Om vi vill att svenska krogar ska glimra såväl nationellt som internationellt måste vi ändra på könsrollerna, tycker Jenny Claesson, jämställdhetskonsult på Add Gender.
Hur gör man en jämställdhetsförändring på jobbet?
-Jag är medveten om att det är knappa marginaler i restaurangbranschen. Kockar anställs för att de är bra på mat och inte för att de är bra chefer. Men jag tror att det är i den diversifiering som pågår som en utveckling finns: några är intresserade av att driva en restaurang, andra av att bara laga mat och att båda typerna finns på arbetsplatserna. Jag skulle verkligen vilja göra ett pilotprojekt på en krog och få in lönsamhet i jämställdhet. Tänk hur mycket pengar vantrivsel kostar!
Vad har du själv för erfarenhet av krogarbete?
– Jag jobbade på World Trade Centers servering där jag upptäckte hur superhierarkisk krogvärlden var. Män var köksmästare och kockar, kvinnor var kallskänkor och servitriser – och diskarna var från Sydamerika, »dem behöver du inte hälsa på, de pratar bara spanska«. Jag var förvånad, sådana hierarkier fanns varken på posten eller i tunnelbanan där jag jobbat tidigare. En gång sa en kollega till mig: »Du är frukostpersonal och då kan du inte tilltala köksmästaren!» Jag förstår inte hur kvinnor pallar med allt, som att hitta en tjurpenis i sitt skåp och höra »det var bara på skoj«.
Hur har köken har blivit så mansdominerade?
– Kock är i grunden ett arbetaryrke. I köken fick de ordblinda och rastlösa jobba. Och manliga arbetaryrken har alltid varit mer macho än andra.
Hur kommer det sig att kvinnor inte syns i kocklandslagen?
– Det handlar om fritiden och bristen på ett eget rum. Vilken kvinna har femton timmar över för att experimentera med smör – utan att känna skuld? Dessutom hänger traditioner och fördomar kvar – vi har en bild av hur en fantastisk kock ser ut.
Är det bra med tjejfonder, tjejtävlingar och andra tjejgrejer?
– Ja och nej. De är inga lösningar utan handlar om mål och medel. Jag har arbetat med fritidsgårdar och tjejkvällar. Sådana kan vara bra men är inte målet. Tjejkvällen är ett medel mot målet, och man måste utvärdera vart man är på väg hela tiden.
Ser du några tecken på att attityderna ändras?
– Män kan inte längre komma undan med sexistiska uttalanden. Jag tänker på uttalanden som Erik Lallerstedts om att kvinnor en gång i månaden är omöjliga att ha i köket. Moderatorn förstod inte vad han menade och då tvingades Erik Lallerstedt förklara sig. Eller Carl-Jan Granqvist som sa att »kvinnor lagar mat ur kastrull, skötesliknande kärl«. Vi står på oss och vill veta vad de menar med vad de säger.
Det skiljer nästan en tusenlapp på kvinnliga och manliga kockars månadslön. Varför?
– Lön handlar om förväntningar och självförtroende och är ett samspel. Kvinnor tänker alltför ofta att lite mer lön skulle vara bra och bygger nätverk åt sidorna. Män tänker generellt mer målvedvetet, att dit ska de i karriären och funderar ut vem de ska bli kompis med för att få hjälp, de bygger nätverk uppåt. Detta har kommit fram i enkäter. Föräldraledigheten är inte heller jämställd än och påverkar förväntningarna.
Konsulten rekommenderar
Välj en arbetsplats som satsar på arbetsmiljön. Ju mer rutiner och struktur arbetsplatsen har, desto mer gynnar det kvinnor. Ju mer slump, desto mer gynnas män.
Nästa gång du ska löneförhandla ska du läsa på statistiken, gå in i SCB:s lönedatabas på scb.se och jämför.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.