Här möts röda anor och grönt tänk
Kocken Helena Edoff i Bommersviks växthus. Foto: Melker Dahlstrand
Arbetspasset BOMMERSVIK

Här möts röda anor och grönt tänk

Omväxling och utvecklingsmöjligheter får personalen att trivas och stanna på Bommersvik, som länge varit arbetarrörelsens kursgård nummer ett. I år toppar man även Svanens lista över hållbara hotell.

Publicerad 21 oktober 2021
Jennie Åkerlund. Foto: Melker Dahlstrand

Det är ett idylliskt sörmländskt landskap runt Bommersvik. Gården vetter ned mot sjön Yngern, där gäster kan fiska kräftor när säsongen tillåter.
– Jag tror att morgonens gäster fick upp 50 kilo, berättar restaurangchef Jennie Åkerlund.

I dag är det fullbokat. Ett flertal konferenser ska kicka i gång hösten och 140 gäster väntas till lunchen. Det märks tydligt att människor har ett uppdämt behov av att träffas i verkliga livet. I Ainas matsal är Månsbo fastigheter inbokade. Madeleine Månsson, som är gift med en av ägarna till fastighets­bolaget, hälsar familjärt på Jennie Åkerlund och andra i personalen.
– I dag är jag här som medföljande. I vanliga fall kommer jag hit som vd för Sharp. Vi brukar lägga våra konferenser här. Det är så bra, alltid god mat. Och så kan jag passa på att kolla att tekniken, som kommer från oss, fungerar.

Som av en slump är det något som behöver fixas med överföringen mellan dator och tv-skärm. Fastighetsskötare Johan Karlsson löser problemet. Han har jobbat här i 20 år. De första tio som kock, innan han sadlade om.
– Det känns inte som att jag har varit här i 20 år. Det är kul hela tiden. Jag gör så många olika saker. Det händer allt att jag får hoppa in i köket också.

Vi har ett eget litet kretslopp här.Johan Karlsson, fastighetsskötare

När teknikfrågan är löst springer Johan Karlsson över till ­receptionen och byter simkort ­i servisens telefoner. Bland hans arbetsuppgifter finns också att sköta det egna vattenreningsverket. Han visar cisterner med bajsvatten som genomgår flera reningar innan det återbördas till sjön.
– Det känns bra att vi tänker på klimatet och ser till att vi gör vad vi kan. Vi har ett eget litet kretslopp här.

Fastighetsskötare Johan Karlsson fixar allt från teknikproblem till tvättransporter. Foto: Melker Dahlstrand
Johan Karlsson sköter även det egna vattenreningsverket. Efter flera reningar återbördas vattnet till sjön Yngern. Foto: Melker Dahlstrand
Kocken Helena Edoff är Svanenansvarig samt sköter anläggningens växthus och bokashikompost. Foto: Melker Dahlstrand

Bommersvik består av många byggnader. De flesta börjar bli lite till åren. Det blir många små bränder att släcka.
Johan hämtar en tvättvagn i byggnaden Milan och passar på att visa tolk­båsen, som tronar över konferenslokalen. Det var Olof Palme som kom på att det måste finnas plats för tolkar. Hans stora internationella engagemang spillde över också på Bommersvik.

På väg mot tvättstugan ligger en loge, där det var ett privat bröllop i helgen.
– Då fick jag löva hela ladan, berättar Johan.

Nu ökar takten i kök och servering och lunchgästerna börjar droppa in.
Många hälsar med igenkänning på personalen. I dag är Socialdemokraternas riksdags­grupp här på konferens och när Bommers­viks vd Jeanette Svensson dyker upp blir det kramkalas.

Den ursprungliga Bommersgården byggdes som ett sommarnöje för 106 år sedan. Foto: Melker Dahlstrand
Bommersviks vd Jeanette Svensson hyllar personalen för att de stått stadigt i pandemin, trots permitteringar och osäkerhet. Foto: Melker Dahlstrand
Plötsligt dyker Stefan Löfven upp, flankerad av två Säpovakter. Restaurangchef Jennie Åkerlund dukar undan. Foto: Melker Dahlstrand

– Innan jag började här var jag gruppsekreterare på socialdemokratiska riksdagsgruppen. Jag har fått väldigt mycket av rörelsen. Det här är ett sätt att ge tillbaka, berättar Jeanette.

Folk har ställt upp … ojojoj. Det blev så tydligt under pandemin.Jeanette Svensson, vd

Hon hyllar personalen som hon anser har stått stadigt i pandemin.
– Folk har ställt upp … ojojoj. Det blev så tydligt under pandemin. Nu håller vi i känslan att vi hjälps åt.

Rauno Nyberg. Foto: Melker Dahlstrand

Plötsligt dyker Stefan Löfven upp, flankerad av två Säpovakter. Han tar för sig av buffén och Tindra From, som jobbar extra i servisen viskar »Det är lite coolt att man får träffa statsministern«.

I matsalen jobbar Rauno Nyberg med att plocka tallrikar och hålla borden snygga.
Han började på Bommersvik 2013, men tog en paus för fem år sedan. Då flyttade han och hustrun till södra Frankrike och drev bed and breakfast i två år.
– Jag kan sakna kulturlivet och klimatet, men inte vintrarna i Frankrike. Husen är inte byggda för kyla. När det var fjorton–femton grader utomhus var det samma temperatur inne.

Helena Edoff och kollegorna får jobba. Gården är fullbokad i dag och 140 gäster väntas till lunch. Foto: Melker Dahlstrand
Rauno Nyberg serverar dagens. Han har jobbat här sedan 2013, med ett kort avbrott på ett par år. Foto: Melker Dahlstrand
Helena Edoff har jobbat som kock på Bommersvik i 13 år. Foto: Melker Dahlstrand

I buffén serverar Helena Edoff dagens soppa, gjord på blomkål. Hon har jobbat som kock på Bommersvik i 13 år. Dessutom är hon Svanenansvarig.
– Jag håller koll på vad alla köper in, hur mycket energi och vatten vi gör av med och hur mycket avfall vi skapar.
Helena är också den som tar hand om anläggningens växthus och bokashi.
– Men växthuset har jag inte hunnit med i sommar. Det har varit väldigt mycket att göra.

Vi går dit och Helena bjuder på de sötaste tomater man kan tänka sig. Utanför ringlar sig pumpaplantor som lyckats smita ut från komposten. Helena Edoff ber om ursäkt, men arbets­dagen är över och Robbie måste hämtas på dagis. Det är vovvens första dag där, och Helena vill inte bli sen.