En oas med lite knas
Mariana Jonsson är ordningsam och hade inte trivts på tv-seriens Fawlty Towers. Foto: Staffan Gustavsson
Arbetspasset Park hotel / Fawlty Towers

En oas med lite knas

Det heter egentligen Park Hotel men alla kallar det Fawlty Towers. Jämfört med tv-seriens hotell är det mer mys och hembakat fröknäcke, mindre kaos och vrål efter stackars Manuel.

Publicerad 28 januari 2022

Husfrun Mariana Jonsson håller som bäst på att plocka av efter frukosten. Gästerna har kunnat smaka både på egengjord ingefärsshot och hennes hembakta fröknäcke.
– Att jobba här är som att sköta om en stor familj. Många av gästerna är stammisar och jag kan namnen på de flesta, säger Mariana Jonsson.

I 14 år har hon jobbat på Park hotel, även känt som Fawlty Towers. Hotellet ligger precis vid järnvägs­stationen och är ett av Linköpings äldsta, det byggdes 1888.

Hotellet ingår inte i någon hotellkedja utan satsar på personlig service, gärna med det lilla extra. Vill en gäst ha blommor på rummet fixar de det, likaså kokosmjölk till frukosten eller matsäck för den som checkar ut i ottan. Att det sen är en och annan spricka i taket i korridoren spelar ingen roll.

Här får man dessutom jobba med lite av varje eftersom vi är så få.Malin Dahlgren

– Det är roligt att kunna ge gästerna de där extragrejerna, de uppskattar det. Här får man dessutom jobba med lite av varje eftersom vi är så få. Vi ordnar mat, städar, diskar och står i receptionen, säger Malin Dahlgren som rätt och slätt kallar sig hotellarbetare.
Hon är senast anställd och jobbade tidigare på krogen.

Fawlty Towers har 30 rum och tre fast anställda. På helgerna tar de in studenter från universitetet som jobbar extra, mest med städningen.
Hotellet har fyra våningar utan hiss och i trapporna ligger röda heltäckningsmattor.

Mariana Jonsson kan se på stegräknaren i mobilen att hon går ungefär en mil varje dag. Tyngsta arbetsuppgiften är att bära upp den rena tvätten för alla trappor.

Gimmicken med Fawlty Towers beror på Sophie Jonssons föräldrar.
De var nya i branschen när de tog över och kände sig som Basil och Sybil i Fawlty Towers, tv-serien som fick svenska namnet Pang i Bygget. Det var också en serie som hotellägarna gillade skarpt.

Pang i bygget

Tv-serien hade originaltiteln Fawlty Towers och är en humorklassiker från 1970-talet.

Komikern John Cleese gör rollen som den ilskne och spattige hotelldirektören Basil Fawlty. Andrew Sachs spelar Manuel, servitör från Barcelona.

Basil Fawlty orsakar regelbundet kaos genom att missförstå och förolämpa de flesta: gäster, anställda och hantverkare.

Föräldrarna Jonsson drev hotellet tills för sju år sedan, då tog Sophie Jonsson och hennes bror över.
– Jag var bara 21 år då och Nordens yngsta hotellchef. Nu pluggar brorsan, men tar ändå hand om vårt bokningssystem medan jag sköter driften. Jag bollar mycket med både Mariana och Malin, vi är ett sammansvetsat gäng.

Medan Malin Dahlberg fyller på kaffe och koppar i matsalen ger sig Mariana i väg på städrundan.
Inget rum är det andra likt och det första hon gör är att öppna fönstret.

Hon är pedant och på städvagnen finns olika små borstar som hon använder för att göra rent vid kranarna, runt ventilerna i handfatet och på skruvarna som håller fast toalettstolen i golvet.

– Tandborsten är städarens bästa vän. Vissa rum är mer omständliga att städa, som rum 308 som har flera mattor, dubbelsäng med sänghimmel och stoppade fåtöljer som ska dammsugas. Men det är ändå lättare att städa rummen nu i veckorna än på helgerna då det kan vara många glas, flaskor och mer sopor över lag, säger Mariana Jonsson.

Tidigare har gästerna mestadels varit ­affärsresenärer som bott där måndag till torsdag. Men i och med pandemin har det skett en förändring och det har blivit fler gäster på helgerna. Och i somras satte de nytt rekord vad det gäller antalet gästnätter.

Vi försökte faktiskt få John Cleese att sova här.Sophie Jonsson

John Cleese och övriga huvudrollsinnehavare i Fawlty Towers. Foto: BBC

– Vi försökte faktiskt få John Cleese att sova här när han var i Linköping för några år sedan. Men hans manager hade redan bokat in honom på ett annat hotell långt i förväg, säger Sophie Jonsson.

Alla tre har de olika favoritrum i hotellet, Marianas är 301:an för att det har rymd och är lättstädat, Sophies favorit är familjerummet 202 som är lite större och Malins är 402:an för att det ser kungligt ut med det blå och guldiga på väggarna.

Ett rum är intakt sedan 70-talet, det hyrs inte ut utan finns kvar som ett minne av hur rummen såg ut innan de renoverades.
– Många bokar nog in sig här för att det är lite roligt och spännande. Vi får ofta höra att det är mycket finare än de trodde, säger Sophie Jonsson.

Det händer att de får frågan om Manuel, komediseriens spanske servitör, jobbar där. Då brukar Mariana Jonsson svara:
– Nej inte i dag, han är ledig.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här