Medarbetarsamtal i Ovala rummet? Inga konstigheter. Himmelsby spa & konferens bjuder på en arbetsmiljö med det lilla extra.
Den vita byggnaden på östgötaslätten ser inte så märkvärdig ut. Men skenet bedrar. Himmelsby spa & konferens har – bland annat – en komplett kopia av Ovala rummet i Vita huset och ett romerskt bad.
Bakom den långa receptionsdisken i marmor står konferensvärdinnan Elina Kagg. Kollegorna som jobbade kväll möblerade konferenslokalerna och nu har Elina kollat att allt ser bra ut, att det finns kaffe och frukt och att elektroniken fungerar.
– Det blir mycket att göra när det är tre konferenser samtidigt, till exempel när man på deras lunch ska hinna in och plocka undan och fylla på. Och jag är ju lite ny på det här.
Tidigare arbetade hon i möbelaffär, men när heltiden skars ner till halvtid frågade hon sin pappa om det möjligen fanns något på hans jobb, Himmelsby.
– Jag hade drömt om att jobba i reception och fick en 75-procentig tjänst, som sedan blev till heltid. Sedan fick jag även jobba i bokningen och nu delar jag och ägarinnan på ansvaret för konferenserna.
Elina har även valts till skyddsombud.
– Det verkar som en spännande och rolig uppgift. I höst ska jag gå utbildningar, men det har varit så mycket gäster och jobb att jag inte hunnit sätta mig in i det. Det enda jag börjat ta tag i är att trösklarna är lite problem när man drar vagnar.
I den romerska simhallen finns pelare, lejonstatyer, och stuckatur. Vid poolkanten står kokongliknande rottingsoffor. På helgerna brukar gästerna ofta slumra till där, berättar Elina.
Här finns även ett rum inrett med saltsten, som ska vara bra för luftvägar och hud.
Intill ligger spa-avdelningen, med bubbelpool, hammam, infrabastu och fiskpedikyr. Elina och de andra som jobbar kväll i receptionen brukar mata fiskarna det sista de gör.
– Fiskarna är ganska hoppiga, så man får vara snabb och lägga över plexiglaset när man har matat, säger Elina.
Massören Josefin Westman förbereder inför nästa behandling. Gästerna sitter på höga bänkar och får stoppa ner fötterna i var sitt akvarium.
– En del tycker att det är lite läskigt, men jag brukar säga att bara man står ut de första två–tre minuterna så vänjer man sig. Men det kan bli mycket ih, ah, upp och ner med fötterna.
I rummet intill väntar en liten bassäng på att fyllas med vatten och fiskar. Här ska bli helkroppsbehandling, men leveransen av fiskar är sen.
På eftermiddagen ska Josefin ge behandlingar, men innan dess hinner hon hjälpa Elina med möbleringen för morgondagens stora konferens i kristallsalen, som fått sitt namn av de många kristallkronorna i taket.
De har haft högt tryck sedan restriktionerna hävdes. Tre nya behövde anställas i receptionen.
För Lovisa Kazen är det tredje dagen och Celina Sääv har jobbat sedan årsskiftet. Trots konferenserna tycker de att det är en rätt lugn dag eftersom det inte kommer så många på dag-spa, berättar Celina.
I matsalen väntar Elinas pappa, Fredrik Langerud, på de första lunchgästerna. Han har just klarat av disken efter frukosten.
Fredrik har arbetat på Himmelsby nästan sedan starten, är kock och servitör men gör allt möjligt.
– Jag ansvarar för det lilla köket där vi gör frukost och fika, jag är här i matsalen och så sköter jag om interiören tillsammans med ägarinnan.
För fem år sedan serverade Himmelsby 15–20 frukostar, nu kan det vara 200 på helgerna.
– Det är lite skillnad från när man stod och gjorde äggröra i en kastrull, säger Fredrik.
Himmelsby har byggts ut i etapper och än är det inte klart. Fler hotellrum är på gång och utanför huvudbyggnaden händer mycket. Gårdsplanen utanför entrén ska få gångar och planteringar, det grävs för utepool och en örtträdgård på 3 000 kvadratmeter ska ge anläggningen tillgång till färska kryddor.
Samrit Ekberg kör städbilen till villavagnarna på andra sidan gårdsplanen där det också finns rum.
Hon jobbade länge med att syra grönsaker på en fabrik, men den låg långt hemifrån så hon valde att börja på Himmelsby i stället. Men det är inte hennes enda jobb.
Så har anläggningen vuxit fram
- Tom lokal 2010. Rakel Gustafsson lägger ner sin importfirma och står med 400 kvadratmeter lokaler. Bestämmer sig för att använda dem till ett hotell.
- Premiär 2011. Anläggningen öppnar, först bara fyra rum, men de närmsta åren byggs fler.
- Kök och spa 2015. Kök och spa byggs. Några praktikanter får i uppgift att starta ett fisk-spa.
- Romerskt bad 201.
- Ovala rummet 2021. Ovala rummet byggs, för att få en snackis. Ny receptionsdel.
- Ännu mer i år! Himmelsby utökar med 20 dubbelrum, örtagård, lekpark och utegym.
– Jag sorterar ägg och så städar jag på ett företag i Mjölby också.
Den här dagen är det inte så många rum att städa, men Samrit har redan tagit hand om vip-rum och lobby.
Hon har också dammsugit den enorma mattan inne i Ovala rummet.
Den pampiga lokalen är mest en sevärdhet, berättar Elina.
– Jag tittar till det varje dag för att se att det ser okej ut. Men annars har jag bara varit här när vi haft medarbetarsamtal.
Under lunchen förbereds kakbuffén i lilla köket. Konditor Vilma Hagman har lastat en vagn full med bakverk i miniatyr, morotskakor, cake-pops, macarons och mycket mer.
Ägaren Rakel Gustafsson är hjärnan bakom Himmelsby. Den här dagen sitter hon i möten, men senare berättar hon i telefon att hon bodde i USA som barn.
– Jag blev impregnerad att tänka större. Jag gillar inte det svenska minimalistiska och avskalade. Det är trevligt med pelare!