Dina rättigheter konkurs
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Känslomässigt avslut viktigt

Lena Hammarbäck är arbetslivspsykolog och vet att många krisar när arbetsplatsen går i konkurs.

Publicerad 23 oktober 2013

Det är inget konstigt med att tappa fotfästet när ens arbetsplats går omkull, säger arbetslivspsykologen Lena Hammarbäck.

– Vi vet att mellan 25 – 30 procent av en arbetsgrupp får en psykisk kris när man förlorar jobbet. Man brukar säga att reaktionerna liknar dem vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Man kan känna ilska, skuldkänslor, men också stor sorg, säger Lena Hammarbäck som bland annat arbetar med att stödja företag i kris.

Hur processen före och under konkursen ser ut spelar stor roll.
– Har det varit en utdragen process kan det ibland kännas som en lättnad när stället sätts i konkurs. Men om man bara ställs inför faktum så kan reaktionen bli kraftigare.

Det bästa sättet att komma ur krisen är att hitta ett nytt jobb. Men det gäller också att få till ett avslut, säger Lena Hammarbäck.
– Kanske gå till arbetsplatsen en sista gång, eller samla de gamla kollegorna för en fika och tacka varandra för tiden som har varit. Men inte minst är det viktigt att röra på sig och ta hand om sin hälsa. Motion är det bästa sättet att bli av med stress.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här