1980-talet är inne igen. Det kanske är minnen av tuffe Tom Cruise i Cocktail eller Ted Danson i Cheers som gjort bartender till drömyrket nummer ett för landets unga. Jakob Kroner, bartender sedan nio år tillbaka, tror att yrket har blivit glamourifierat. Men inte helt utan orsak. »Vi är ju arbetarklassens aristokrater«, säger han.
Nästan varje år frågar företaget Ungdomsbarometern unga mellan 16 och 25 vilket eller vilka jobb de helst skulle vilja ha. Och nästan varje år toppar bartender listan. I år valde mer än var tredje kille och fler än fyra av tio tjejer bartenderyrket. Varför är det egentligen så poppis att blanda drinkar och hälla upp öl?
? Man tror nog att jobbet är mycket mer glamouröst än vad det egentligen är. Men så är det också ett av världens bästa jobb, säger Jakob Kroner, 37, bartender på Gondolen i Stockholm sedan snart nio år.
Jakob älskar sitt jobb. Allra bäst är omväxlingen.
? Det blir aldrig enformigt i en bar. Och sedan är det lite lyxigt. Vi får smaka på den där dyra årgångschampagnen och anklevern som man inte hade haft råd med annars. Vi är ju arbetarklassens artistokrater, säger Jakob och skrattar.
Han har varit barchef på ett hotell i Schweiz, och före det på ett hotell i Grekland. Men det var aldrig meningen att Jakob skulle hamna i baren. Efter teknisk linje på gymnasiet, en sväng som mätingenjör och några säsonger utomlands var han helt plötsligt kypare.
? Då frågade en kollega om jag kunde tänka mig att arbeta som kypare resten av livet. Nej, men kanske i en bar tänkte jag då.
Och så blev det. Han har inte gått någon formell bartenderutbildning, utan lärt sig jobbet av arbetskamrater och chefer. Att lägga pengar på en dyr barskola är Jakob skeptisk till.
? Jag tror att de viktigaste kunskaperna måste man ha från början. Du kan lära vilken idiot som helst att blanda drinkar, men du kan inte lära vem som helst att umgås med människor.
Klientelet i baren på Gondolen är blandat, men affärsgäster, turister och firande par överväger. Ett trivsamt sorl ligger över lokalen nu, men Jakob berättar att det kan vara riktigt drag i baren på helgkvällar. Då gäller det att kunna säga ifrån om någon är för full eller otrevlig.
? Du skapar ju din egen arbetsmiljö i en bar. Om du låter ett gäng killar stå och skrika i ett hörn så är det den arbetsplatsen du får. Men du får naturligtvis aldrig trycka ner någon bara för att du kan.
Han tror att en bra bartender behöver både pondus och ett starkt psyke. Bakom bardisken finns ingenstans att fly från jobbiga gäster. Även om bartendern oftast kan välja vem han eller hon vill prata med.
? Det är den stora skillnaden mellan bar och servis. I baren kan du alltid putsa glas och se upptagen ut men i servisen har du inget val. Men när baren är full och alla vill ha något av dig kan halvmetern du har mellan dem och dig kännas liten.
Att yrket mest är för unga håller Jakob inte med om. I baren på Gondolen är medelåldern relativt hög. Eftersom de flesta har barn har de tagit fram ett schema som ska fungera med dagishämtning och annat. Var tredje vecka är »Svenssonvecka«.
? Då jobbar man bara lunch så att man kan hämta och lämna på dagis. Så att man får vara kung ibland åtminstone.
Men hur bra schemat än är så krävs det att kollegorna ställer upp för varandra ibland. Och att båda föräldrarna jobbar i krogsvängen tror Jakob inte fungerar.
? Nej, det skulle inte vara hållbart. Man måste vara lite realistisk.
Just nu har han inga planer på att byta arbete. Att öppna eget är han inte alls intresserad av.
? Nej, jag tycker att det är skönt att gå hem när passet är slut. Jag trivs jättebra med både jobbet och kollegorna här.
