Fackligt bistånd med fokus på kvinnor
Warda, Tecla och Marselina är med i facket på Holiday Inn. Foto: Anna Hjorth
fackligt bistånd

Fackligt bistånd med fokus på kvinnor

Fokus på kvinnornas ställning – i facket och på arbetsplatserna. Så ska arbetarna i hotell- och restaurangbranschen i Tanzania bli starkare. Det internationella stödet är avgörande, säger samordnaren Adwoa Sakyi.

Publicerad 26 januari 2017

I ungefär tio år har flera fackförbund i Sverige, HRF, Livs och Kommunal, stöttat ett projekt som ska stärka kvinnor i facket i 16 afrikanska länder.

Adwoa Sakyi.

Med fler kvinnor som medlemmar och på ledande poster blir fackets ställning starkare. Ett bra exempel på det är just hotellarbetarna i Tanzania.
– Från början var det väldigt få hotellarbetare som var med i facket. Men sedan vi startade kvinnoprojektet har vi vunnit mycket mark. Det finns hur mycket som helst kvar att göra och sektorn är enorm, säger Adwoa Sakyi, regional samordnare för projektet.

– Vi har kunnat komma till hotell och prata med städarna om deras arbetsmiljö. De har fått visa på en tecknad bild av kroppen var de har ont. Metoden har spritt sig till andra delar av hotellet, och plötsligt har man börjat prata om att det kanske är jobbet som gör att de har ont. Då har det uppstått ett bra läge att bilda fackklubb!

Kvinnoprojektet

  • Drivs av IUL och startades 2007. Förutom HRF är Livs och Kommunal med.
  • Riktar sig till kvinnor som jobbar med turism, jordbruk och livsmedel i 16 afrikanska länder. IUL har en regional samordnare i Afrika, som arbetar nära de lokala facken.
  • Projektets mål är bland annat att öka kvinnors rep­resentation i facken, minska sexuella övergrepp och trakasserier, att minska spridningen av hiv/aids och stärka skyddet för mammor.
  • Vid IUL:s regionala konferens i Tanzania i november planerade man att projektet ska fortsätta fram till år 2022.

Ett stort problem i Tanzania är sexuella trakasserier. För facket är det en viktig fråga, men ämnet är känsligt. Att fler kvinnor får inflytande bidrar till att fler vågar prata om det.
– Det handlar om att fler ska bli medvetna om problemet, annars går det inte att göra något åt det. Det är något vi ska fortsätta att kämpa för de kommande åren, säger Adwoa Sakyi.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här