De gör lumpen lite lättare
Kristian Karlsson och soldathemsföretåndare Linda Ericsson ställer gärna upp om de värnpliktiga vill prata. Foto: Mikael Ljungström
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De gör lumpen lite lättare

Familj, kompis och mattant. De anställda på Skövde soldathem har många roller i arbetet med att få de värnpliktiga att trivas långt hemifrån. Men i höst väntar nya utmaningar när värnplikten försvinner.

Publicerad 17 februari 2010

Det är en kall kväll, och inne på Skövde garnisonsområde ligger snön ännu tjock och ny. En grupp frusna värnpliktiga på kvällstjänst marscherar över gårdsplanen. Några tittar längtansfullt bort mot värmen på Skövde soldathem där ett par kvällslediga kamrater just stampar av sig snön. Väl inne sticker de direkt upp till tv-spelsrummet, en av alla fritidsysselsättningar som erbjuds här.
– Vi är lite som en fritidsgård. Tanken är att det här ska vara som de värnpliktigas vardagsrum, säger Johanna Leppäluoma, en av de runt sju anställda på hemmet.

Skövde soldathem
är anrikt. Verksamheten startade redan 1917 med precis samma syfte som i dag: »att ge värnpliktiga en trivsam och drogfri hemmiljö, kamratlig samvaro samt ett fritidsutbud med hög kvalité«. Då betydde det kyrklighet och total nykterhet. I dag betyder det bland annat kebabtallrik, tv-spel och någon att snacka med, säger Johanna.
– Många behöver någon att prata med. Det kanske är struligt med flickvännen eller så. Vi får ofta vara ett stöd.
Just nu är det dock ett annat behov som ska stillas – hungern. Johanna mikrar pizza­slices, en av de enkla rätter som soldathemmet erbjuder. Alla har de gemensamt att de är stora och innehåller mycket fett.
– Vi har försökt med lite nyttigare alternativ men det är det ingen som vill ha. De vill ha rejäl mat som de blir mätta på. Och de vill ha kebabsås på allt, säger Johanna och lämnar över tallriken till en väntande klädd i grönt.

De runt 900 värnpliktiga
på Skövde garnison får gratis mat på regementet. Det är när de är sugna på något annat som de kommer hit och äter. Många kommer också bara för att hänga, spela biljard, använda en dator eller för att just spela tv-spel. Det är ingen tvekan om vilka spel som går bäst, säger ­föreståndaren Linda Ericsson.Linda Ericsson Skövde soldathem
– Krigsspel. De får visst inte nog av det på dagarna, säger hon och sticker in huvudet i ett av spelrummen. Ingen av spelarna släpper spelet med blicken. På skärmarna sprängs och skjuts det för fullt.
Även om Skövde soldathem i dag ­på­minner om en modern fritidsgård, så vittnar den gamla byggnaden om andra tider.
– Det är ju trevligt med ett anrikt hus, men verksamheten var annorlunda förr så lokalerna är inte helt anpassade, säger Linda och syftar bland annat på den stora kyrksal som upptar en rejäl bit av huset. Soldathemmen startade    Linda Ericsson
delvis på initiativ av kristna samfund, och många ägs än i dag till viss del av sådana. Tron har dock fått en mindre tydlig del i verksamheten.
– Vid nyår har vi bön i kyrksalen, men för det mesta funkar den som kombinerad biljardhall, konferensrum och biograf, säger Linda.
Då och då kommer även en präst till hemmet ifall någon skulle vilja prata. Linda har märkt att många lumpare har ett stort behov av just det.
– De flesta som kommer hit är i 20-­års­åldern och har aldrig flyttat hemifrån. Det kan vara svårt att helt plötsligt bo med andra och vara utan familjen.

Kristian Karlsson, som jobbar i serveringen, tror att lumpen kan vara en tuff tid för många, särskilt för dem som har lite svårt att få kompisar.
– Ibland märker man att de har det tufft, kanske längtar hem eller är lite ledsna. Då kan det vara skönt för dem att prata med någon utomstående.
Han minns särskilt en kille som kom själv till hemmet nästan varje dag.
– Så vi pratade med honom, frågade hur det var. När han skulle mucka så kom han hit och kramade om oss allihop. Det hade uppenbarligen betytt mycket att vi brydde oss om honom.
Kristian har precis ställt fram tre rejäla kebabtallrikar och en hamburgare med pommes på disken, och ropar ut nummer i en mikrofon. Strax hörs kängtramp runt hörnet. Tallrikarna försvinner fort iväg.
– De är hungriga när de har varit ute hela dagen, säger Kristian och torkar av bänken.
Varken han eller Johanna har gjort lumpen, men för att få en inblick i de värnpliktigas vardag har de ibland fått följa med ut.
– Jag fick vara med en gång när de var ute och övade. Det var lärorikt. Vi fick testa en sån där grönpåse, frystorkad mat som de äter i fält. Så nu förstår jag varför de är sugna på något annat, säger ­Johanna och skrattar.

Både Kristian och ­Johanna tycker om sitt jobb. Variationen, den sociala kontakten och inte minst arbetstiderna gör mycket till. Soldathemmet stänger oftast tidigt på fredagar och är med få undantag stängt på helgerna.
– Det är få arbetsplatser i restaurang­branschen som har sådana här arbetstider. Det är jätteskönt, säger Johanna.
På somrar och högtider, när de värnpliktiga åker hem, finns det inget större kundunderlag på soldathemmet, även om civila och försvarsanställda också är välkomna. För Johanna och Kristian innebär det långledigt under till exempel somrar och julhelger.
– Ibland har jag sommarjobbat på en vägkrog, men man måste ju försöka vara ledig lite också, säger Johanna och tar betalt för en chokladkaka.

Men snart kan allt förändras. I juli i år försvinner den allmänna värnplikten och ersätts av en frivillig militär grundutbildning på tre månader. Det betyder att årets kull var den sista av den gamla sortens värnpliktiga. Vad det får för konsekvenser för Skövde soldathem vet personalen inte riktigt.
– Det kommer nog att bli mer blandade åldrar på våra gäster. Kanske att vi får byta inriktning lite och satsa mer på stöd till de anhöriga i stället, funderar föreståndare Linda.
Möjligtvis något mindre dataspel och mammande alltså, men att soldathemmen har en plats även i ett mer professionellt försvar, tvivlar hon inte på.
– Ja, jag tror att det kommer att finnas behov av det vi gör. Vi ser positivt på framtiden.

Fakta: Soldathemmen

Soldathemsverksamheten startade i slutet av 1800-talet som ett försök att skydda soldater från moraliskt förfall genom att erbjuda trevliga och hälsosamma fritidsaktiviteter. I dag finns det 14 soldathem i Sverige, samtliga är medlemmar i Svenska Soldatshemsförbundet.

Fakta: Skövde garnison

På Skövde garnison finns två olika regementen: Skaraborgs regemente och Trängregementet. Tillsammans utbildar de runt 900 värnpliktiga samtidigt. På garnisonen finns även Markstridsskolan och delar av Försvarsmaktens logistik. Sammanlagt arbetar här cirka 900 anställda officerare och runt 500 civilanställda.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här