Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ellinors arbetsplats slogs sönder under kravallerna

? Vi såg hur maskerade personer slog sönder glasrutorna, tog sig in på uteserveringen och släpade ut möblerna på Avenyn. Det var full kalabalik. ? Jag var jätterädd, säger servitrisen Ellinor Dahlqvist som just skulle börja dagens skift på brasserie Lipp när helvetet brakade loss på Göteborgs paradgata.

Publicerad 26 juni 2002

Klockan var närmare tjugo minuter över elva på fredagförmiddagen den 15 juni. Bara drygt tio minuter kvar till öppningsdags inför den helg många krögare i centrala Göteborg trodde skulle bli en av årets bästa. EU-toppmöte, George W Bush på snabbvisit, massiv mediabevakning och tusentals tillresta ? och så dessutom sommarens första riktigt varma dag. Allt var upplagt.
? På bara några minuter förvandlades Avenyn till en krigszon. Det hade varit en jättefin dag och så plötsligt det här, säger Ellinor Dahlqvist som just höll på att göra sig i ordning för att börja jobba när en av frukost-tjejerna kom inrusande i omklädningsrummet och berättade att hela uteserveringen var på väg att slås sönder.

Skjutfönstren slogs sönder
Däruppe hade restaurangchefen Johan Bergqvist tillsammans med bartendern Roland Denkert fixat till för att ta emot de första gästerna.
? Jag hade precis öppnat skjutfönstren till uteserveringen när det brakade loss. Rutorna till kortsidan hann vi inte få undan. De slogs sönder.
? En äldre stamgäst var på väg till oss ? vi lyckades få in honom och en grabb i 12?13 årsåldern som bara råkade gå förbi. Sen var det inte mycket vi kunde göra. Man hade förstås god lust att försöka försvara sitt territorium men det hade väl förmodligen varit det dummaste man kunde göra, säger Johan Bergqvist.
Inifrån restaurangen kunde Johan, Roland, Ellinor och de andra följa förödelsen utanför. Hur glasväggar slogs sönder med gatsten och hammare, hur de franska rottingmöblerna höggs i bitar och kastades ut på Avenyn och hur de sedan eldades upp utanför Nessims mattbutik på andra sidan gatan.
? Det kändes som att de hade kunna slå in de stora rutorna och ta sig in i restaurangen om de bara velat. Jag funderade över om jag skulle springa och låsa in mig på toaletten eller försöka ta mig ut via garaget om de kom, säger Ellinor Dahlqvist som under åtta år på koncernens restauranger aldrig varit med om något liknande.
Bartendern Roland Denkert däremot minns sommaren 1992 när fotbolls-EM kom till Göteborg med en svans tyska huliganer i sina spår.
? Jag lyckades pricka in den gången också. Och då var jag rätt skakis.
Det var fullt med folk på uteserveringen då och paniken spred sig snabbt.
Och om scenariot den 15 juni utspelat sig bara en halvtimme senare kunde förödelsen blivit värre än krossat glas och möblemang. Det är Calle Fouchenette, en av restaurangens tre delägare, säker på:
? Hade det suttit folk på uteserveringen här och det dessutom varit fullt borta på Rubinen hade det dött folk ? det är jag övertygad om.
? Den fredagkvällen var det inte kul att jobba men det kändes ändå okej att vara inne på restaurangen, säger Ellinor Dahlqvist.
Två av hennes kollegor mådde så dåligt att de valde att gå hem.

SHR vill ha ersättning för inkomstbortfall
Under augusti fortsätter Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, att tillsammans med Köpmannaförbundet driva frågan om skadestånd för de näringsidkare som drabbats av kravallerna under EU:s toppmöte.

? Det svårlösta knäckfrågan är inkomstbortfallet. Materialkostnaderna har ju täckts av försäkringbolagen utom möjligen när det gäller självrisk, säger Åke Bäckström som är ordförande i såväl SHR lokalt som Göteborgs Restaurangförening.
? Vi räknar med en minskad försäljning på motsvarande en halv miljon kronor jämfört med en normal helg, säger Calle Fouchenette, en av brasserie Lipps tre delägare, som emellertid inte ställer särskilt stort hopp till de fortsatta förhandlingarna:
? Jag blir förvånad om vi ens får tillbaka 20 procent av de uteblivna inkomsterna, säger han, men påpekar att han är nöjd med hur snabbt Länsförsäkringrar markerade att de skulle ersätta restaurangen för materiell skadegörelse.
? Det kom att visa vägen även för de andra bolagen.
Hotel Rubinen tillhör de hårdast drabbade vid sidan av brasserie Lipp.
? Vi fick glasfönster för mer än 100 000 kronor förstörda, bekräftar hotelldirektör Eva Moen Adolfsson.

Justitieministern: Förövarna ska betala
De som har slagit sönder ska betala. Om man kan få fram vilka det är.

En fingervisning om regeringens inställning ges i det svar justitieminister Thomas Bodström gav på en skriftlig fråga från Magnus Jacobsson (kd) den 16 juli. Bodström skriver att det är de som vållat skadorna som ska ersätta dem.
?I den mån förövarna av skadegörelsen i Göteborg kan identifieras, lagföras och överbevisas om sin medverkan i förstörelsen är det alltså dessa som ska ersätta skadorna.?
Vidare skriver Bodström: ?Allmänt kan emellertid sägas att det i den uppkomna situationen inte finns någon generell rätt till ersättning av staten. Däremot kan ersättning betalas ernligt skadeståndslagen ifall skador har vållats genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning, varvid skadeståndsanspråk normalt handläggs av Justitiekanslern.
I vissa exceptionella situationer kan regeringen besluta om ersättning till enskilda som drabbats av skador, trots att det inte finns någon ersättningsskyldighet.
Med hänsyn till pågående rättsprocesser och handläggning i försäkringsbolagen har regeringen inte haft anledning att ta upp den frågan.?

Bildtext: (Foto: Johan Wingborg och Sofia Sabel)
Än idag finns det spår efter den våldsamma helgen i mitten av juni. Graffitin och slagorden sitter kvar på gator och väggar som en påminnelse om dagarna när EU:s toppmöte kom till Göteborg.
? Det kanske inte var mer än 5-6 minuter men det kändes väldigt länge. Särskilt som vi inte såg en enda polis någonstans, säger servitrisen Ellinor Dahlqvist.
Rester av sotet från de brinnande restaurangmöblerna syns fortfarande på Avenyns asfalt.
? De två stora brasorna på Avenyn som sågs på alla de bilder som skickades ut över världen ? det var våra möbler det, säger brasserie Lipps delägare Calle Fouchenette. Närmare 50 gröna franska rottingstolar och 17 bord från uteserveringen slogs sönder och eldades upp. Möbler och glas för cirka 100 000 kronor förstördes.
Hotell Rubinens restaurang fick nästan alla glasrutor sönderslagna. Burger King och McDonalds var andra som drabbades liksom flera banker och försäkringsbolag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här