På varuhusrestauranger höjs de utgående lönerna med 400 kronor för alla anställda. Den lägsta lönen, tarifflönen, höjs med 625 kronor. Dessutom finns en lönepott på 1:31 i timmen som fack och arbetsgivare ska förhandla om lokalt.
Här är de nya minimilönerna, som gäller från 1 april:
Kock, kallskänka,styckmästare
Förste: 15 630 kr
6 års vana: 15 430 kr
5 års vana: 15 330 kr
4 års vana: 15 230 kr
3 års vana: 15 130 kr
Kortare vana: 14 755 kr
Restaurangbiträde
5 års vana:15 225 kr
3 års vana:14 760 kr
2 års vana: 13 880 kr
1 års vana: 13 380 kr
Fyllt 19 år: 12 965 kr
Fyllt 18 år: 12 645 kr
Fyllt 17 år: 10 355 kr
Fyllt 16 år: 9 650 kr
Fyllt 15 år: 9 115 kr
Semesterlönen höjs, så att den blir minst 945 kr/dag för den som har två års branschvana. För den som har kortare vana, men har fyllt 18 år, blir semesterlönen minst 815 kr/dag.
Avdraget för kost på arbetsplatsen höjs med en 50-öring till 29:50 per dag.
Avtalet gäller till och med 31 mars nästa år. Det har slutits mellan Sveriges Handelsarbetsgivare och Hotell- och restaurangfacket.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.