Ur artikelarkivet arbetsrätt Arbetsrättsexperten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Betyg, intyg och omdömen

I de flesta fall har du rätt att få ett betyg när du slutat. Men du kan välja att avstå om innehållet försvårar jobbsökandet.

Publicerad 27 februari 2013

När du har slutat på en arbetsplats ska arbets­givaren skriva under några viktiga papper som du har rätt att få.
Enligt lag ska arbetsgivaren fylla i och underteckna ett så kallat arbetsgivarintyg. Det måste du ha för att kunna få ut eventuell ersättning från arbetslöshets­kassan och det visar hur mycket du har arbetat.
Det står också om arbetsgivarintyg i ditt kollektiv­avtal mellan HRF och Visita i paragraf 7, sidan 9.
I samma paragraf framgår att du dessutom har rätt till ett intyg och i vissa fall ett betyg.
Du har alltid rätt till ett intyg om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Dessutom är det mycket vanligt att du får ett intyg även om det saknas avtal. Det har blivit ett slags praxis att den som slutar får ett intyg.

Intygen visar arbetsuppgifter och anställningstid, det vill säga vad du har gjort och hur länge du har ­arbetat. Däremot finns det normalt inga vitsord, hur du utfört ditt arbete. Det finns däremot i betyg.
Som framgår av punkt 2 i paragraf 7 måste du ha varit anställd i minst tre månader för att kunna få ett betyg. Du har maximalt tre månader efter att du har slutat på dig att begära ut det från arbetsgivaren. Då ska arbetsgivaren ge dig ett betyg inom 14 dagar.
I ett betyg lägger man till vitsord, det vill säga en bedömning av hur du har utfört dina arbetsuppgifter. Det blir alltså en subjektiv tolkning av din arbetsinsats. Det brukar inte vara några problem, om ni inte haft en konflikt. Arbetsgivaren kanske sa upp dig för att hen inte var nöjd med dig, eller du kände dig tvingad att sluta.

Det finns några domar från Arbetsdomstolen (AD) i frågan och sammanfattningsvis kan man säga så här: arbetsgivaren har rätt att beskriva sin egen ­uppfattning om dig som anställd. Arbetsgivaren ska alltså inte behöva ta in något i betyget som inte stämmer med verkligheten.
Å andra sidan behöver du inte acceptera ett betyg som förklarar varför din anställning upphörde. Det kan ju vara negativt för dig.
Då kan du välja att avstå från betyg och i stället bara få ett intyg utan vitsord.

Nyligen kom också en dom som gav en arbetsgivare rätt att i ett betyg förklara att den anställda, en kvinna, varit sjukskriven under anställningen. Normalt sett brukar just en upplysning om sjukskrivningar uppfattas som onödiga. Men i det här fallet hade kvinnan påbörjat ett projekt som inte kunde slutföras på grund av sjukskrivningen. Det uppfattade AD som en förklaring till varför projektet inte kunde genomföras, och då var det acceptabelt att nämna sjukskrivningen.
AD betonar också att kvinnan kunde ha valt ett intyg i stället för ett betyg för att slippa den där meningen om sjukskrivning.
Till slut ett litet tips: om du får vänta länge på ett betyg, kan du ju faktiskt skriva ett eget förslag och lämna över till arbetsgivaren. Så länge du inte överdriver dina insatser kanske det kan hjälpa. Jag lyckades med det själv för många år sedan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här