Inget intyg – då fick Sophia olovlig frånvaro
Sophia Hellström. Foto: Jonas Bilberg
sjukintyg

Inget intyg – då fick Sophia olovlig frånvaro

Kocken Sophia Hellström hade en konflikt med sin chef. När hon blev sjuk krävde arbetsgivaren förstadagsintyg. En rehabåtgärd användes som disciplinär åtgärd, menar Alejandro Quezada på Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 8 november 2017

Sophia Hellström arbetade som souschef på en à la carte-restaurang. Under en diskussion om städning fick kökschefen ett utbrott.
– Han kallade mig bitch och hora, outbildad och värdelös. Det var efter att han frågat om jag tyckte att städningen blivit bättre och jag svarat nej på det.

Sophia mådde dåligt och meddelade att hon tänkte sjukskriva sig.
– Jag hade nyligen varit sjukskriven för förlossningsdepression, så jag mådde inte riktigt bra till att börja med.

Arbetsgivaren begärde läkarintyg och hänvisade till en vårdcentral med drop-in-tider.
– Men jag var listad på en annan vårdcentral. Där tyckte de inte att de kunde sjukskriva mig före den sjunde dagen.

När en vecka gått blev hon sjukskriven. Sophia upptäckte att arbetsgivaren hade skrivit att hon hade olovlig frånvaro den första veckan.
– Jag hamnade i en situation där köksmästaren och min chef sade att jag inte hade sjukskrivit mig, trots att jag hade gjort det ansikte mot ansikte, skriftligen och per telefon. Men de ansåg att jag skulle ha haft läkarintyg redan då.

Alejandro Quezada, ombudsman på HRF avdelning Mälardalen, har hand om Sophias ärende. Han säger att det är vanligt förekommande att arbetsgivare begär sjukintyg före dag åtta, ibland som en markering.
– Förstadagsintyg ska, som vi ser det, vara en åtgärd som används vid rehabilitering. Här använde arbetsgivaren det snarare som en disciplinär åtgärd.
Totalt varade Sophias sjukskrivning fyra veckor. Efter sjukskrivningen sade hon upp sig och arbetar nu på en kostavdelning på Västmanlands läns sjukhus.