det roligaste är när alla börjar samtidigt och jobbar tillsammans i köket, säger Darrylyn Drayton som står och grillar ananas. Efter sex månaders provanställning har hon fast jobb.
Kockkollegan Lukas Makarovas har gjort chimichurri, i alla fall delvis på de egna örterna. Han hoppas på chili från takodlingen nästa år.
– Men det är svårt när vi producerar så mycket mat. Det går ju åt flera lådor jalapeños för oss.

Tredje Långgatan
Leo Cadio trivs, trots fredagens stora diskmängder. Foto: Lars Lanhed

Leo Cadio sliter med veckans värsta disk.
– Det är mycket jobb här. Jag diskar för två restauranger och fredag är det mest att göra. Men det här är bästa stället jag diskat på, på grund av arbetskamraterna.
Tredje Långgatan är en enhet inom koncernen Avenyfamiljen och har cirka 200 på lönelistan, motsvarande ungefär 100 heltider.

Det är många fördelar med en stor arbetsplats, säger Alexander Aldäng. Han är servitör och bartender samt skyddsombud och försäkringsrådgivare.
– Folk kan otroligt mycket och alla är under samma tak.
De som är timanställda har chans att plocka timmar på de andra restaurangerna. Flera av de fast anställda har provat att jobba på en annan enhet. Men det finns också en baksida, menar ­Alexander Aldäng.
– På ett stort ställe kan man bli bortglömd som enskild anställd. Det kan vara svårt att bli sedd på ett positivt sätt av chefer högre upp eftersom de sällan är nere och tittar. Men vår nya vd vet vad alla heter och bryr sig om att vi mår bra på jobbet.

Tredje Långgatan
Bartendern Alexander Aldäng är också skyddsombud. Foto: Lars Lanhed

Som grupp blir personalen uppmuntrad. När de slog ett försäljningsrekord  fick de till exempel en after work då alla gick ut tillsammans.
Än så länge är de inte så många HRF:are på arbetsplatsen, men Alexander hoppas att de ska bli fler. Schema, arbetsfördelning och anställningstrygghet är frågor som han vill ta tag i.
– Det är viktigt för en nystartad verksamhet att komma i gång direkt med fackligt arbete.
Både arbetsplatsen och koncernen har vuxit fort. Alla chefer och anställda kan inte sina rättigheter och skyldigheter, säger Alexander.
– De som jobbar kan vara rädda att säga saker om de inte vet när de har rätten på sin sida. Samtidigt missar en del sina skyldigheter, att de till exempel inte kan sluta på dagen. Ofta går problem att lösa i stället – och det blir lättare att lösa dem om man har facket med sig.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här