Elin Bissman hade bestämt sig. Hon ville bo och arbeta i London efter gymnasiet. Hon åkte i väg och fixade både boende och jobb på bara några dagar.
The Harcourt Arms ser ut som en typisk engelsk pub, men en blågul flagga utanför liksom köttbullar på menyn vittnar om något annat. Puben är en samlingsplats för svenskar som bor i London.
– De flesta som kommer hit är ändå engelsmän. Många är stammisar som slinker in för att ta en öl efter jobbet, berättar Elin Bissman.
Efter studenten och jobb på hotell i Karlstad satte sig Elin på flyget till London utan ha klart med vare sig jobb eller boende. Däremot hade hon bokat några nätter på ett hotell. Via sajten Gumtree, en slags motsvarighet till Blocket, annonserade hon efter ett möblerat rum, fick svar och kunde flytta in tre dagar senare.
– Jag hade tur som hittade ett rum i ett hus. Vi är åtta personer som bor i huset och för att vara i London bor jag billigt. Rummet kostar 630 kronor i veckan, men då delar jag det med en annan svensk tjej.
Jobbet fick hon tips om via en kompis som visste att The Harcourt Arms sökte folk. Elin åkte dit och lämnade sitt cv till ägaren, hon provjobbade en dag och fick börja jobba på riktigt dagen därpå.
– Men första dagen var jag jättenervös, mest för att jag inte skulle förstå vad de sa och vad de ville beställa. Det finns så många olika ölsorter och varianter som half pint, lager top och shandy. Men kollegorna var snälla
och hjälpte mig.
Förutom kocken som är från Tjeckien och ägaren som är engelsman är det bara svensk personal på puben. Och de är unga. Elin är 19 år och har jobbat där i en och en halv månad. Den som har jobbat längst har varit där i tre månader. Elin jobbar fem dagar i veckan på ett rullande schema dag, kväll eller långpass mellan 11.30 och 23.30.
I arbetet ingår också att städa, packa upp varor och servera. Enda kravet vad det gäller klädsel är att den ska vara svart. Men när det är svenska landskamper på tv:n, är det gul landslagströja som gäller.
– Det brukar vara proppfullt här när det är matcher. Den som vill kan också fira Lucia här eller titta på Kalle Anka på julafton.
Elin får betalt per vecka och säger att pengarna går åt. Exakt hur mycket hon tjänar vet hon inte riktigt, men det blir ungefär 5:50 pund kvar per timme efter skatt. Vilket är ungefär 49 svenska kronor. Ob-tillägg och övertidsersättning förekommer inte.
Även om hon säger att ägaren är mån om personalen och vill att de stannar så tror hon inte att han är beredd att höja lönerna.
– Skulle jag be om påökt skulle han förmodligen säga att det finns andra som är beredda att jobba för den lön vi har i dag.
Elin tänker jobba på puben så länge hon trivs. Hon tycker att det är ett bra första jobb. Sedan tänker hon söka något annat jobb som är socialt, kanske receptionist.
Hon tycker att det är bra att resa i väg själv, då tvingas man att ta kontakt med nya människor. Och de nära och kära där hemma håller hon kontakt med via Skype.
Hur går det med engelskan?
– Bara bra. Jag hade med mig ett lexikon som jag aldrig öppnat. Man lär sig mer av att prata runt med folk.
Har det blivit som du hade tänkt dig innan du åkte?
– Det har blivit bättre än jag trodde.
Innan du åker på utlandsjobb
A-kassan – När du är arbetslöshetsförsäkrad i landet du arbetar i kan du gå ur din svenska a-kassa. Läs mer om regler vid utlandsjobb på www.hrak.se.
Facket – HRF samarbetar med andra länders fackförbund och kan hjälpa dig med kontaktuppgifter och information om regelverk.
Försäkring – I de flesta hemförsäkringar ingår ett reseskydd de första 45 dagarna. Komplettera så att du är skyddad under hela utlandsvistelsen.
Försäkringskassan – fyll i blankett 5459 innan du åker. Viktigt att fylla i blankett 5456 när du återvänder.
Skatteverket – kontakta dem innan du åker så att du inte blir dubbelbeskattad.
På plats i Storbritannien
A-kassan. En del av lönen sätts av till en arbetslöshetsförsäkring. Gå ur din svenska a-kassa först när du är säker på att du omfattas av den brittiska motsvarigheten.
Du är försäkrad när du arbetar i Storbritannien, men nivån i sjukförsäkringen är lägre än i Sverige. För att arbetsgivaren ska kunna betala in skatt och sociala avgifter behöver du ett National insurance number. Här hittar du info: www.hmrc.gov.uk/migrantworkers
Brittiska fackförbund organiserar ofta anställda från flera branscher. GMB och Unite är vanliga i hotell- och restaurangbranschen.
Minimilöner finns i lagen. En anställd över 21 år ska tjäna minst 5.93 pund i timmen. De verkliga lönerna är dock betydligt högre.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.