Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kristina får hela hotellet att blomma

Otympliga krukor, tunga vattenkannor och halvdant betalt. Grand H√¥tels florist Kristina Laghem är ändå säker på att hon har Sveriges bästa jobb

Publicerad 7 maj 2003

Floristen Kristina Laghem har Sveriges bästa jobb. Hon arbetar i blomsterrummet på Grand
Hôtel i Stockholm, ett eftertraktat jobb bland utbildade florister.
? Ja, det här är drömjobbet. En vacker arbetsplats, stora festarrangemang och en blombudget som en ordinär blomsteraffär. Jag trivs, det är roligt och omväxlande och dessutom slipper jag arbeta helger.
Kristina har varit anställd på hotellet i snart ett år. Hon har tidigare arbetat i blomsteraffär och har till exempel skött blomsterarrangemangen i Konserthuset och i Stadshuset vid Nobelfestligheterna i många år.

Tjänstekläder
Hon är mörk, kortklippt, klädd i blå långbyxor, vit kortärmad blus och förkläde i mörkbrunt skinn.
? Min kläder är tjänstekläder, det är bara skorna som tillhör mig. Vi florister är de enda kvinnorna bland personalen som får gå klädda i långbyxor på hotellet.
Kristina har gått floristutbildning i Norrköping, på den tiden då det bara fanns en floristskola i hela landet. Då gick hon två och en halv termin samt praktik, vilket motsvarar dagens treåriga gymnasieutbildning till florist
? Mitt intresse för yrket fick jag när jag pryade i åttan på högstadiet. Men först gick jag en treårig gymnasielinje, naturvetenskaplig linje, i Uppsala och därefter floristutbildningen.

Klarade gesällprovet
Hon har också ett gesällbrev som hon fick 1986 på sitt yrkeskunnande. Ett gesällprov där man visar upp alla sorters blomsterarrangemang som sorgbukett, kransbindning, brudbukett, vanliga buketter och teknikprov på hur man gör rosetter och trådar en blomma.
Gerbera är en blomma som man ofta ser en ståltråd i, men i dag plastar man dem i särskilda maskiner. Man trär en plasthylsa över stjälken och värmer den så att den smälter runt blomskaftet.
Det var Alla hjärtans dag när Hotellrevyn besökte Grand Hôtel, och Kristina hade gjort hjärtformade blomsterarrangemang med röda rosor och röda nejlikor som låg i foajén. Hur gör man, undrar vi.
? Det är inte svårt, en hjärtformad oasis som du sticker ned blommorna i, säger hon.
Lätt! Det ser verkligen inte lätt ut, men det är oerhört vackert.
Rosor tål mer om de är snittade med korta skaft och nedstuckna i oasis. De har en kortare bit att suga upp vatten ifrån. Rosor är lata blommor. Men nejlikor håller hur länge som helst, en hel vecka i inomhusvärmen.
? Jag kan få byta rosorna efter halva veckan om de nickar, säger hon.

Som en normal blomsteraffär
Kristina sköter även inköp av blommor till hotellet. Hon beställer via fax blommor från Årsta Partihallar som levererar dem direkt till hotellet varje morgon.
? Vi köper blommor för 70 000?100 000 kronor varje månad, det är som en normal blomsteraffär. Jag har eget inflytande över blomvalet och väljer blommor efter säsong, både färg och sorter.
Ibland får hon önskemål på vissa färger från gästen. De vill ha buketter i företagsfärgen eller kanske efter ett tema. Floristerna ordnar ibland hela dekorationen till en fest. Temafester som Västindien, persiskt kasino eller James Bond-fest. Då ska hela lokalen smyckas med mattor, stenar, frukter och blommor, och Kristina lånar ihop materialet från huset för att få lokalen att kännas rätt.
Alla större festarrangemang fotograferar hon och sparar i en pärm för att se hur de gjorde den gången. Ibland kan en gäst vilja upprepa festen och ha samma blommor som förra gången och då gäller det att komma ihåg.
? Vi jobbar ihop med tapetseraren som också är dekoratör på hotellet. Där kan jag låna tyger för att dekorera.
Egentligen finns det två heltidstjänster som florist på Grand, men Kristina jobbar bara halvtid för hon har två småbarn hemma. Kollegan, Anne Läppenen, jobbar heltid, men är sjukskriven för diskbråck och blir borta en längre tid. En vikarie, Jessica Källström, har anställts.
? Det här yrket är tungt, det blir många lyft som frestar på ryggen. Blomvaser fyllda med vatten och blommor, tiolitershinkar med vatten och blommor som flyttas från kylrum till blomsterrummet. Blomsterbrickor med färdiga arrangemang som ska förflyttas.
Floristerna hade tidigare ingen vagn att köra ut blommorna på. De bar allt genom det stora hotellhuset som består av olika fastigheter, med trappor och nivåskillnader. När Anne blev sjuk fick de en vagn.
? Nu har vi en låg vagn som klarar de höga växterna. Den använder vi alltid för att köra ut de färdiga blomsteruppsättningarna på. Nu önskar vi oss bara en vattenho som inte är så hög som den vi har i dag. Visserligen är vi långa till växten, men det är tungt att lyfta en hink full med vatten och blommor för att byta vatten.
Kristina jobbar halvtid, men ibland blir det 75 procent. Hennes lön grundar sig på månadslönen för florister som är cirka 15 000 kronor i månaden.
? Hur jag klarar mig på den lönen? Jag har ju gjort ett val att arbeta halvtid för att ta hand om mina barn. De är tre och fem år gamla. Månadslönen är lika låg här som för butiksanställda. Det bara är så, säger hon och rycker på axlarna.
Vi går runt med Kristina och hennes kollega Jessica för att se blommorna runt om i huset. Det finns vaser med blommor överallt, i Bohlinderska Huset, i Spegelsalen, blommor i hotellets alla hallar, i Strömsalongen, i Vapensalen, i hotellets foajé och på verandan.
En säker blomma som inte dör så lätt är penningträd och hjärtan på tråd. De står vid frukostbuffén på verandan. I vaser står tulpaner, är de lika lättskötta?
? Tulpaner är inte så lätta att jobba med i arrangemang. De fortsätter att växa även sedan de blivit snittade, så därför passar de bäst i vaser. Vi jobbar mycket med krysantemum, rosor, gerbera, prärieklocka, korallkornell, molucella, narcisser, liljor och gröna växer. Allt efter säsong.

Inte allergisk ? än
Vid huvudentrén står blommor i den snurrande glasdörren, men de är konstgjorda fast det är svårt att upptäcka utan en noggrannare koll. Konstgjorda blommor liknar mer och mer de riktiga.
? Ibland får man känna på skaftet för att se om de är riktiga.
Många florister blir allergiska i sitt yrke. Det är besprutningar, färger och starka dofter som gör det svårt att fortsätta med yrket.
? Ännu har jag inte drabbats, men visst vet jag många som fått problem efter en tid. De här blåa blommorna är färgade, och de färgar av sig om du tar i dem. Det gäller att tvätta händerna efteråt när du tagit i dem, säger Kristina

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här