Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fullt upp för delvis uppsagd

Servitriserna och receptionisten har gått ner i arbetstid. Några anställda har förlorat sina jobb. Det har varit neddragningar på Åkerby herrgård utanför Nora, men när Hotellrevyn är på besök råder ingen arbetsbrist. Kocken Mia är sjuk liksom husfrun Elisabeth och den handfull anställda som är på plats har fullt upp.

Publicerad 13 april 2005

Solen skiner, snön börjar smälta och våren närmar sig. Det blir lättare för gästerna att gå utomhus mellan anläggningens hus. Åkerby herrgård ligger i sluttningen mot Fåsjön norr om Nora i Bergslagen.
Den här fredagen har Åkerby 41 gäster. Nora kommun har en dagkonferens med förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe.

? Vi har månadslön men har fått sänka lönen med 25 procent på grund av arbetsbrist. Nu har vi varit på arbetsförmedlingen för första gången i vårt liv. Det är krångligt att fylla i nya papper, säger servitrisen Kitty Gullström.
Hon tjänade 17 000 kronor i månaden som heltidsanställd.
? Vår förhoppning är att trenden ska vända och att gästerna kommer tillbaka. Nu får vi stämpla upp till heltid och kommer att få ersättning från a-kassan. Hur det slår vet vi inte, för vi har inte fått den nya lönen. Men det blir mindre pengar i plånboken, säger Annika Evaldsson.

Servitriserna delar ödet med två andra anställda. Det är Lindha Lönnström i receptionen och Elisabeth Andersson som är husfru. De får också gå ner i arbetstid.
Tre anställda har fått sluta på grund av arbetsbrist. Cheferna Calle Edberg och Carl Rydell har förhandlat med Hotell- och restaurangfacket.
? Klarar vi kostnaderna då kan vi återanställa igen, säger Calle Edberg. Vi är duktiga på maten och servicen och det ska vi klara på nio anställda och så vi två chefer som arbetar i driften.
? Själv är jag både konferensvärdinna, vaktmästare och bra på att koka kaffe.
Kitty Gullström har arbetat här sedan 1989. Då var det Örebro landstings kursgård. Hon har alltid arbetat heltid, fram till nu.
? Vi får väldigt mycket beröm för vår goda mat. I dag är det salladsbuffé, räksoppa och till varmrätt raggmunk med stekt fläsk och lingon, säger Kitty som har dukat och skurit fruktsallad till 40 gäster.
Personalen äter också av dagens lunch när gästerna har fått sitt. Lunchrummet har utsikt över Skulpturparken.

I dag är kocken Mia Bergström sjuk och kökschefen Johan Aronsson hinner inte med allt. Han har gjort raggmunk på 25 kilo potatis, lök och pannkakssmet. Då är det tur att han har Kitty och Annika till hjälp.
? Det är roligt med varierande sysslor. Vi gillar att göra lite av varje. Jobbet på en liten anläggning blir aldrig enformigt. Vi dukar, plockar disk, hjälper till i köket och på kvällstid serverar vi fyrarätters. Vi kan även rycka in i städet om det behövs. Dagarna går fort när vi har mycket gäster, så lågsäsong är inget vi vill ha, säger Annika.

De har hört talas om tjafs mellan kök och servis, men har aldrig haft några sådana problem. De arbetar ihop. Mia Bergström bakar. Dagen innan hon blev sjuk hade hon bakat både matbröd och kaffebröd som gästerna ska få på eftermiddagen.
De anställda arbetar vardagar för det mesta. Till våren arbetar de helg också. Då har de många bröllopsmiddagar bokade. De ordnar också begravningsmottagningar.
Nu har de fått stämpelklocka och det är ingen nackdel tycker de. Arbetsdagen kan antingen börja 06.00 eller 07.30. Den som jobbar kväll börjar 16.00. Annika har inga problem med resor, hon bor en kilometer från jobbet. Kitty bor på andra sidan sjön.

