Arbetsglädjen är stor hos Lena, Sylvi och de andra i köket på Ikea Haparanda. Jobben var efterlängtade - varje plats hade 180 sökande.
När köerna är riktigt långa och köttbullarna rullar, då trivs gänget på Ikea- restaurangen i Haparanda. Många av de anställda var tidigare arbetslösa eller hade osäkra anställningar. Innan Ingvar Kamprad beslutade sig för att öppna ett Ikea i Haparanda såg det dystert ut för orten. Affärer och bensinmackar lades ner och arbetslösheten var hög. Nu strömmar turisterna in, både inhemska och utländska. Det byggs bostäder, köpcentrum och hotell.
– Ibland måste man nypa sig i armen för att se om det verkligen händer, säger kökschefen Lena Bergkvist. Lena har varit med sedan starten för ett drygt halvår sedan. Hon är strålande lycklig över den uppryckning Haparanda har fått.
– Det är som en dröm för bygden. Det har skapat en otroligt positiv stämning bland dem som jobbar här.
Restaurangen har precis öppnat, och trycket är redan hårt. I matsalen blandas barnskrik med meddelanden från kundradion. Gästerna delas in i prydliga köer med hjälp av fållor. Lena är imponerad av att folk är så bra på att köa.
– De som kommer här uppifrån är inte alls vana vid att stå i köer, men jag tycker att de klarar det fi nt. Nästan alla bord är upptagna.
– Egentligen skulle matsalen ha varit ännu mindre, men när Ingvar kom hit så sa han: »Det här är alldeles för lite. Bygg ut«. Nu har vi 455 platser och det känns för lite. Det blir ett stort tryck.
Farhad Amir Varesi, som jobbar i kallköket, gillar när det är mycket att göra.
– Jag tycker om att springa. Det är kul när det händer saker hela tiden. Farhad gör köttbullssmörgåsar och fyller på i glasmontrarna. I tolv år drev han en egen restaurang i Kalix, och när den lades ner blev han arbetslös. Hans fru, som också arbetar på Ikea, tipsade honom om jobbet.
– Hon sa att det var en mycket trevlig arbetsplats, så jag sökte.
– Det är väldigt skönt att ha en fast anställning. Det har varit ont om sådana jobb här i trakten, säger Veronica Enstedt Isaksson som jobbar i varmköket. Innan hon fi ck det här jobbet vikarierade hon på ett dagis. Hon tycker att det går bra att pendla de fem milen från Kalix varje dag.
– Jag trivs jättebra. Det är full rulle och lite ojämnt tryck ibland, men det är kul. I dag står Veronica i luckan och lägger upp mat. Här kallas det för linjen, eller »the line«. Det är inte svårt att lista ut vad som är den verkliga storsäljaren.
– Köttbullarna. Det går massor av köttbullar, säger Marcus Lindgren som står bredvid Veronica i linjen. Med tiden har Marcus blivit expert på att lägga upp exakt rätt antal på varje tallrik.
– Tricket är att ta fem i taget. Då är det lättare att räkna.
När någon i kön beställer »lihapullat«, vilket är fi nska för köttbullar, byter Marcus språk. Ungefär hälften av varuhusets kunder är från Finland, och en stor del av personalen talar både svenska och fi nska. Restaurangbiträdet Jaana Simonaho, som jobbar i disken i dag, är en av dem. De första gästernas disk har ännu inte nått henne, och Jaana kikar ut i matsalen genom dörren till disken.
– Jag har inte så mycket att göra just nu. Om jag bara får lite disk så blir jag glad. Hon började på restaurangen i november. Innan dess hade hon lite ströjobb, och ibland var hon arbetslös. Jaana har en deltidstjänst, men hon hoppas att det kan bli mer så småningom.
– Jag vill gärna jobba mer. Jag tar alla extrapass jag kan, jag trivs så bra med kollegorna.
Det gör brasilianskan Patricia Lima också. Hon älskar sitt jobb.
– Folk säger att jag jobbar alldeles för mycket. Men jag vill vara här. Det är härligt. Patricia hade en egen restaurang i Brasilien innan hon flyttade till Sverige. Väl här läste hon svenska, fick barn och blev sedan arbetslös. När hon fick jobbet på Ikea trodde hon inte att det var sant.
– Jag blev så glad att jag hoppade upp och ner. Cheferna är bra, kollegorna är bra. Ingen är sur utan alla är glada. Lunchrusningen är nu i full gång och Patricia myser. Det är så här hon vill ha det.
– När det är så här mycket folk så är det härligt. Jag kan inte vara hemma när det är så här mycket folk. Finns det lediga pass så tar jag dem, säger hon och springer iväg för att plocka disk. I sommar har det varit lugnt vissa dagar, och andra har varit helt hysteriska, berättar kökschefen Lena. De senaste dagarna har hört till de hysteriska.
– I går sålde vi 263 kilo köttbullar. Det var rekord, säger Lena stolt. Det ojämna kundantalet gör det svårt att planera för hur mycket personal som behövs.
– Ja, allt är ju nytt för oss här. Men vi lär oss tillsammans, och alla är så glada för anställningarna att de är villiga att jobba hårt för att få det att fungera. Det värmer i hjärtat
Succé i norr
Varuhuset öppnade i slutet av 2006. Ligger i Haparanda, precis vid gränsen till Finland och är världens nordligaste Ikea-varuhus. Efter ett halvår hade en miljon människor besökt varuhuset. Här jobbar runt 160 anställda. I restaurangen arbetar 53 personer inklusive extrapersonal. När man skulle anställa gick det runt 180 sökande på varje tjänst.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.