Tävlingskocken trivs med humant tempo
Anton Kardell, kock på Human i Göteborg. Foto: Lars Lanhed
Porträttet ANTON KARDELL

Tävlingskocken trivs med humant tempo

Anton Kardell är kollega med flera andra tävlingskockar och vill fortsätta att tävla. Men lika viktigt är en human vardag i köket – även om de kan hetsa varandra lite på skoj om vem är snabbast i preppen.

Publicerad 25 november 2022

I köket på restaurang Human i Göteborg är det gott om tävlingskockar. En av dem är Anton Kardell, fyra i Årets kock 2022. Anton har tidigare vunnit Årets unga kock, en titel som en av hans kollegor tog hem i år. Human drivs av Martin Moses, som vann Årets kock 2019, och som Anton arbetat med även på SK Mat & Människor.

– Att ha andra omkring sig som tävlat gör att man utvecklas. Det var nog också det som gjorde att jag blev sugen på att börja tävla. Man triggar varandra. Martin har suttit i juryn så jag har fått en del matnyttiga tips, smågrejer att tänka på, mycket kring logistiken.

Anton Kardell. Foto: Lars Lanhed

Hur känns det nu när det gått ett tag?
– Jag är glad att jag gick vidare till finalen och har fått blodad tand. Sedan är det klart att man kunde ha gjort en
del saker annorlunda. Man lär sig en hel del om sig själv.

Vad lärde du dig?
– Sådant som hur man ska jobba de dagar då det inte gått så bra. En uppgift var att bena ur ett lamm underifrån så att fettkappan var hel. Jag skulle få sex sadlar men när jag skulle träna kom inte leveransen och sedan var det som kom dåligt. Då gäller det att inte vara tjurig och känna att jag ligger efter utan fokusera på det jag kan göra och kanske vara lite ledig.
Jag var tjänstledig en och en halv månad för att förbereda mig inför tävlingen. Man lägger många timmar på att träna och tankeverksamheten är i gång dygnet runt. Fast jag var faktiskt ledig en vecka mitt under träningsperioden. Det var en fiskeresa till Nordnorge som jag bokat innan jag visste att jag skulle gå vidare. Det var kanske inte så bra att åka i väg, men jag kom tillbaka lugn och med energi.

Tanken är att det ska vara humant här, även för oss som jobbar.

Vad kan vara stressigt i jobbet till vardags?
– Vi jobbar på ett sätt som inte ger så stressig service. Luncherna består av rätter som vi plockar från kvällsmenyn så att det inte ska bli extra prepp. Jag har jobbat där man vill få in så många gäster som möjligt, här har vi en sjurätters­meny och gästerna får sitta hela kvällen.
Vi har en köksö i matsalen och är ute bland borden hela kvällen. Det är ett väldigt roligt sätt att jobba på, att man kan ta sig den lilla extra tiden att prata. Tanken är att det ska vara humant här, även för oss som jobbar. Man ska kunna jobba dagtid ibland och ha ett liv på sidan om, familj.

Mer om Anton

  • Ålder: 26 år.
  • På fritiden: Fiske, matlagning med sambon. Gärna husman eller asiatiskt, något jag inte lagar på jobbet.
  • Om facket: ”Folk omkring mig sa att det var viktigt att vara med i facket och a-kassan. Jag har fått snabba svar om saker jag inte haft koll på. Under pandemin kändes det särskilt bra att ha i ryggen.”

Vad gör du för att fortsätta utvecklas?
– Vi lär av varandra hela tiden, alla kommer från olika restauranger och gillar lite olika saker. Jag ska försöka bli bättre på att gå ut och äta på andra ställen. Man måste kunna ta emot lite kritik också, om någon säger »testa att göra så här i stället« så testar man och slutresultatet blir bättre.
Sedan tävlar vi väl alltid lite mot varandra, hetsar varandra lite på skoj, vem är snabbast i preppen till exempel.

Har du någon trend­­s­paning inför nästa år?
– Kanske lite mer basråvaror som man försöker göra lyxigt. När allt blir dyrare finns det en övre gräns för vad folk vill betala och då blir det inte så mycket hummer och löjrom.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här