Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Diskande damer faller för förkläden med klös

Anna-Lena, Susanne, Lilian och Inga vet hur det perfekta diskförklädet ska vara. Inte för varmt men samtidigt ska det hålla vätan borta. Smidigt, följsamt och framför allt snyggt. Av testets tio förkläden var det inte många som höll måttet. Och favoriten kom från oväntat håll.

Publicerad 1 april 2007

DISK- OCH MATSALSBITRÄDENA har samlats kring runda bordet för att tala om de diskförkläden som ligger spridda runt omkring och som testats några dagar. I många år har de jobbat tillsammans på fackföreningsägda kursgården Djurönäset på Djurö utanför Stockholm. De växlar enligt schema mellan att jobba i matsalen och att stå i disken.
– Men vi använder faktiskt aldrig diskförkläden. Vi har pikétröjor när vi diskar. Det gäller att se till att man inte blir blöt helt enkelt, säger Lilian Fust. Hon och hennes kollegor kan verkligen sitt jobb och vet hur de vill ha det i disken – så mycket att arkitekten fi ck backa på en del punkter, till exempel var golvbrunnen skulle vara placerad. Inte konstigt då att de har mycket bestämda åsikter om hur ett diskförkläde ska vara. Och eftersom det händer att de måste springa ut från diskrummet till matsalen, vill de ha förkläden som är lätta att ta av och på.

FÖRKLÄDEN i gummiaktigt material röstas bort direkt.
– Särskilt det här svarta, det får mig att tänka på grovdiskare på 1950-talet, kommenterar Lilian Fust.
– Och det gråa hade jag hellre sytt en bikini av än haft på mig i disken, säger Inga Belin, som snart ska gå i pension och kan tänka mer på stränder än på diskning. Annars är det färg och mönster som väcker mest reaktioner. Det är likadant med blommor till dukningen: Jag tycker ljust rosa blommar skulle vara fint. Nej, nej, hellre mer färgstarka gerbera. På förklädesfronten får de skrikiga färgerna och mönstren tummen ner. Anna-Lena Lundahl håller upp ett sådant och får en ogillande min i ansiktet: – Det här påminner om barndomens skolbespisning, fnyser hon. Susanne Lindgren tycker faktiskt om allihopa litegrann, men hon har hittat ett som hon nästan är kär i. Det vinröda som egentligen inte är till för disk.
– Det här känner jag mig fi n i, säger hon och drar i det, nästan som om hon skulle på bal.

Två saker enas de fyra kollegerna om: Det är dåligt att de fl esta diskförkläden saknar tvättanvisningar. Det är viktigt att diskförklädet är praktiskt, men det är minst lika viktigt att man trivs med designen. Just då kommer bartendern Malou Rasmussen inspringande med sitt fynd.
– Titta, vad jag hittade hos en kompis som har ett lunch- och cateringställe. Det ska jag visa personalchefen! säger hon. Ett förkläde som får alla att sucka av beundran. Det är svart och sobert, praktiskt och prydligt.

MEN NU SKA DISK och solkiga bord glömmas bort några dagar. Nu är det dags för belöningen för en bra höst. En fyra dagars konferensresa till Mallorca väntar.
– Man måste ju se något annat än Djurönäset för att få inspiration, säger Lilian. För idéer och nytänkande behövs i den stora satsning som nu görs på kursgården. Företaget har avsatt 30 miljoner kronor till renovering, ett spa, nya möbler och arbetskläder.
– Och kanske blir det nya förkläden också, säger Susanne och försvinner hem för att packa resväskan

3 frågor om förkläden

Vem ska köpa förklädet SVAR: Arbetsgivaren har enligt avtal ingen skyldighet att bekosta skydds kläder, men många restaurangföretag föredrar att personalen är enhetligt klädd och bistår därför med arbetskläder.

Förmånsbeskattas jag? SVAR: Förmodligen inte. Fria arbetskläder brukar inte förmånsbeskattas.

Kan jag göra avdrag i deklarationen om jag köpt ett förkläde själv? SVAR: Du får göra avdrag för skyddskläder. Och diskförkläden kan anses som skyddskläder eftersom de skyddar mot väta. Annars brukar kläder som du använder i ditt arbete räknas som privata levnadskostnader. För att du ska få göra avdrag måste plagget vara nödvändigt för att du ska kunna ut föra ditt arbete. Ett annat krav är att din arbetsgivare inte förser dig med ett.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här