De jobbar för att ge
gästerna bästa helgen
Foto: Maria Annas
helgspecial
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De jobbar för att ge gästerna bästa helgen

Många tänker på jul- och nyårshelgen som en enda låååång ledighet. Men inte hotell- och restaurangarbetarna. På Klockargården i Tällberg jobbar Rebecca Nylander och Lina Ästlund, två av dem som rycker ut för att förgylla tillvaron för helglediga.

Publicerad 16 december 2009

Julfirande i Tällberg är Drömmen Om ­Julen. Fler och fler upptäcker det behagliga med att lämna stön och stök därhemma och betala för att slippa stress.
På Klockargården är det helt fullbokat och ­receptionisten Rebecca Nylander vet ofta vad hon får i julklapp: Jobb!
– När man ger sig in i den här branschen, vet man att man får ställa upp, konstaterar hon krasst.

Hon har gjort det förr,
jobbat såväl jul- som midsommarafton. I Dalarna håller man hårt på traditioner och folk vallfärdar dit för att uppleva högtider på riktigt. Och det är inte bara Klockargården som har fullt i jul.
Tällberg är Sveriges hotelltätaste ort – det går 1 000 hotellbäddar på 200 fast boende. Receptio­nistens jobb blir då annorlunda jämfört med den vanliga lunken:
– Alla checkar in den 23:e och ingen checkar ut förrän den 27:e, berättar Rebecca.
Men det finns ändå att göra: springa ut med beställningar, ringa turistbyrån, svara på ­frågor.Logistiken ska funka för alla aktiviteter som gästerna erbjuds: julgranspyntning, rimstuga, tomtens entré, fackelpromenad, midnattsmässa, julotta, sightseeing, bildspel, folkdans – man hinner mycket när det finns personal som sköter mat, disk och städning.
– Jularna blir tyvärr grönare och grönare verkar det som, men det händer att vi lyckas ­genomföra slädfärd med häst. Allt blir så mycket finare när det finns snö, säger Rebecca.

Rebecca firar gärna jul
och älskar släktjularna i Söderhamn – de gånger hon kan vara med vill säga. Oftast blir det de anställda med barn som får vara lediga på julafton. Men Rebecca, som inte har barn, uppskattar att något år då och då vara ledig på självaste julafton.
Annars samlas personalen den 23:e för fika och julmys, sen är det jobb som gäller.
– Som kompensation får vi extra ledighet när vi jobbar julhelgen. Och ob förstås. Skriv att det är kul att jobba här på julen, för det är det! Man träffar gästerna på ett annat sätt, och alla är så snälla och glada.

En julhelg på Klockargården
kostar knappt 6 000 kronor för en vuxen med helpension. Måltiderna avlöser varandra, och det är inte bara julbord och glögg utan även rätter som stekt röding med saffranssås, reninnanlår med karljohanssvamp och passionsfruktsparfait.
I julköket jobbar Lina Östlund, som precis rullat björnköttbullar till personal­lunchen. Även om hon älskar sitt jobb, kommer inte julborden på topplistan. De blir helt enkelt för mycket, nästan som löpande band i december!
– Sommarsäsongsbetonad mat är roligast, säger hon.
Men hon har inget emot julen och flikar in att hon firar lite julafton med sin syster och systerson.
– Ortopeden sa att jag borde sluta jobba med det här – ingen fattar att det här är mitt drömyrke. Nu försöker jag träna regelbundet och ha stödstrumpor. Och handledsstöd, knästöd och bättre skor! Vi står ju jämt på hårt golv. Vi står ju till och med när vi dricker kaffe!
Lina tycker att restaurangskolornas elever borde få mer information om att det ingår i yrket att man arbetar på det som kallas obekväma tider. Det verkar som om det kommer som en chock för en del, säger hon.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här