Enköpings söta hjärta
Carola Pettersson har arbetat på Tammerfors i hela sitt vuxna liv och är numer delägare i konditoriet. Villkoret för att ta över var att Rosa Lövstrand fortsatte jobba. Foto: Elis Hoffman
Arbetspasset TAMMERFORS KONDITORI

Enköpings söta hjärta

Carola och Rosa har jobbat här i 30 år. Bagaren Linn har precis börjat. På Tammerfors konditori lär man av varandra och förser fikasugna med både Monte Carlo-tårta och blåbärsmazariner.

Publicerad 22 november 2019

Tammerfors konditori har legat i samma gathörn i Enköping sedan 1950-talet. Det är lika bra att klargöra en sak direkt – visst säljer de finska pinnar på Tammerfors konditori, men annars finns ingen annan anknytning till Finland än att grundaren tyckte att Tammerfors var en vacker stad. Och döpte sitt konditori därefter.
– Det är den vanligaste frågan när nya kunder kommer in här. Och de som är från Finland blir förstås lite extra glada, säger Carola Pettersson.

Solen skiner och frukostgästerna har just lämnat konditoriet. I montrarna frestar krokantrulle, kanelbulle, tebrödsflarn och smörgåsar.
Vissa bakverk har funnits med sedan starten, andra har kommit till senaste året. Mycket tack vare konditorn Katarina Granström. Hon jobbade tidigare med barn, men skolade om sig. Nu står hon i bageriet och gör trekanter med mördegsbotten, smörkräm och gul marsipan.
– Det är ett nygammalt recept som vi tagit upp. Jag provar att införa nya smaker och bakverk, som tarteletten med kola och valnöt. Alla i personalen får smaka och säga vad de tycker. Rosa och Carola har erfarenhet och vet ofta vad som funkar och säljer.

Att introducera nya bakverk kräver tålamod. De flesta kunder har redan bestämt sig innan och är inte beredda att prova något nytt. Men kanske nästa gång – och då gäller det att nyheten finns kvar. Tammerfors gör också nya varianter av traditionella bakverk, som blåbärsmazarinen.
– Först såg den ut som vanlig mazarin, fast med blåbär i. Då var det inget större uppsving. Sedan satte konditorn Katarina en blå prick på – då började den helt plötsligt att sälja som sjutton, säger Rosa Lövstrand.

Linn Johansson. Foto: Elis Hoffman

Bagaren Linn Johansson jobbade tidigare på Ica Maxi där det mest var färdiga mixer och hantering i olika maskiner. Här gör hon allt från grunden.
– Jag gillar att arbeta med händerna och att få prova mig fram. Tekakor och hamburgerbröd är en transportsträcka till att få hålla på med olika bullar och croissanter. I somras var det en lyxbulle med rabarber, vaniljkräm och smulpaj. Nu till hösten är det en med äpple och kanel.

På bakbordet ligger två vete­längder och Linn klipper dem extra snygga. Saxen ser ut att vara från stenåldern.
– Vissa gamla redskap är så mycket bättre än de nya. Som den här klassiska saxen till exempel, den har nog varit med sedan starten här.

Det är klassikerna som katalaner, franska våfflor och biskvier som fortfarande säljer bäst.Rosa Lövstrand

Hur har då konditoriet klarat konkurrensen utifrån?
– Trots trenderna med cup cakes och cookies så är det klassikerna som katalaner, franska våfflor och biskvier som fortfarande säljer bäst här. Sedan har småkakorna fått ett uppsving igen, säger Rosa Lövstrand.
Det är värre när det gäller matbrödet.
– När folk åker och storhandlar utanför stan så passar de på att köpa matbröd där också, vi har märkt en väldig skillnad senaste åren.

Ute i konditoriet är det en strid ström av kunder från klockan sju, nån köper med sig en macka, andra vill ta en fika på plats och en herre köper med sig både en tolvbitars banantårta och en lika stor Monte Carlo.
Carola Pettersson och Rosa Lövstrand är så rutinerade att de kan se vad folk som kommer in tänker köpa.
– Det syns i ögonen på dem, säger Rosa Lövstrand.

Om Monte Carlo

Monte Carlo-tårtan är Enköpings stolthet. Originalreceptet kommer egentligen från ett annat konditori i stan som är nedlagt, men när konditorn började på Tammer­fors tog han med sig receptet: mördegs­botten, nötbotten, grädde, nöthack, choklad, vaniljkräm, siktad kakao i rutor på grön marsipan. Och så en ros.

Klockan börjar närma sig elva och ett stammisgäng är på ingång. Mats Lundberg, Curt Moström och Östen Pettersson sitter alltid i ett av båsen. I dag har de med sig en karta över bostadsbyggen i Enköping som de dyker ner i. De säger att de löser världens alla problem när de träffas.
– Jag är här fem dagar i veckan och tar alltid en macka. Vi träffas här och diskuterar olika saker som rör Enköping. En gång satt vi kvar ända till klockan tre, säger Curt Moström.
De anställda har däremot sällan tid att sitta ner för att fika. De passar på att prata när de möts i ett ärende i bageriet eller konditoriet.

Carola Pettersson och Rosa Lövstrand har jobbat tillsammans i 30 år och känner varandra utan och innan. De jobbar omlott bakom disken och när de inte sett varandra på länge har de alltid mycket att stämma av, det kan vara idéer till konditoriet eller om privatlivet.
– Vi är rätt olika, men kompletterar varandra. Rosa är nog mer känslo­människa och har mer skinn på näsan, säger Carola.

De var tacksamma för att vi öppnat igen och vi hade blombuketter överallt.Carola Pettersson

Konditoriet gick i konkurs 2011, men Carola stod inte ut med tanken på att konditoriet skulle förbli stängt. Efter ett halvår var hon ny ägarinna tillsammans med sin man och ett annat par.
Kravet för att hon skulle driva det vidare var att Rosa Lövstrand fortsatte att jobba där.
– Det var och är en trygghet – hon vet hur allt fungerar. Vid nyöppningen fick vi positiv respons från kunderna, de var tacksamma för att vi öppnat igen och vi hade blombuketter överallt i skyltfönstren, säger Carola Pettersson.

Plus och minus på jobbet

  • Fritt, självständigt och varierande. Eftersom vi är blandade åldrar lär vi av varandra. Härliga stammisar.
  • Det är ett stort konditori på 260 kvadratmeter. En stor del är bageriyta vilket gör det lite jobbigt att städa.

Det är annars Rosa Lövstrand som sköter skyltningen. Nu på höstkanten pryds de av höstlöv, pumpor, ljuslyktor, bröd och så tårtor i lite mörkare färger. Hon tycker att det ska synas utifrån att det är ett konditori.
Även om det rutinerade radarparet har många års erfarenhet av ­arbetet i konditoriet så kommer de yngre med ny kunskap.
– Det är kul. De bidrar med sånt som inte vi kan, som att synas på sociala medier. Nu har vi ett Instagram-konto där de yngre i personalen ansvarar för att lägga upp bilder, säger Rosa Lövstrand.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här