Full pott i trivsel hos Bingo 8:an
Sonja Berthsjö med stammisen Madeleine Larsson. Foto: Kicki Nilsson
Arbetspasset BINGO 8:AN

Full pott i trivsel hos Bingo 8:an

Eldorado, trappan och dubbelchansen lockar. Men också att fika och träffa folk. På Bingo 8:an i Örebro har bingovärdarna hittat det vinnande konceptet för en trevlig kväll.

Publicerad 20 december 2019

Det är fredagseftermiddag och löne­helg. Om några timmar väntar storbingo med fler vinster och ett lugnare tempo på utropen, så att spelarna hinner ha koll på fler brickor och njuta av spelet.
Än så länge är det långt ifrån fullt i hallen, men snart kommer det att vara spelare vid alla bord.
– Vi brukar skoja och säga att när det är lönehelg är alla kung i baren. Vi har ju ett kafé och de som jobbar på golvet tar upp beställningar och serverar vid bordet, säger bingovärdinnan Sonja Berthsjö.

Nu är det förstås inte alkoholhaltiga drycker som serveras, utan lättare rätter som pajer och pizza.
– Det är nog tur att vi inte har rättigheter, säger Sonja.

På Bingo 8:an i Örebro är de flera som arbetat många år. Sonja började för 40 år sedan. Det var bästa väninnan som lockade hit henne.
Hon har jobbat fackligt nästan hela tiden. Först i Musikerförbundet som bingon hörde till på den tiden, sedan i Hotell- och restaurangfacket. Sonja är skyddsombud, platsombud och regionalt skyddsombud, avdelningsordförande samt försäkringsinformatör.

Förr låg cigarettröken tung i den dåvarande bingohallen, i dag finns ett rökrum dit gästerna hastar mellan spelen, om de inte tar en snabb tur ut på Stortorget.
– Hälften av kunderna försvann med rökförbudet. Men det som var bra var att vi inte behövde gå in i röken längre. I dag har vi nästan fått tillbaka vår gamla kundkrets.

Caroline Jonsson. Foto: Kicki Nilsson

De turas om att arbeta i utropet eller att vara ute på golvet. Caroline Jonsson berättar vad som kommer härnäst. Eldorado, stjärnfallet, klondike, trappan och dubbelchansen. När någon får bingo ser Caroline på terminalen att raden stämmer och meddelar vinsten.
– Då har vi två vinnare, som får 40 kronor var, säger hon i mikrofonen.

Sedan slår hon på det förinspelade utropet: Niklas 39, trea, nia. Alla ska egentligen använda just den inspelning de själva har gjort, men Caroline tar en annan.
– Jag tycker inte om att höra min röst.

Det är ganska lugnt att jobba i utropet, tycker hon.
– Det är mer intensivt att vara på golvet, men det är också roligast där.

Ett par som väntar på att checka in på sitt hotell provar att spela i hall för första gången. Sonja berättar om hur spelandet går till.
– Men de hade spelat bilbingo tidigare, så de var inte helt nybörjare.

Den som jobbar med bingo får inte vara lättdistraherad, utan kunna sälja brickor samtidigt som någon är ivrig att lösa in sin vinst.
– Men framför allt måste man ha en bra människosyn och bemöta alla på samma vis. Man får inte kretsa för mycket kring någon, då kan andra tänka »oj vad den personen vinner«. Det är ändå pengar det handlar om, säger Sonja.

Man kan varva ner och träffa folk. Sedan är det spänningen. Madeleine Larsson, stamgäst

Madeleine Larsson är en av hallens stamgäster, hon kommer minst tre dagar i veckan.
– Man kan varva ner och träffa folk. Sedan är det spänningen. Det är ingen som spelar som går på plus i längden, men det är kicken när man vinner som man vill ha, säger hon.

Plus och minus på jobbet

  • Socialt, varierade arbetsuppgifter.
  • Helgarbete, obekväm arbetstid.

Bingo 8:an ska få ett ansiktslyft, det blir svarta väggar och ny belysning. Bingovärdarna Ahmed Assaf och Ella Hjelm står och målar längst in i lokalen, de passar på att få lite extra timmar.
– Chefen visste att jag behövde jobb så han ringde och sa att de skulle fixa till hallen. Jag sa självklart ja, säger Ahmed Assaf.
Sonja är den enda heltidsanställda. Några har själva valt att arbeta något mindre, men det finns flera som skulle vilja ha mer tid. Assaf har jobbat ett par månader, och fått mellan 50 och 120 timmar i månaden. Resten av tiden söker han jobb. Han har inte målat tidigare.
– Nej, men nu kan jag! Det är bra att kunna sätta på cv:t också.

En del tror att vi fortfarande sitter och snurrar bollar. Ella Hjelm, bingovärd

Sonja Berthsjö i utropet.

Ella Hjelm har ytterligare två jobb, hon är även fritidspedagog och jobbar i ett kafé på sin gamla skola. Det tog ett tag att komma in i bingon.
– Vissa är jättepratglada, andra blir irriterade om man säger ett ord. I början fick jag blickar och kommentarer när det blev fel. Sedan lärde jag mig hur man beter sig och bemöter alla kunder.
Hon tycker att det är roligt med alla olika arbetsuppgifter.
– En del tror att vi fortfarande sitter och snurrar bollar. Men det enda omoderna är att vi fortfarande använder kontanter.

Sonja har fyllt 65 men tänker fortsätta att arbeta till 67.
– Jag känner mig frisk och kry och vill vänta in att min man också går i pension. Jag funderar på vad jag ska hitta för hobby sedan, när jag slutar med både jobbet och facket.
Sommartid är det inget problem för de bor i ett torp, men resten av tiden.
– Jag är ju sosse, så kanske ska jag kika på s-kvinnorna. Sedan gillar jag travet, så jag har sagt att vi får ta husbilen och åka runt till olika travbanor.
Den fackliga tillväxten tror hon är säkrad.
– Jag har två som jag hoppas ska kunna ta över efter mig.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här