Från standardkonferens till strandbistro och myslyxigt spa – de senaste åren har Falkenberg strandbad fått en ny stil. Även sommaren innebär förändringar, mötesrum blir lekrum och tempot ökar.
En blåsig sommardag är det mest barn och tonåringar som badar i havet utanför Falkenberg strandbad. Men inne är det gott om gäster och alla behandlingstider i hotellets spa är bokade.
Mia Jeppsson Asp står i den kombinerade receptionen och baren. Den är bara ett exempel på att mycket har förändrats sedan de nya ägarna tog över 2011.
– Här i lobbyn var det bara som en transithall. Nu har vi läderfåtöljer och bokhyllor. Mycket mörkt trä, men ljusa väggar. Lite Ernest Hemingway-stil, beskriver Mia Jeppsson Asp.
Hon tycker att det är roligt att fuska lite som bartender.
– Man får bättre kontakt med gästerna än när man snabbt checkar in och ut. Vi har fått lite utbildning om whisky, rom och grappa. Men vill någon ha en mer avancerad drink hänvisar vi till den andra baren, säger hon.
Mia och de andra anställda har varit med om många ägar- och chefsbyten på olika nivåer, som påverkat deras arbetsvardag. Numera varvar receptionisterna inte bara med avec-servering, utan även med bokning.
– Det är bra, eftersom man kan bli hemmablind om man bara står i repan, säger Mia Jeppsson Asp.
Bokningarna kan ta tid. Det blir mycket frågor om hotellets spa, där inredningen går i mörkt trä, toppat med guldmosaik och kristallkronor.
Här tar Felicia De La Nuez emot en grupp gäster.
Det krävs en viss introduktion till upplevelsedelen där besökarna under en och en halv timme går runt mellan sju olika stationer där de provar på olika spa-metoder. Den klassiska turkiska hamam-behandlingen, den nordafrikanska lerinpackningen och isskrubben är tre av dem.
– De flesta är nöjda och överraskade av det lite annorlunda upplägget. Men det passar inte alla, en del vill gå i eget tempo, säger Felicia De La Nuez.
Gästerna kan också välja behandlingar eller den varma poolen. Under sommaren öppnas även hotellets spa-garden, där gästerna ligger i vilstolar och blickar ut mot havet.
En annan sommarspecial är att konferensytor görs om. Ett rum blir barnrum med saccosäckar och leksaker, andra blir restaurang.
Servitrisen Linnea Bjäräng har fått flytta ut från restaurang Famille inomhus till Bistro Mer och uteserveringen. Sommarmenyn bjuder på hamburgare, räkor och skaldjursplatåer.
– Det är superkul, högre tempo och mer avslappnad stämning. Det kommer mer gäster utifrån, från stranden och campingen. Är det högtryck kan det vara kö ända ut på stranden.
Köket är det som ska utvecklas härnäst på Strandbaden. Likt många andra satsar de en hel del på närodlat, men försöker ta det ett steg längre.
En eller två kockar åker tio gånger om året ut med en grupp gäster till lokala producenter, till exempel ett stenugnsbageri, en grönsaksodlare eller en köttproducent. Sedan håller de matlagningskurs och avslutar med en middag lagad på de lokala råvarorna.
Kurserna hålls i ett nybyggt sidokök, en av många ombyggnader sedan Ess hotell tog över 2011. Periodvis har det varit påfrestande att ha verksamheten igång samtidigt som det byggs. Nu finns bara några få rum kvar att renovera.
Men det är inte bara rummen som snofsats till.
Gunilla Johannesson, från början anställd som frukostansvarig, har skaffat sig nya uppgifter. Hon har tidigare jobbat som textillärare, och bad om att få ta hand om personalkläderna. Nu har hon ett klädförråd och syrum, där hon beställer hem kläder, delar ut dem och ser till att de passar.
– Gör de inte det syr jag in eller ut. Det behövs, för det är svårt att hitta modeller som passar alla.
Till sommaren har hon beställt hem pikétröjor, shorts och kjolar. Hon ser även till att personalen sköter kläderna.
– Medelåldern här är inte så hög, många har knappt tvättat innan. Står det fintvätt i plagget syns det om de har gjort fel, säger Gunilla Johannesson, som utöver sömnad och frukost även ansvarar för Svanen-märkning och gör blomsterarrangemang.
En yrkesgrupp som verkligen märker av att det är säsongskifte är städarna, och det handlar inte bara om att det blir mer sand på golven. Susanne Svensson kommer bärande på en barnsäng som ska in i ett deluxerum.
– Det är stor skillnad. Under konferenssäsongen bor det en person per rum, på sommaren har vi oftare familjer. Då tar ju städningen längre tid.
Men hon trivs på jobbet.
– Tidigare har jag haft buss- och taxiföretag, nu är det skönt att inte ha så mycket ansvar, bara göra sitt jobb och få havsutsikt på köpet.
Kollegan Meaw Janthita städar numera både hotellrum och spa. Utvidgningen med spa-avdelning innebar att hon har kunnat gå upp i tid, till 75 och ibland 100 procent.
Hon har inte riktigt samma syn på årstider och väder som sommargäster och serveringspersonal.
– Jag saknar vintern faktiskt. Det blir jättevarmt att städa på sommaren, säger Meaw Janthita.
Falkenberg strandbad
- Det har funnits badhotell vid Skrea strand i Falkenberg i mer än 80 år. Nuvarande byggnad invigdes 1992.
- Ess hotell, som bland annat har Ystad Saltsjöbad, köpte Falkenberg strandbad 2011.
- Hotellet har en beläggning på i snitt 80 procent, året om.
- Det finns ingen fackklubb, men HRF har platsombud och skyddsombud på hotellet.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.