Misstänker du att du har blivit felaktigt behandlad? Se till att kontakta facket snabbt och håll koll på dina papper, råder juristen.
Det är korta tidsfrister inom arbetsrätten. Går det för lång tid kan det bli svårt att få rätt, säger Dan Holke, tidigare vd på LO-TCO Rättsskydd.
– Gå inte och ruva på vad du ska göra om du tror att du fått fel lön eller blivit uppsagd på felaktiga grunder. Både medlem och förtroendevald behöver agera snabbt i de här fallen.
Den som är medlem i facket kan få vägledning i hur det är bäst att gå vidare.
– Det är otroligt viktigt att vara med i facket i de här situationerna. Det är nästan omöjligt för en enskild att ta risken att gå till domstol. Förlorar man kan man stå med skulder på flera hundratusen.
Många gånger kommer man fram till en lösning redan i en förhandling. Om inte gäller det att ta ställning till om det är värt att driva frågan till domstol.
– Om ord står mot ord och det är liten chans att vinna går man kanske inte vidare, säger Dan Holke.
Olika mål för målen
- Arbetsrättsligt mål på arbetsplats med kollektivavtal går direkt till Arbetsdomstolen, AD, en specialdomstol för arbetsrättsliga tvister.
- Arbetsrättsligt mål på arbetsplats utan kollektivavtal går till tingsrätt. Överklagas det går det vidare till AD.
- Brottmål som rör något som hänt på jobbet utan att handla om arbetsrätt går till tingsrätten, kan överklagas till hovrätten och i sista hand till Högsta domstolen.
Det är inte bara lagar som styr rätt och fel i arbetslivet. Ta till exempel begreppet saklig grund för uppsägning. Exakt vad det innebär står inte i någon lag.
– I stället gäller det att hitta rättsfall för att få vägledning. Har man en situation där man vill veta hur det skulle gå i en rättegång kan man försöka hitta motsvarande fall, säger Dan Holke.
De senaste åren har färre fall kommit upp i Arbetsdomstolen.
– Ingen vet varför, men vi gissar att det beror på att arbetsmarknaden har varit god. Den anställda går hellre vidare till ett annat jobb än tar en tvist. Är den hypotesen riktig kommer det att bli fler tvister kommande år. I sämre tider slår man vakt om det jobb man har.