God beredskap
på Bataljon af Trolle
Mikael Holmberg steker dagens lunch -- bland annat 30 kilo falukorv. Restaurangchef Fia Mattisson står i kassan. Foto: Jörgen Ragnarson
Arbetspasset På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

God beredskap på Bataljon af Trolle

Deras vapen är mängder av vällagad husmanskost och grym logistik. De anställda på restaurang Bataljon af Trolle vet att rikets säkerhet kräver mätta magar.

Publicerad 17 juni 2014

Kronans ärtsoppa med fläsk. Pannkakor. Korv med mos. Många får något drömskt i blicken när maten i lumpen kommer på tal. Bataljon af Trolle, restaurangen på Karlskrona marinbas, har ett stort ansvar.
– Det är viktigt att maten är bra. Den blir ju ett glädjeämne här på ett annat sätt, säger restaurangchef Fia Mattisson medan hon rattar sin vita lilla skåpbil.
Hon har precis hämtat upp oss vid vakten. Att ta sig till Bataljon af Trolle är inte gjort i en handvändning. Besök hit måste föranmälas och godkännas i tid, och besökare utifrån måste eskorteras in genom området.
– Rena Fort Knox, säger Fia och parkerar snabbt utanför restaurangen.

Här är det snart dags för lunch. Vid ett av de stora stekborden står Micke Holmberg och fräser falukorvsskivor i långa rader.   
– Kanske 30 kilo allt som allt, säger han och öser upp färdigstekta skivor i ett bleck.
Sammanlagt arbetar runt 700 personer på marinbasen. Bataljon af Trolle är områdets enda restaurang, med mellan 300 och 700 lunchgäster en vanlig dag.
– Första gången jag kom hit blev jag helt häpen, det är sådana mängder. Det är utmanande att laga god och bra mat till så många samtidigt, säger Micke och strör ut nya korvskivor över stekbordet.

Restaurangen skickar också ut massvis med mat. Dels beställningar till möten och konferenser på marinbasen, men också mat till soldater på övning. Maria Lundberg arbetar med att förbereda ett sådant utskick.
– Det ska till rekryter som är ute i skogen, säger Maria och skriver Korv, Mos och Saft  på tejpbitar som ska sitta på gröna jättetermosar.
Portionerna som ska ut i fält är större än de som serveras här inne.
– Det är hungriga ungdomar, de behöver mycket mat.
Katarina Ståhl sveper förbi på väg ut i matsalen. Lunchbuffén öppnar snart och sallad av olika slag, bröd och bleck med potatis och pasta ska ut.
– Det finns alltid sex olika alternativ inklusive en soppa och en sallad.

Dagens huvudnummer väntas bli köttbullar med potatis, tror hon.
– Fast ibland tror man att det ska bli på ett sätt och så blir det helt annat, säger Katarina och lägger ut skedar där det saknas.
När allt är klart tjoar Fia Mattisson »Släpp fångarna loss!« och öppnar dörrarna till lunchen. Plötsligt strömmar militärerna in. En del med mörkblå uniformer, andra med gröna. Blått för vattenförband, grönt för markförband, får vi förklarat. Många har måltidskort som de drar själva.
– De sjögående förbanden har kosten inkluderat. Andra anställda utan fria förmåner får betala själva, säger Fia Mattisson.
Hon konstaterar att lunchen verkar bli lugn.
– I dag låg de stora fartygen inte inne så då kan vi räkna bort de sjögående förbanden.

För några år sedan, innan värnplikten togs bort, var gästerna betydligt fler. Marinbasen kunde ha upp till 2 000 värnpliktiga, vilket syns på restaurangens överdimensionerade lokaler. I dag har Bataljon af Trolle hittat nya gäster. Bland annat skickas mat till en rad privata skolor och till häktet i Karlskrona. Runt 450 portioner köttbullar har redan gått ut och mer är på väg.
– Vår verksamhet kräver planering och bra logistik. Det är a och o, säger Fia Mattisson och går för att hjälpa en blåklädd man som väntar i kassan.
Marinbasens matbeställningar görs via ett datasystem. Oftast funkar det bra, men i dag verkar något ha glappat. Plötsligt står en man och väntar i köket. Han ska ha 30 lunchlådor köttbullar och potatis, typ nu.

Köksbiträdet Jennie Olsson och Micke Holmberg sätter genast i gång.
– 14 bullar ska det vara, varken mer eller mindre, säger Jennie och räknar tyst innan hon lämnar över portionslådan till Micke.
– Det kan bli stressigt, men så tror jag att det är på de flesta restauranger, säger Jennie.
Många i köket har jobbat »i försvaret« länge. De är överens om att det är skillnad jämfört med civila restauranger.
– Mängden mat har jag inte sett någon annanstans, säger Micke Holmberg och försluter den sista portionen till den väntande militären.
– Och förkortningarna. Det tog lång tid att lära sig vad allt betyder, säger Fia Mattisson.

En annan sak som skiljer sig är livsmedelskontrollen. Inom försvaret är det Generalläkaren som sköter tillsynen av allt som rör livsmedel och hälsa i stället för kommunens miljö- och hälsokontor.
– Kraven på livsmedelssäkerhet är något högre här, säger Fia.
Kvart i ett stänger lunchen. Medan de sista gästerna smälter maten tar restaurangpersonalen lunch.
Efteråt väntar ett möte där kvällen och morgondagen planeras. Varje dag inleds med ett likadant. Mötena är viktiga för att hålla koll på den mångsidiga verksamheten, säger Fia innan hon hoppar in i den lilla vita skåpbilen för att eskortera ut oss från området.
– Vi har en komplex verksamhet. Varje dag är helt olik den andra här, så vi måste vara förberedda på allt. Det kan komma 200 personer som vi inte har räknat med. Vår beredskap är hög, kan man säga.


Plus och minus på af Trolle

Plus. Bra kollegor, de flesta  är heltids­anställda, varierande arbets­uppgifter. Ett glatt och sammansvetsat gäng.

Minus.
Överdimensionerade lokaler. Mångsidig verksamhet som ­kräver mycket planering.

Om restaurangen

Bataljon af Trolle har 16 anställda.  Namnet kommer från bataljonen som håller till där restaurangen ligger. Restaurangen är en del av Försvarsrestauranger ägs av Fazer food services. Restaurangernas menyer sätts centralt. Tanken är att de försvarsanställda ska känna igen sig vilket regemente de än kommer till.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här