Hon håller stilen på KB
Bartender Karin Lindholm har arbetat på KB i Stockholm i 29 år. Foto: Maria Annas
Porträttet porträttet

Hon håller stilen på KB

Konstnärsbaren, KB, fyller 85 i år. Bartendern Karin Lindholm har varit med de senaste 29 åren och tänker fortsätta att servera sina klassiska drinkar ett bra tag till.

Publicerad 9 mars 2016

Guldklockan är passerad, men Karin ser ingen anledning att sluta på Konstnärsbaren i Stockholm – hon trivs och har det bra. Och det är hon inte ensam om.
– Här slutar nästan aldrig någon för att byta jobb. Säger man upp sig är det för att studera eller flytta. När jag fick en tjänst var det för att en tjej skulle flytta till Australien.

Minns du första arbetsdagen på KB?
– Ja, den var hemsk. Folk hade precis fått lön och det var knökfullt. Kaos rent ut sagt.

Fakta: Karin Lindholm

  • Ålder: 61 år.
  • Gör: Bartender på Konstnärsbaren, KB, i Stockholm.
  • Bor: På Söder i Stockholm och i Furusund i Roslagen.
  • Familj: Man, katt, bonus- och syskonbarn.
  • Favoritdrink: Dry Martini. »Gjord på ett bra sätt och serverad i kallt glas, ja då är den oslagbar.«
  • Bästa arbetsdagen: Fredag. »Arbetsveckan är slut för många, helgen väntar och stämningen är avslappnad och glad.«

Vilken är den största förändringen under dina år här?
– När bongsystemet infördes. Innan skrev vi på lappar med karbonpapper. Det kändes som om jag skrev en roman varje kväll. Att räkna kassan tog sin tid, men jag var mycket bra på huvudräkning då!

Karin Lindholm känner sina stammisar väl.
Karin Lindholm känner sina stammisar väl.

Vad saknar du från förr?
– Inget, jag kan inte komma på något. Stressigt har det till exempel alltid varit. Förr fanns aldrig musik i högtalare, något som vi precis börjat med. Vi får se hur det går.

Vad är bättre i dag?
– Ingen saknar väl rökningen, men när förbudet infördes 2005 trodde jag inte vi skulle ha en enda gäst längre. Sista året det var tillåtet att röka hade vi infört rökförbud i matsalen så alla gick till baren eller på toa när de skulle röka. Det var som att gå igenom en rökvägg.

KB är känt för sina stammisar, eller hur?
– Ja, här är vi som en familj. En del kan man nästan ställa klockan efter.

Du är visst med i en grupp med kvinnor som jobbat länge?
– Ja, vi är sex som ses, sparar och reser ihop. Vi sparar 200 kronor i månaden och ska nu träffas för att bestämma höstens resmål. I Nice har vi varit flera gånger, också på grund av att vi kan hyra en fin lägenhet där. När vi reser är vi duktiga på att gå upp på morgonen och hitta på grejer, men vi är också duktiga på att lägga oss sent. Och 84-åringen i gänget går aldrig hem före oss!

Vilket är ditt bästa råd till en ung bartender?
– Träna så att kroppen håller! Det gjorde man inte förr. Jag styrketränar, vattengympar och stavgår. När det går ror jag min båt i skärgården.

Hur har du lärt dig bartenderyrket?
– Jag har gått den långa vägen, började i Maxims entrékassa, var värdinna, plockade glas i baren och blev sedan spritkassebiträde. Nästa steg var att göra drinkar i den lilla baren. Så småningom gjorde jag inträdesprovet till Sveriges Bartenders Gille och har varit medlem där sen 1985.

Vad utmärker en duktig bartender?
– Uppmärksamheten, att man höjer blicken och håller koll på kön.

Karin om facket

»När jag var ung åkte jag snålskjuts, men nu har jag varit medlem i facket länge, länge. Det är viktigt att hålla ihop, se till att avtal och regler följs. Kolla hur det ser ut i länder utan fackföreningar och semesterlagstiftning!«

När kan du reta dig på en gäst?
– Ljudet när någon slår kortet i bardisken i väntan på dryck är högst irriterande.

Vad tänker du om olika drinktrender?
– Kasta flaskor och tälja i is? Nej, sådant håller vi inte på med här. Jag gillar inte heller drinkar med tusen ingredienser. Jag vill kunna känna alla smaker, till exempel i en Fidel Castro med bara rom, lime och ingefära.

Tjänar du bra?
– Jag klagar inte. När jag började jobbade vi på procent, det vill säga lön efter försäljning. Det blev mycket i december och mindre andra tider. Negativt var ju att man aldrig kunde be någon byta pass en dag då man visste att det inte skulle bli så mycket. Jag tror att procent eller månadslön jämnar ut sig över året. Dricksen varierar, och alla som jobbar delar på allt.

Hur tycker du att det fungerar att åldras på krogen?
– Det är bra, man blir mer respekterad. I min ålder vågar man både säga ifrån och skoja mer med gästerna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här