Vem vill bli opererad av en grinig läkare som fått konferensen förstörd av kall och tråkig mat? Ingen. Johan Oreskovic har därför ett stort ansvar som praktikant på konferensrestaurangen Svenska Läkarsällskapet. Läkarna, och deras magar, ska hållas på gott humör.
Johan Oreskovic är nöjd med att ha valt rätt program på gymnasiet. Framtidsyrket är kock, det är han helt säker på. Och det är inte långt kvar till studentexamen. Johan går ut den 1 juni från S:t Görans gymnasium.
Nu gör han sin praktik på Svenska Läkarsällskapet, en konferensrestaurang där de flesta gästerna kommer från sjukvården.
När Hotellrevyn kliver in i köket står restaurangägaren Nils Högfeldt och Johan och pillar bort stjälkarna på tio kilo färsk spenat.
Det är tisdag och 80 gäster ska äta lunch samtidigt. Marinerad grillad spädgris med bönragu, ugnsstekt färskpotatis och knaperstekt svål.
? Johan, vi ser slutet, ropar Nils och häller ut den sista spenaten på bänken.
Samma lärare
Johan och Nils har mer än mat gemensamt. De har haft samma lärare, Peter Striegnitz, på S:t Göran, även om det var trettio år sedan Nils gick där.
Medan jag pratar med Nils kör Johan ner soporna i källaren.
? Praktikjobbet handlar mycket om uppfostran. Johan skulle aldrig ha gått ner med soporna självmant när han var ny. Att städa efter sig är lika viktigt som att laga mat, säger Nils.
Han erkänner att praktikanterna är ett välkommet arbetskraftstillskott.
Johan är här för andra gången.
? Egentligen får man inte praktisera två gånger på samma arbetsplats, men när jag fick min praktiklapp från skolan så var det på samma arbetsplats. Eftersom jag inte hade något emot att återvända så blev det så, säger Johan.
Johan börjar vända de redan buljongkokta endiverna i mjöl och steka dem på stekbordet.
? Jag ska göra lumpen på Gotland i augusti, berättar han.
? Som fältkock. Fast egentligen ville jag bli kock i flottan, men en snowboardskada i knäet satte stopp för det.
Johan har också hunnit skaffa sig erfarenheter utomlands. Första sommaren efter ettan var han i England på praktik och i somras var han på Irland och lagade mat.
Mättad av Guinness
? Det tog lite tid att vänja sig vid språket, men det var bra träning. Att lära sig engelska i skolan är trist, det här var ett mycket roligare och naturligare sätt.
Han berättar att irländarna är annorlunda än vi svenskar.
Man träffas på puben efter jobbet.
? Jag har lärt mig att uppskatta Guinness på fat. Det är otroligt gott och mättande, säger han och skrattar.
Nu kommer Nils förbi och ropar.
? Stekbordet är för hett Johan.
Det gäller att hålla rätt värme på bordet annars bränns endiverna. Johan skruvar ner värmen och väntar en stund innan han fortsätter.
Dagens lunch kostar 175 kronor per gäst och då ingår dryck, mat, sallad och hembakat bröd med kaffe och kaka.
Åter till skolan. Snart är det studenten. Hur ska Johan bli hämtad?
? Ingen aning, det blir väl 4:ans buss, säger han glatt.
Får han önska vill han bli hämtad på skolgården i en motorcykel med sidovagn. Drömmen är att åka runt i Europa på motorcykel nästa sommar.
? Den här sommaren ska jag hjälpa pappa att måla och redan i augusti blir det militärtjänstgöring i sju månader.
Endiverna är klara och Johan får strimla fläsksvål som stutsar likt popcorn när de steks.
? Nu är det lunch, håll er undan, ropar en sur kock som inte vill vara med på bild eller prata med Hotellrevyn.
Johan sätter fart. Servisen bär ut den färdiga maten. Och 80 gäster blir förhoppningsvis nöjda och mätta.
Bildtext:(Foto:Denny Lorentzen)
Johan tar en paus i matlagningen. En annan Johan blickar ner på honom, läkaren Johan Erik Johansson, 1862 ? 1938. Läkarsällskapet bildades 1808 och äger huset.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.