Följ med på expedition till Nordpolen!
Maja Ahlén och Johanna Ljungsberg i konditoriets stora bageri. Foto: Thomas Harrysson
Arbetspasset CONDITORI NORDPOLEN

Följ med på expedition till Nordpolen!

Conditori Nordpolen har varit Varabornas stolthet i snart 120 år. Nu har även folk utifrån börjat hitta hit. Vi hänger med bland anrika sötsaker för livets små och stora stunder.

Den 14 juli år 1894. I utkanten av Vara svävar en märklig farkost över åkrarna. Folk som är ute tittar misstroget upp.
En del befarar att domedagen har kommit. Sedan ser de. Det är ju han Andrée! Mycket riktigt, det är Salomon August Andrée, senare känd för sitt försök att i luftballong nå Nordpolen, som tvingats till nedstigning på en åker.

Tidigare under dagen hade han lyft från Göteborg med vätgasballongen Svea. Målet: att lära sig styra inför polarfärden.
När Varaborna förstår att det är kändisen Andrée som kommit hit är stoltheten stor. Så när systrarna Alma och Alvida Jansson några år senare ska hitta ett bra namn till sitt nya konditori landar valet på Nordpolen. Så sägs det i alla fall.

– Än i dag kommer folk och berättar att deras farmor eller morfar var med och höll i repet på ballongen. Det var en stor händelse för Vara, säger Per Larsson.

Han är ett av tre syskon som i dag driver Conditori Nordpolen. De tog över efter sina föräldrar som ägt konditoriet sedan 70-talet.
– Vi har växt upp med det här. Det är väldigt speciellt för oss, säger Per och visar runt.

– Doften som ligger över konditoriet är ljuvlig, men de som arbetar där känner inte det längre, säger Per Larsson. Foto: Thomas Harrysson
På övervåningen finns plats för lite större sällskap och mer avskilda rum. Här står nu uppdukat för en minnesstund och för ett litet 6-årskalas. Foto: Thomas Harrysson
Bakom kassan sitter en färgglad muralmålning gjord på 50-talet föreställande Nordpolen. Fast med vissa faktafel. Det är pingviner i bilden, det finns inte på Nordpolen. Foto: Thomas Harrysson
Felicia Jalminger och Maja Carlsson dukar brickor. Bordsserveringen är satt på paus under pandemin. Foto: Thomas Harrysson
Linnea Andersson och de andra i kallskänken har mycket att göra när Nordpolen är uppe i runt 100 luncher per dag. Foto: Thomas Harrysson

Klockan är strax efter tio och kön till serveringen växer. Maja Carlsson dukar brickor med kaffekannor, koppar och bakverk. Bordsservering är ett av konditoriets uppskattade kännetecken, men under pandemin har de slutat med det.

Om någon verkligen vill få brickan utburen så gör vi det.Maja Carlsson

– Men om någon verkligen vill få brickan utburen så gör vi det, säger Maja.
Hon är en av Nordpolens »helgtjejer«, som förstärker när det är som allra mest att göra.
– Det är så roligt! Ibland är det lite stressigt, men då går tiden extra fort.

Inne i konditoriets stora bageri är det full verksamhet. Vid en bänk plockar Maja Ahlén skimrande praliner ur en form. Bredvid henne står kollegan Johanna Ljungsberg och formar små marsipanrosor. Johanna kallar sig självlärd efter 17 år på Nordpolen.
– Jag har lärt mig med åren. Det är väldigt utvecklande och fritt, säger hon.
Här får man själv bestämma vad man vill göra under dagen, säger de.
– Vissa saker ska alltid finnas, som budapest, napoleon och prinsess, men annars kan vi göra mycket vad vi känner för, säger Maja.
– Vi är också kreativt fria. En del tårtor ska se ut på ett visst sätt, men andra kan vi bestämma själva, säger Johanna.

Den som äter lunch bjuds på tårtbuffé till kaffet! Något som lockar många, framför allt äldre Varabor. Foto: Thomas Harrysson
Maja Ahlén och Johanna Ljungsberg i konditoriets stora bageri. Vissa bakelser, som prinsess, ska alltid finnas. Foto: Thomas Harrysson
Här får man själv bestämma vad man vill göra under dagen, säger de. - Vissa saker ska alltid finnas, som budapest, napoleon och prinsess, men annars kan vi göra mycket vad vi känner för, säger Maja Ahlén. Foto: Thomas Harrysson
Stammisen Anders Nilsson kommer ofta och bjuder sonen på fika. Favoriten är Nordpolens budapest. Foto: Thomas Harrysson
År 2018 utökades konditoriet med ett litet stenugnsbageri. Esther Forslid lägger fram limpor. Foto: Thomas Harrysson

I rummet bredvid förbereder Linnea Andersson och de andra i kallskänken dagens lunch. På bänkarna står vackert upplagda tallrikar, redo att plastas in. Den senaste tiden har de serverat runt 100 luncher per dag.

Conditori Nordpolen

  • Konditoriet grundades 1903 av systrarna Alvina och Alma Jansson.
  • I dag drivs det av syskonen Elin Wahll, Tina Henström och Per Larsson. Sammanlagt jobbar här 42 personer, motsvarande cirka 30 heltidstjänster.
  • År 2016 utsågs Conditori Nordpolen till Årets kafé av White Guide.

– I sommar har det varit mycket turister, annars är det många äldre som kommer för att få sin tårtbit, säger Linnea och förklarar att alla som äter lunch här bjuds på en liten tårtbuffé till kaffet.
– Det lockar, det gör det allt.

Att Nordpolen har en särskild plats i Varabornas hjärtan är tydligt, säger Per Larsson.
– Vi har otroligt mycket fina möten. Och livets stora stunder. Kontrakt som skrivs, frierier, bröllop och begravningar. Varaborna är nog lite stolta över oss.
Det märktes inte minst när pandemin slog till. Kunderna slutade komma, men de slutade inte handla.
– Varaborna var väldigt stöttande. De ringde och mejlade, så vi fick börja med utkörning.

Runt 75 procent av kunderna är nog inte härifrån. Det är ganska häftigt.Per Larsson

I år har det varit mer än någonsin att göra. Och tack vare företagets marknadsföring i sociala medier har folk utifrån också börjat hitta hit.
– Runt 75 procent av kunderna är nog inte härifrån. Det är ganska häftigt, säger Per.

Stammisen Anders Nilsson, 86 år, är inte lika entusiastisk över Nordpolens nya popularitet.
– Ibland är det långa köer. Då blir jag otålig. När jag ser att folk väljer den och den och den bakelsen. Det tar väldigt lång tid. Det är man lite ovan vid här i Vara, säger han.
Anders från närliggande Kvänum kommer ofta och fikar med sin son, som arbetar i Vara.
– Jag tycker att det är väldigt trevligt. Det känns halvt som hemma. Och så är det ju en rolig historia, det där med Andrée, säger han.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här