? Men det är klart, om man inte skulle trivas eller orka längre så får man väl tänka om. Man ska inte glömma att det är ett slitigt jobb.
»Många blir förvånade när de kommer ut i arbetslivet«
Det stora intresset för yrket har gjort att det fullkomligt kryllar av bartenderutbildningar. Du kan välja mellan allt från två veckor på Kos till hela terminer i Sverige. Så hur ska man veta vad som är bra? Kolla upp både lärare och kursupplägg noga så slipper du att bli lurad, är proffsens råd.
Eller gör som Jakob Kroner och jobba dig fram till baren.
? Intresset för bartenderutbildningar går i vågor över tiden men just nu är det stort. Många tycker att jobbet verkar ballt och tufft, säger Martin Bergqvist som är ordförande för SBG, Sveriges bartenders gille.
Föreningen samlar Sveriges yrkesverksamma bartenders till tävlingar, kurser och möten. Till SBG vänder sig många unga med frågor om hur de ska göra för att få sitt drömjobb i baren.
? Jag tror att många blir förvånade när de faktiskt kommer ut i arbetslivet. Många tror att det är lättare än vad det är, att man ska få vara »kung i baren« och allt det där, säger Martin och tillägger att bartenderjobbet handlar mycket om att diska glas och hälla upp öl. Inte särskilt glamouröst alls alltså.
Att vara flexibel inför både arbetsuppgifter och gäster tror han är viktigt för att bli en bra bartender.
? Flexibilitet och lyhördhet är viktiga egenskaper. Det gäller att kunna läsa gästerna och deras önskemål. Alla vill inte ha en kompis-bartender att stå och snacka med. En del vill bara ha en drink.
Martin Bergqvist och SBG vill inte ställa sig bakom någon särskild bartenderutbildning. Men de ger gärna råd. De tycker till exempel inte att utbildningarna bör vara kortare än fyra veckor.
? Man hinner helt enkelt inte lära sig allt man behöver på så kort tid. Utbildningen bör minst innehålla produktkunskap, alltså hur spritsorter tillverkas och så, och kurser i alkohollagstiftning och hygien.
Många utbildningar lockar med att deltagarna får lära sig mängder av drinkrecept. Detta tycker Marin Bergqvist är att trycka på fel saker.
? Jag brukar säga att om du bara vill lära dig recept kan du ta pengarna och köpa en riktig drinkbok istället.
Och en utbildning i bagaget är ingen garanti för ett jobb i baren, varnar Martin. Många arbetsgivare kräver erfarenhet också. Att inte sikta för högt från början, utan ta vilket jobb som helst är Martins bästa tips.
? Gå till en kvarterskrog, säg att du kan jobba som diskplockare eller i servisen. Passa på och hjälp till i baren när någon tar en rast. Har man tur finns det en barchef eller en krögare som ser att du kan. Det viktigaste är att få in en fot.
Ungdomsbarometern
Undersökningen görs av företaget Cosmos media. I år svarade 6 029 ungdomar på frågorna som har ställts via internet. En av frågorna var: »Vilka yrken kan du tänka dig att jobba inom?« De svarande fick välja mellan 79 yrken. Här är de tio populäraste: 1. Bartender.
2. Egen företagare. 3. Fotograf/filmare/regissör.
4. Designer/formgivare. 5. Skådespelare/artist. 6. Polis. 7. Journalist. 8. Jurist/advokat.
9. Reseledare. 10. Modell/mannekäng.
Tips för blivande bartendrar
? Hoppa inte på en utbildning som är kortare än fyra veckor.
? Kolla upp om lärarna jobbar i branschen.
? Kolla vad som ingår i kursavgiften och vad som inte ingår.
? Jämför olika utbildningars kursplaner och pris innan du bestämmer dig.
? Ett intyg från en svensk utbildning kan ge bättre intryck än en från en utbildning på en »partybetonad« stad eller ö.
Läs mer: www.sbg.nu
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.