Christer Lärking, 39, är en av tolv domare i Elitserien i ishockey.
Det betyder inte att han är en dussindomare. Tvärtom, det är förstås bara de allra bästa som får blåsa i högsta serien.
Och till våren får han ett mycket prestigefyllt uppdrag.
? Jag räknar med att bli Sveriges representant vid VM på hemmaplan, avslöjar Christer Lärking.
Han är van vid finrummen även i sitt vanliga arbete. Christer är servitör på Hamburger Börs i Stockholm.
? Sysslorna går bra att kombinera. Både arbetsgivaren och jobbarkompisarna ställer upp. Men jag har avsagt mig matcher på lördagar eftersom det är mycket att göra på krogen, berättar han.
Christer började döma knattehockey redan som 13-åring. Han tyckte det var roligt och uppskattade de extra fickpengarna.
Idag är dömandet ungefär ett halvtidsarbete.
? För en match i Elitserien får jag 2 600 kronor plus traktamente, reseersättning och förlorad arbetsförtjänst. Förra året tjänade jag 140 000 på hockeyn, redovisar han.
Debuterade 1983
Lärking debuterade som linjedomare i Elitserien 1983 och nu är han inne på sin femte säsong som huvuddomare. Sammanlagt har Christer varit på isen vid drygt 450 matcher i högsta serien. Ett imponerande facit.
Dessutom har han dömt internationell ishockey i sex länder.
? Det är svårast i Ryssland. Där råder numera djungelns lag och alla saknar respekt för domaren, påpekar han.
Men det kan vara extremt besvärligt även här hemma.
Hur känns det inombords när tusentals upphetsade åskådare unisont vrålar ?domarjävel, domarjävel, domarjävel…??
? Jag är helt fokuserad på matchen och lyssnar inte på publiken. Det har ingen betydelse om 2 000 eller 14 000 sitter på läktarna, förklarar Christer.
Även spelarna och ledarna försöker sätta press på domaren.
? Det är utstuderat och satt i system. De vill uppnå fördelar åt sitt lag. Det gäller att stå emot och inte låta sig påverkas, resonerar han.
När domaren är bra får han inget beröm, men när han gör misstag hörs mycket skäll. Ibland kommer kritik även när han gör rätt eftersom de övriga parterna inte kan reglerna.
Ojämna betyg
Man kan undra hur domarna står ut…
? Visst är det otacksamt. Men samtidigt är det roligt och vi domare är nog exhibitionister, säger Christer med ett leende.
Medierna granskar förstås domarna och ibland ser det konstigt ut i tidningarna. Efter samma match fick Christer Lärking betygen två getingar i Expressen och fem plus i Aftonbladet.
? Det handlar om personkemi. Vissa journalister har ett ont öga till domarna. En annan tendens är att vi får högre betyg när hemmalaget vunnit, skrattar Christer.
Domare i domstolen
Hittills har han klarat sig undan skandalrubriker. Trots det har familjen drabbats av ett par mycket obehagliga telefonsamtal. Numera har de hemligt nummer.
Det har också hänt att Christer hamnat i tingsrätten efter en träningsmatch mellan Nyköping och ett ryskt klubblag. I samband med slutsignalen överfölls en av de svenska spelarna och misshandeln polisanmäldes. Ryssarnas buss stoppades och den skyldige ställdes inför domstol. Lärking vittnade mot honom.
? Han fick villkorlig dom och dagsböter.
Somliga anser att man aldrig ska gå utanför idrottens eget regelverk. Men Lärking håller inte med.
? Hockeyklubban kan vara ett livsfarligt vapen och när spelaren går för långt är inte avstängningar tillräckligt straff, resonerar Christer.
Jobbar fackligt
Han sitter i Elitdomarföreningens styrelse. Där driver man fackliga krav som arvoden, arbetsmiljö och säkerhet.
? Vi har benskydd, skyddsbyxa, suspensoar, armbågsskydd, hjälm och visir. Men överkroppen är oskyddad, tillägger han.
Vid ett tillfälle fick Christer en klubba i munnen och en tand lossnade. Dessutom har han haft olika besvär i knäna och opererat en menisk.
? Jag vrider knäna många gånger både på isen och som servitör. Jag vet inte vilket som orsakat mest skada, säger Christer.
Lärking är stor och tung med sina 182 cm och 89 kg. Det är en fördel i närkontakten med adrenalinstinna hockeygrabbar.
? Kroppsspråket är oerhört viktigt och jag får ganska lätt acceptans för mina domslut. Man ska inte prata med spelarna i onödan, tycker han.
Yrkesrollerna krockade
De svenska toppdomarna har högt internationellt anseende. Men publiken förstår inte alltid att männen i de svartvitrandiga tröjorna gör ett bra jobb.
Christer berättar om en dråpligt händelse från Hamburger Börs. När han hörde ett sällskap diskutera ishockey frågade han vad de anser om domarna. Svaret blev att ?den där Christer Lärking är kass?.
? Men det är ju jag, kontrade servitören.
? Va? Du som verkar så trevlig, svarade herrarna skamset.
Trots det trivs han utmärkt på Hamburger Börs även om det är väldigt stressigt att hinna med serveringen innan showen börjar. Tidigare jobbade han som barnisse på Alexandra och som croupier på olika ställen.
Hårda fysik-test
Christer har många år kvar till pensioneringen, men vanliga arbetsregler gäller inte för hockeydomare. Där finns en övre gräns vid 50 år. Inför varje ny säsong måste de klara hårda löp- och skridskotester. Få hänger med till maxåldern.
? Men det ska jag göra, säger Christer bestämt.
Han drömmer om att döma i ett OS. Det är mycket möjligt att servitören Christer Lärking blir olympier vid spelen i Turin 2006.
Ett stort steg på vägen är VM våren 2002. Då kan alla se honom i tv och kom ihåg att inte klaga för ofta på domsluten.
Förmodligen har Christer rätt och du fel…
Christer Lärking
Ålder: 39
Bor: Solna
Yrken: : Servitör på Hamburger Börs och Ishockeydomare
Familj: Sambo och två döttrar
Längd: 182 cm
Vikt: 89 kg
Bildtext:(Foto:Denny Lorentzen)
Servitör Christer Lärking trivs på Hamburger Börs även om det är stressigt att hinna med serveringen innan showen börjar.
(Foto:Lars Ardarve)
Hockeydomare Christer Lärking är helt fokuserad på matchen och lyssnar inte på vad publiken skriker.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.