Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Checka in boktrenden!

Hotell Gästis är fyllt av tusentals böcker. I Nyköpingsbro har landets åttonde vägbibbla nyss öppnat och bokkaféer som Hallongrottan blir allt vanligare. Vi har spanat in litteraturtrenden.

Publicerad 1 februari 2008

Allt ska inte kosta. Det är devisen på bokmalarnas hotell nr 1, Hotell Gästis i Varberg. Här kan gästen botanisera bland tusentals böcker. Och den som fastnar för någon kan ta den med sig hem. Att det är så mycket böcker på Hotell Gästis beror på att ägaren och skaparen av hotellet närde en dröm om att bli författare.
– Men det var bara en livslögn, jag skrev ju inte en rad, säger Lasse Diding. I stället blev han hotellentreprenör och skapade plats för tio tusen böcker på sitt hotell. Varje vecka hämtar han kassar hos olika föreningar och plockar ut böcker till hyllorna. Och åtgången är stor. Nästan varenda gäst tar med sig en bok hem.
– En del damer vill gärna ha en hel kasse med böcker, och det går förstås bra, säger Lasse, som inte tycker att det är jobbigt att ge bort saker. När man betalar sitt rum på Gästis ingår även annat som inte alltid brukar ingå i ett rumspris: lån av videofilm, klädtvätt, eftermiddagskaffe, kvällsmat, badrock, bastu, bubbelbad, bordtennisspel och parkeringsplats. Ett dubbelrum kostar från cirka 1 250 kronor.
– Jag blev kommunist som 16-åring och har hittills inte behövt ändra mig, säger Lasse Diding. Numera arbetar han mest med den långsiktiga utvecklingen och byggprojekt. Han har också köpt ett vandrarhem i Varberg som ska få Lasseprägel.

Alldeles ny som hotellchef är Sabine Anderson. Hon har rekryterats från golvet och jobbade på Gästis redan innan Lasse tog över verksamheten. Tjugo år på hotellet har det blivit – massor av erfarenhet alltså, erfarenhet som tas till vara. Sabine säger att gästerna uppskattar hotellet för dess personliga prägel, något som saknas på många andra hotell.
– Och för att det är så lätt att känna sig hemma här. Personalen sitter i matsalen och äter bland gästerna och receptionen är öppen åt två håll. Stämningen är familjär, berättar Sabine och passar på att säga att hon inte delar Lasses kommunistiska åsikter.
– Vi kompletterar varandra. Här finns verkligen inget idéprogram att skriva på. Sabine har kanske tagit hem en eller två böcker under Gästisåren. Även om hon själv inte är så läsande tycker hon dock att böckerna är »en rätt rolig grej« och har initierat en bokförsäljning av en väninnas bok på hotellet. Men böcker dammar. Ellen Johansson har fått det stora uppdraget att styra upp all städning på hotellet, inklusive tusentals böcker med hundratusentals dammsamlande sidor. Och hundratals tavlor som ska dammtorkas liksom lika många prydnadsföremål.
– Inga problem, säger städbossen. En gång i månaden brukar vi göra en översyn då vi dammar av både böcker och bokhyllor med trasa samtidigt som vi fyller på med böcker. Men att ofta hitta böcker här och där när gäster läser och lägger ifrån sig, är inte det irriterande? – Nej, böckerna ligger ofta utsprida i rummen, men det är inte något stort arbete att samla ihop dem och lägga upp dem i rummets bokhylla. Jag blir inte irriterad – det är väl positivt att folk läser! Själv har hon läst ganska mycket fantasy den senaste tiden. Sagan om ringen. Harry Potter. Eragon.
– Något som jag dessvärre snöat in på, suckar Ellen. Men jag läser ju annat också. De senaste böckerna jag läste var »Svinalängorna« av Susanna Alakoski och »Tillsammans är man mindre ensam « av Anna Gavalda.

Bli beläst i cirkelform

En bokcirkel sätter fart på läsandet. Här är några olika cirkelvarianter:

Kompiscirkeln. Du och dina vänner träffas någon gång i månaden, äter middag och diskuterar den utvalda boken.

Nätcirkeln. Cirkla vid datorn. En bra sida är www.bokcirklar.se. Handlare (exempelvis akademibokhandeln.se) och förläggare som www.vertigo.se håller också i cirklar.

Jobbcirkeln. Behöver inte vara krångligare än att du och några läsglada kollegor väljer en bok, läser den och diskuterar den under en lunch- eller fikarast.

Kom igång! Ditt bibliotek kan hjälpa dig med titlar och studieförbund som ABF kan ge bidrag till bokinköp om ni bildar studiecirkel. Pocketshop har en gratis skrift med bra råd. Få inspiration på bokbloggar, exempelvis www.bokhora.se. Där berättar fem kvinnor om sina läsupplevelser, ger lästips och tips om bokbyten och liknande.

Sveriges åtta vägkrogsbibliotek

Hummelstabaren vid Enköping. Håby Motell utanför Uddevalla. Björkäng vägkrog utanför Varberg. Tank@mat i Landsjärv. Töre Servicecenter Shell utanför Kalix. Smålandsrasta i Klevshult. Vägkrogen i Tönnebro. Nyköpingsbro vid Nyköping. Rasta i Ödeshög.

Fler litterära lokaler

>The Cookbook Café Systrarna Eisenman skriver och säljer kokböcker i eget kafé i Stockholm. Men snart fårkafét nya ägare.

Wayne”s Coffee Mitt i boktemplet Akademibokhandeln i Stockholm ligger detta kafé för den som vill ta en paus i bokletandet eller börja läsa direkt.

Rydbergs Restaurangen i Författarnas hus i Stockholm har författarporträtt längs hela väggarna.

Bokkafé i Sunne Eldsjälen Bengt Berg har förlag, kafé och bokförsäljning i en liten ort i Värmland.>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här