I sommar har köket på Hotell Borgholm varit fyllt av kvinnliga kockar. Karin Fransson - kockikon, köksmästare och krögare - månar om dem och har även gett sitt namn åt ett mentorpris som instiftats av Årets kock.
– Jag vill lyfta fram mentorer och att fler ska satsa på kvinnliga kockar. Jag vill se fler träffar, nätverk och knyta ihop alla tjejer som tävlar i Årets kock. För varje år ska de kvinnliga kockarna bli mer och mer synliga med Karin Fransson-priset, säger Karin Fransson.
Enligt White Guide är Hotell Borgholms kök bland Sveriges 24 bästa. Har du inte möjlighet att åka till Öland kan du laga efter recept i den senaste kokboken »Karin Franssons bästa – från vintergrytor till sommargrönt«.
Karins odlingsintresse har gjort att en del har försökt förklena henne genom att kalla henne örtatanten på samma sätt som man kallade Selma Lagerlöf för sagogumman. Fast nu handlar det om Öland och Hotell Borgholms restaurangkök. Många kockar har gått igenom det och många av Årets kock-vinnarna har varit hennes elever.
För en kvinnlig kock finns många fällor, menar Karin Fransson. Den värsta är kärleksrelationerna. Fortfarande gör kvinnor mer av hemarbetet och hinner då inte med kockyrket och tappar gnistan. En annan fälla är att det är för få kvinnor i restaurangköken. Hennes egen bemanning i somras med fyra kvinnor och en man är sällsynt. Med många killar är risken stor att jargongen blir tuff och då trivs inte tjejerna så bra.
– Nu generaliserar jag, men man måste se de stora stråken för att förstå. En annan fälla som jag vill att man ska akta sig för är att flyga från tuva till tuva. Jag ser det hela tiden, kockar som tror att de kan flyga direkt och jobbar ett halvår här och ett halvår där. De bryter vingarna, och det gäller särskilt tjejerna. Det tar tre år att lära sig kockyrket på ett ställe – sen kan man flyga.
Tv-kockarna är ett tragiskt kapitel, tycker Karin Fransson, »de som skriker mest får vara med i tv.« Hon är inte glad över hur hennes yrke framställs.
– De kvinnliga tv-kockarna är inte så mycket bättre med sina långa örhängen, naglar och massor av smink.
– I mitt kök gör vi riktig mat. Och här är så skönt, ingen som skriker, ingen som kastar nåt.
Hur var det nu med örterna? Jo, de finns kvar, även om årets väder inte har gjort det lätt.
– Jag har 16 sorters tomater och hälften har inte mått så bra. Till varje tomat har jag en egen basilika. Det här klimatet är inte människovärdigt, säger kvinnan som kom till Sverige från Tyskland för cirka 30 år sedan.
Men är det någon som kan kavla upp ärmarna så är det hon.
Karins bästa råd
Stanna på ett ställe och lär dig yrket ordentligt. Vässa armbågarna och var inte rädd för att ge tillbaka. Gå inte undan och bli aldrig beroende av någon annan. Och tävla, tävla, tävla.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.