Kitty är skyddsombud och Mia är platsombud på Åkerby. När de behöver facklig hjälp ringer de till Mildred Forsberg som arbetar för HRF i Örebro.
Åkerby ska vara med i ett löneprojekt. Det är SHR och HRF som ska prova ett nytt sätt att fördela lönen på 20 arbetsplatser. På Åkerby vet man inte så mycket om det hela ännu. Men efter en konferens i Stockholm den 4 april ska kocken Mia kunna berätta mer om lokal lönebildning.

Receptionisten Lindha Lönnström har liksom de andra tjejerna jobbat över tio år på herrgården. Hon har gå ner till 75 procent.
? Vi får lägre månadslön eftersom vi bara får 80 procent av de 25 procenten som ska komma från a-kassan. Vi förlorar också i pension eftersom lönen sänks, säger Lindha.
Hon har två barn som går på dagis och kör fyra mil extra varje dag för att lämna och hämta barnen, trots att hon bara bor en kilometer från jobbet och är granne med arbetskamraten Annika.
Till Åkerby går det bara två bussturer varje dag. Gästerna måste ha bil eller så hämtar hotellet dem.
? Men många konferensgäster tycker det är bra att det inte finns annat som lockar. Här är fin miljö att njuta av, säger Lindha som sköter bokningar, telefon och ser till att konferensgästerna får kaffe.
Till sin hjälp har hon Anna Karin Lindén som arbetstränar och får lön från försäkringskassan.
Anna Karin Lindén har varit sjukskriven sedan juni år 2000. Hon har arbetstränat i 1,5 år nu och testat olika arbetsuppgifter. På Åkerby får hon stanna i tre månader.
? Jag var bara 20 år när jag blev sjuk och sedan dess har jag försökt att komma tillbaka till arbetslivet. Här trivs jag bra och får varierande sysslor, säger Anna Karin.

Håkan Holm är vaktmästare och går i pension om två månader. Han sköter fastigheterna, sätter upp lampor, möblerar konferenslokalerna, skottar snö, lagar stolar och diskar ibland. Kanske hinner han klippa gräset en gång till före pensionen.

Arbetsgivaren Calle Edberg brottas med lönsamheten. Åkerby hör till samma koncern som bland annat driver herrgårdarna Hooks och Aspa.
Landstinget äger fortfarande fastigheten, men Calle Edberg hoppas att han och kompanjonen Carl ska kunna köpa den snart. Sedan de tog över driften i november år 2 000 har de renoverat mycket.
Gäster som var här innan tänker fortfarande kursgård med plastgolv och våningssängar.
Calle bor med sin familj på hotellet i avvaktan på något eget. Sonen August, 8 månader, är mycket social och rycker gärna i dukar och blommor om han når.
? Här är en fantastisk natur och i mina drömmar ingår att bygga en golfbana här, säger Calle.
Själv har Calle ett i handikapp i golf, men det stora intresset får nog ligga på hyllan en tid. Nu är det August och Åkerby herrgård som gäller.

Hem för vanartiga gossar
Det tog fyra år att bygga Åkerby. Det var bergsmansänkan Kristina Karolina Olsson som ville ha en herrgård med 50 fönster. Hon dog sedan i lungsot 1865, 47 år gammal.
Landstinget i Örebro köpte gården 1912 och använde den som hem åt vanartiga pojkar. Sedan var gården statlig uppfostringsanstalt 1938-1947. Sommartid var den barnkoloni.
1951 renoverade landstinget gården och 1952 öppnades semesterhem för husmödrar. Från 1958 drevs Åkerby som kursgård av landstinget och sedan 1 november 2000 drivs herrgården av familjen Edberg.

Konst i Skulturparken
På Åkerby Herrgårds mark ligger Åkerby Skulturpark. Här har konstnärer placerat ut 130 skulpturer. Varje år tillkommer två konstverk. Två stipendiater från utlandet kommer för att bo och äta gratis på Åkerby, men i gengäld lämnar de ett verk var efter sig. Den 27 maj öppnar parken för säsongen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här