Het start för Sankt Jörgen
Carin Schylberg bjuder gäster på spa-fika mellan behandlingarna. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Het start för Sankt Jörgen

Ayurvedisk filosofi och tyska basturitualer -- mitt i ett företagscentrum på den gamla industriön Hisingen? Jo, det funkar. Aina Söderstrand och de andra anställda har fullt upp på prisbelönta Sankt Jörgen Park Resort Spa.

Publicerad 23 september 2009

Det regnar ute och arbetsdagen för hudterapeuterna på Sankt Jörgen Park Resort Spa i Göteborg har just börjat. Hudterapeuten Aina Söderstrand går in i sitt behandlingsrum och förbereder för en pedikyr. Hon tänder upp ljus, lägger fram rena handdukar och kontrollerar att allt ser snyggt ut innan gästen anländer. Därefter tar hon emot, visar var det går att byta och leder till sist gästen till behandlingsrummet.
Där väntar nära timmen med vård av nagelband, filning av förhårdnader, massage och målning av naglar innan gästen åter visas tillbaka till omklädningen och allt är klart. Den närmsta timmen ska Aina sedan ha en till likadan behandling á 50 minuter. Därefter städar hon upp och går vidare mot receptionen.
– Jag älskar mitt jobb, säger Aina. Jag har alltid drömt om att bli hudterapeut och ångrar aldrig att jag blivit det. Det hela bottnar i att jag tycker om saker som att klämma finnar. Det andra tycker är äckligt gillar jag.

Inne i spat samlas fler och fler gäster. Aina och hennes kollegor har fullt upp när de går om varandra hela dagen. Alla terapeuter har olika specialiteter och uppgifter men arbetsmönstren är desamma. Gästerna ser ut att trivas medan Beethoven lugnt spelar vidare i behandlingsrummens högtalare.
På eftermiddagen avtar regnet och då är det också dags för Aina att övergå till att vara spa-värd. Hennes uppgift blir då att svara på frågor och hålla rent inne i spa-avdelningen, men också att presentera den för Sankt Jörgen specifika spa-ritualen för större samlingar gäster.
Ritualen är en låda med produkter utformade för en renande, energigivande eller lugnande process.
I spats olika bastur och källor använder man sedan produkterna utefter en redan förutbestämd bana för att uppnå den effekt man valt. Här ingår bland annat en japansk tvagning, fotbad eller avslappning i ångbastu oavsett vilken effekt man valt. Ibland håller Aina också i en aufguss som är en tysk bastuceremoni, eller assisterar vid en så kallad Girlies som är en aktivitet anpassad för kvinnor, exempelvis en möhippa.
Just den här dagen gör Aina också en spa-presentation för några tillresta skottar och därefter en aufguss innan det är dags för en halvtimmes sen lunch och ombyte.

Skottarna är heller
inte ensamma om att besöka Sankt Jörgen den här dagen. Många andra sällskap har också sökt sig till anläggningen. Inne i Weddingstudion med speglar på väggarna och sin uppseendeväckande leopardmönstrade divan, har Ainas kollega Carin Schylberg redan påbörjat en Pranabehandling med sina gäster.
– Vi jobbar mycket med det ayurvediska tänket, säger Carin. Det är en indisk hälsolära som tar hänsyn till individens kroppslära. Ayurveda tar fram just din kroppstyp. Just nu har alla inlett med en fotbehandling innan de sedan gick vidare in i spat. Snart kommer de tillbaka för en spa-fika och ­vidare behandling.

Aina kommer tillbaka från lunchen, nu för att jobba vidare inne i spat. Hon fortsätter titta till alla som vill värma sig och mysa bort tankarna på hösten utanför i den lugna, trivsamma miljön innan hon går hem klockan 20.00.
Ett normalt arbetspass Sankt Jörgen sträcker sig mellan 11:50 – 20:20 på vardagar och lämnar lite tid för fritid. På helgerna är det jobb mellan 9-18 som gäller och inte heller då finns det så mycket utrymme för egna aktiviteter.
– Det är väl också arbetstiderna som är det enda minuset, menar Aina. Jag jobbar med det jag vill och vi har ett gott gäng, men stora delar av dagen går bort. Så gör även helgerna. Eftersom många av våra vänner jobbar andra tider hinner man inte med att träffa dem så mycket. Därför är det i alla fall tur vi har ett bra gäng här. Jag umgås mycket med mina kollegor på fritiden då de är i samma situation.

Men varken Aina eller någon av hennes kollegor är missnöjda med sitt yrkesval trots de avskräckande tiderna.
– Jobbet är roligt och varierande, säger Aina. Jag gillar att vara social och att prata med mina gäster och det får jag göra här. Jag har precis det jobb jag alltid velat ha.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.