Kockarna Karin och Chrille samarbetar både i köket och fackligt. När de bestämde sig för att starta HRF-klubb på Bosön gick det snabbt. Bara gör det, är rådet till andra.
Kockarna Karin Carlquist och Christofer Hörjel har varsitt kök.
Men är det mindre att göra hjälps de åt.
I dag har Karin lämnat Olympiarestaurangen för att komma till Chrille i Mästarvillan.
Det är ingen slump att restaurangerna har namn från sportvärlden. Arbetsplatsen är Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Lidingö.
Många kommer hit för att träna. Boxare och hockeyspelare är stammisar och Svenska Fotbollförbundet tar hit lovande fotbollsspelare.
– Men det är många andra som kommer hit också, vi har mycket konferenser och bröllop, berättar Karin.
Dagens konferenssällskap ska få vegansk kokos- och jordgubbsmousse. Chrille fyller formarna och Karin jämnar till med paletten.
Det är inte bara i köket som de samarbetar.
Sedan ett år är hon ordförande och han är vice ordförande i HRF-klubben. Båda har jobbat länge på Bosön, men först förra året bildade de klubb.
Allt började med att arbetsgivaren, Stockholm Meeting Selection, ville införa årsarbetstid. Det ville inte de anställda som tyckte att beläggningen var hyfsat jämn och misstänkte att det ändå skulle sluta med 40 timmar i veckan.
Vi satt säkert i två timmar
Christofer ”Chrille” Hörjel
och tjafsade. Det slutade med
att det inte blev årsarbetstid
Foto: Anna-Karin Nilsson
– Vår ombudsman från HRF kallade till förhandling och vi var några medlemmar som fick delta. Vi satt säkert i två timmar och tjafsade. Det slutade med att det inte blev årsarbetstid, berättar Chrille.
– Det var ombudsmannen som sa åt oss att vi borde bilda klubb så då gjorde vi det där och då, berättar Karin.
Bara så där?
– Jamen jag var arg och tyckte inte att arbetsgivaren hade koll på hur vi hade det i praktiken. Men jag ska vara ärlig, innan har jag tänkt ”varför är jag ens med i facket, jag betalar varje månad men vad får jag ut?”, säger Chrille.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Det var lite annorlunda för Karin.
– Jag är uppvuxen i det fackliga, mina föräldrar har alltid varit så här: ni ska starta klubb, ni ska starta klubb.
Det har hänt mycket under det första klubbåret. Fackliga utbildningar, årsmöte, kongress och förhandlingar. Första förhandlingen gällde brott mot kollektivavtalets regler om enstaka dagar.
De krävde och fick skadestånd, och kollegan fick fast anställning.
– Det är ju lite läskigt att ifrågasätta sin arbetsgivare, men man får stå på sig, säger Karin.
När de startade klubben var de fyra. I dag är de tolv, nästan alla är med.
Fackliga tips från Bosön
- Bilda klubb, bara gör det!
- Leta kunskap, det finns så mycket att hämta i lagar, regler och kollektivavtal.
- Gå på facklig kurs, ni lär er mycket och får träffa andra som jobbar i branschen.
Emma Ardhaoui är en av dem som jobbat länge på Bosön, men är ny i facket.
– De fångade mig! Jag vill veta mina rättigheter. Jag ska gå på facklig kurs också, jag har varit inbokad men fått ställa in för att jag behövde operera axeln, säger Emma.
För dagen har hon ryckt in i serveringen på Mästarvillan. När förmiddagens fika är bortplockat dukar hon och hovmästaren Peter Wattvil upp inför lunch.
När gästerna kommer på plats brukar Peter dra lite historia om Mästarvillan.
– Paul U Bergström, ägaren till det gamla varuhuset Pub lät bygga Villa Paulsro på ålderns höst och bodde här till 1934. Sedan förvärvade riksidrottsförbundet villan och under andra världskriget var militärens signalspanare här. De döpte huset till Krybo.
En kort promenad bort ligger bufférestaurangen som är Karins huvudsakliga arbetsplats.
Där jobbar också Irina Volodina, som just fyllt på salladsbordet.
Irina har varit medlem i HRF i tio år och jobbat på Bosön »16, 17, 18 år typ, jag har slutat räkna«.
– Från början var jag bagare och kallskänka, när jag blev lite äldre fick jag mer lämpliga uppgifter.
Som restaurangbiträde har hon färre tunga lyft.
– Men det blir mer spring och jag kan sakna att skapa, testa nya recept, det har jag alltid gilla att göra. I grunden har jag ett helt annat yrke, broderidesigner. Jag brukade jobba med ateljéer här på ön.
Vi har ju inte ro att sitta
Karin Carlquist
ner och ha möte när någon
annan står i skiten i köket
I Mästarvillan närmar det sig service. Torsken är halstrad och Chrille och Karin pytsar upp rödbetssoppa.
När gästerna sitter till bords är det dags att städa, kolla varor och skriva menyer.
Sedan blir det lunch för Karin och Chrille. Kanske med lite fackprat.
– Men vi brukar också ta ut fackliga timmar när vi behöver prata lite mer. För vi har ju inte ro att sitta ner och ha möte när någon annan står i skiten i köket, säger Karin.