Att vara mentor kan ge nya perspektiv på arbetet, säger Erica Byström, lektor i pedagogik.
Den som är rutinerad i sitt yrke gör mycket av bara farten. Det är självklart när fisken är färdig eller hur gästen ska bemötas. Sådan kunskap kan vara svår att lära sig i skolan.
– Den bygger på erfarenhet, och kallas tyst kunskap. Man vet vad man ska göra, men kan oftast inte sätta ord på det, säger Erica Byström, lektor i pedagogik vid Linköpings universitet.
En utbildning kan ge det teoretiska och förbereda för arbetslivet.
– Men sedan blir det ändå annorlunda ute i verkligheten, till exempel när den som är ny möter kunder, säger Erica Byström.
Här kommer mentorer och handledare in i bilden. Allt eftersom nya situationer uppstår, är det bra att ha någon som är mer erfaren att vända sig till, och kanske ha som förebild. Mentorn eller handledaren kan också få ut mycket av att stötta dem som är nya i yrket.
– Man får tillfälle att reflektera över sitt arbete på ett nytt sätt, kanske ifrågasätta gamla vanor.
För att ett mentorskap eller handledning ska fungera bra krävs det att mentorn verkligen vill dela med sig och visar att det är ok att ställa frågor.
– Om du inte är öppen inför frågor och kommentarer, kommer personen inte att vilja ta till sig det du vill lära ut.
Som ny i yrket är det bra att våga tacka ja till erbjudanden om att prova på nya moment, menar Erica Byström.
– Att lära nytt kräver mod, eftersom man är ute på lite osäker mark. Då är det bra att ha en mentor som kan ge stöd.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.