Caroline Fri
spelar roll
På dagtid är det mest pensionärer som spelar, sedan kommer de yngre, berättar Caroline Fri. Foto: Lars Lanhed
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Caroline Fri spelar roll

När bingovärdinnan Caroline Fri tar ledigt blir hon Leela, dataspelare och funktionär på digitalfestivalen Dreamhack.

Publicerad 29 augusti 2013

»Gustav fyrtiosju, fyra, sjua. Bingo!«
Caroline Fri cirkulerar bland spelarna på Idrottens Bingo i Mölndal med förklädet fyllt av bingobrickor. Hon serverar kaffe, växlar och kontrollerar vinnande rader.  
– Det är ett väldigt socialt jobb, som jag älskar. Har jag en dålig dag och kommer till jobbet blir jag nästan alltid på gott humör. Gästerna märker om jag har varit på semester: »Åh, var har du varit?«. Jag kan namnet på 95 procent av dem. Jag vet när de kommer och går. På dagtid är det mest pensionärer, sedan kommer de yngre. Jag har till och med varit på en gästs ­begravning. Det var så tomt när hon försvann, en annan gäst frågade om jag ville följa med. Jag hade med en liten blombukett från oss i hallen.

Vad gör du under en arbetsdag?
– Vi börjar arbetsdagen med att städa vår hall. Det är skönt, för det känns mer hemma då. Vi tar hand om kaféet och beställer varor. Sedan är jag antingen golvfunktionär eller passföreståndare, med ansvar för redovisning och bokföring. Man blir lite hobbyterapeut också. Gästerna pratar om allt, från någon som har dött till något roligt som de har gjort.
Vad krävs av en bra bingovärdinna?

– Att inte vara rädd för att prata. Man ska vara serviceinriktad och kunna ha många saker i huvudet samtidigt. Sedan måste man kunna höja rösten lite ibland. En del gör sådant som de inte får, äter och dricker inne i rökrummet, eller markerar Vegasmaskinerna när de går ut. Vissa kunder kan bråka med varandra. Då får man säga att de får lugna ner sig eller komma tillbaka en annan dag. Men det är inte så farligt. Jag har bara känt mig hotad en gång under alla år. Fast vi har överfallslarm på oss, eftersom vi hanterar kontanter.

Finns det något i arbetsvillkoren som du skulle vilja ändra?
– Arbetsbelastningen ökar med mer teknik. Jag kan hålla ett visst tempo, men jobbet ska ju fungera även för dem som är äldre. Vi borde också få bättre betalt för skiftjobbet. Om jag får barn skulle det kanske inte fungera att jobba kvar eftersom vi ofta jobbar kvällar och helger.
Hur har bingon förändrats sedan du började?

– Jag började innan rökförbudet gick igenom. Det är det bästa som har hänt! Mycket har moderniserats, i dag kan man spela bingo på en touchskärm. Vi har headset och handskannrar. Vi ropar inte ut numren längre, det spelar vi in. Det är jag som låter mest sjungande, det har jag med mig från hallen i Kungälv där jag extrajobbade allra först.

Spelar du något själv?
– Vi ska åka iväg med jobbet och spela bingo i en annan hall, för att det är kul att göra något ihop, men också för att få perspektiv på vad vi kan göra bättre hos oss. Jag är mer inne på dataspel som Minecraft, även om jag inte hinner spela lika mycket längre.
Berätta vad du brukar göra på semestern!

– En vecka i juni och en i november jobbar jag ideellt på ­världens största digital­festival, Dream­hack i Jönköping. Det är som ett stort scoutläger för vuxna som gillar teknik.  Man blir som en familj på Dreamhack. Där har jag träffat mina bästa vänner och stora kärlekar.

Vad jobbar du med på Dreamhack?
– I år var det funktionärsservice, med allt från att väcka i sovsalarna till att dela ut tröjor och ge information. Åren innan har jag tagit hand om funktionärsmaten. 500 funktionärer ska ha tre mål mat om dagen. Hungriga människor som sovit dåligt, det är en utmaning. Jag har till och med »patience«, tålamod, tatuerat på handleden för att påminna mig om att ha det.
Bingospelare och dataspelare, motsvarar de schablonbilderna?

– Folk tror att bingo bara är för gamla tanter som vinner 20 kronor och ett paket kaffe, och att det bara är nördar på Dreamhack. Men det kommer fler yngre till bingohallarna, och åldrarna har stigit bland dataspelarna. En åttaårig kille var där med sin mormor. Båda spelade.

Caroline Fri

Namn: Caroline Fri, Leela är hennes alias i dataspelsvärlden.
Ålder: 26 år.
Familj: Kombo, delar lägenhet med en kompis och två katter.
Fritidsintressen: Mina vänner och spel.
Spelspaning: Bingo börjar bli inne! Det är väldigt trendigt i London och New York, det är ju retro.
Fackligt uppdrag: Suppleant i HRF:s styrelse, avdelning 1 Väst, samt ungdomsansvarig.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.