Ur artikelarkivet Arbetsrätt
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Högre lön i handeln från 1/4

På varuhusrestauranger höjs de utgående lönerna med 400 kronor för alla anställda. Den lägsta lönen, tarifflönen, höjs med 625 kronor. Dessutom finns en lönepott på 1:31 i timmen som fack och arbetsgivare ska förhandla om lokalt.

Publicerad 31 mars 2003

Här är de nya minimilönerna, som gäller från 1 april:

Kock, kallskänka,styckmästare   
Förste: 15 630 kr
6 års vana: 15 430 kr
5 års vana: 15 330 kr
4 års vana: 15 230 kr
3 års vana: 15 130 kr
Kortare vana: 14 755 kr

Restaurangbiträde
5 års vana:15 225 kr
3 års vana:14 760 kr
2 års vana: 13 880 kr
1 års vana: 13 380 kr
Fyllt 19 år: 12 965 kr
Fyllt 18 år: 12 645 kr
Fyllt 17 år: 10 355 kr
Fyllt 16 år: 9 650 kr
Fyllt 15 år: 9 115 kr

Semesterlönen höjs, så att den blir minst 945 kr/dag för den som har två års branschvana. För den som har kortare vana, men har fyllt 18 år, blir semesterlönen minst 815 kr/dag.
Avdraget för kost på arbetsplatsen höjs med en 50-öring till 29:50 per dag.
Avtalet gäller till och med 31 mars nästa år. Det har slutits mellan Sveriges Handelsarbetsgivare och Hotell- och restaurangfacket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här