Vilket förbund ska Fantomen tillhöra? Och djurvårdarna, ska de bli HRF:are? I mitten av juni vet de som arbetar i nöjesparken vilket fack de får vara medlemmar i. Tills dess är Parken Zoo en facklig djungel.
Det är maj månad och högsäsongen har ännu inte börjat. Vissa djur som till exempel zebror sitter fortfarande i karantän innan de släpps in. Parken kommer att få unga hingstar av bergszebra som är en hotad art och de ska bilda en mindre ungkarlsgrupp.
Minigrisen har heller inte kommit eftersom de är för små att lämna sin mamma.
Fantomen ? väntar och ser
Men Fantomen är på plats.
Patrik Stutin har fått det perfekta sommarjobbet. Han är Fantomen. Varje heltimme finns han i grottan i Fantomenlandet så att barnen får hälsa på.
? Barnen frågar var jag har min häst och var min hund är. Och om det är mina skatter som finns i grottan. Några tycker att jag har kalsongerna på utsidan, säger Patrik och skrattar.
Han är inte medlem i något fackförbund utan väntar med att bestämma sig tills avtalet är klart.
Djurvårdare trivs i Kommunal
Parken Zoo är uppdelad i fyra delar: djurpark, nöjespark, bad och restauranger. I framtiden planeras också en campingplats i området.
Conny Eidertjärn jobbar i djurparksdelen. Han är djurvårdare och har arbetat här i 23 år, varit medlem i Lantarbetarförbundet som gått upp i Kommunal och kan få byta fack en gång till ? till HRF ? när avtalet är klart i mitten av juni.
Han är kompis med lamadjuren, två unghingstar Ouzo och Vermouth, som är fyra år. De klarar kyla, magert bete och kan hållas ute året runt bara de har ett bra regn och vindskydd.
När Conny går in i till dem med lite kraftfoder och vitaminer springer de efter honom. De känner sin djurvårdare och spottar inte på honom som de gör när de blir retade. De äter i stället ur Connys hand för att fotografen ska få en bra bild. Sedan häller Conny resten av fodret i matkrubban inne i deras röda hus.
Pelikanerna står vid staketet mittemot. De vet att klockan är halv tre och att Conny har en hink strömming med sig. De flyttar sig när han kommer in. De är lite rädda för honom för de har nyligen fångats in och vingklippts.
Krister Jansson är också djurvårdare i Flamingodalen.
Han vill inte byta fackförbund och avtal, för hotell- och restaurangavtalet har sämre ob-ersättning.
? I Kommunal har vi ob hela lördagen från klockan sju på morgonen. 40 kronor i timmen. Vi har kollat HRF:s avtal och det är sämre. Vi har också beredskapstillägg på 17?18 kronor om någon av de ordinarie vårdarna skulle bli sjuk, säger Krister Jansson.
400 djur och 180 anställda
I parken finns djur från Sydamerika, Afrika och Asien. Kattdjur som gepard, puma, leopard, lejon och tigrar ligger stilla i sina burar och vilar i solen. De är kvällspigga djur som tas in under natten och då lockas de in med köttbitar.
Parken har just haft sorg. I början av maj dog det asiatiska lejonet Sam och honan Sarla sörjer. Han blev bara fem år.
För att publiken ska kunna se kattarterna i farten ordnas Kattnatta varje onsdag och torsdag under juli månad klockan 20?23.
? Vi har inte djur bara för att titta på, utan för att bevara dem när de i fritt tillstånd är på väg att utrotas, säger Jimmy Jansson som är arbetsledare. Han berättar att parken har 180 anställda under säsongen varav 22 är året runt anställda.
Vi passerar aporna som bor på en ö med vatten runt. Här bor Tarzan och Jane. Tarzan är 30 år gammal och underhåller gästerna varje dag med applåder som belöning.
En dag ramlade Tarzan i vattnet och simmade förskräckt åt fel håll. Han kom upp bland de andra djuren och höll på att bli lejonmat. Han gick in i fel bur innan personalen hann få fått i honom, men det slutade lyckligt, berättar Jimmy.
HRF:arna jobbar åt Sodexho
Men var i parken bor HRF:arna?
Vi möter Paula Köhler och Mari Lundstedt i Bamboo. De steker hamburgare, sköter kassa, diskar och ser till att buffébordet med grönsaker ser aptitligt ut. Det är deras första säsong i parken.
Hit kommer också Thomas Eklöf på sin elbil. Han är medlem i HRF och anställd av Sodexho som driver restaurangerna i området. Hans jobb är att se till att varorna kommer ut och att varje matställe hålls välstädat och att gästerna är nöjda.
? Ungdomar arbetar ofta med ungdomar. De tänker inte alltid på miljön. Paula och Mari har fått göra en lista på vad de önskar. Vi har gjort de förändringar som de ville, säger Thomas som i år valt bort sommarsemestern för sitt djurintresse.
Thomas har personalkläder med personalkort synligt på bröstet. Varje grupp har olika färger på sina kläder för att gästerna ska kunna känna igen dem. Han har arbetsbyxor, arbetsjacka och pikétröja.
? Vi har fri entré till djurparken, badet, konserter, parkering och dessutom får jag bjuda några av mina vänner på fri entré och åkband. Och vi äter personalmat efter ordinarie meny med rabatt.
Sjörövar-Jenny gillar att ge service
Silvia Török är HRF:are och arbetar i Gästservice där hon tar emot konferensbokningar, svarar på gästernas frågor, tar betalt för åkband och efterlyser borttappade barn.
? Hit ringer alla. Om öppettider, bokningar och försäljning. Det är ett kul jobb, säger Silvia som har plåster och godis till ledsna barn.
Jenny Eriksson arbetar i souvenirbutiken. Hon har tidigare jobbat på McDonalds samtidigt som hon pluggat företagsekonomi på högskolan. Hon har även arbetat som garderobsvakt och på mässor.
? Jag är en servicemänniska, säger hon med en stor döskalle på tröjan.
? De souvenirer som säljer bäst är små vita tigrar. Jag har själv några gosedjur hemma.
Jenny är medlem i HRF och anställd av ett entreprenadföretag i parken och hon tjänar cirka 77 kronor i timmen.
Hon är sambo med Jimmy Jansson som först visade oss runt i parken. Han är ordförande i Sörmlands SSU-distrikt och Jenny är kassör i staden där arbetarrörelsen starka fäste finns.
Fakta om Parken Zoo
Besökare: cirka 500 000 per år
Omsätter: 44 miljoner kronor per år
Åkattraktioner: 10
400 varav 20 däggdjursarter och 60 fågelarter
Historia: Parken Zoo i Eskilstuna är en av landets äldsta folkparker och invigdes 3 juli 1898. Fackföreningsmedlemmarna i stan röjde mark till dansbana och servering. Entrén var 25 öre, men det fanns möjlighet att köpa familjebiljett för 40 öre.
Här bildades Folkparkernas Centralorganisation och här var det premiär för folkparksteatern. Många stora svenska artister och även utländska har uppträtt på denna scen.
På 1950-talet kom de första djuren till parken och den blev ett uppskattat utflyktsmål.
Folkets Park bytte namn till Parken på 1960-talet eftersom arbetarrörelsen inte länge kunde finansiera verksamheten själva. Eskilstuna stad tog över anläggningen 1965.
Under 1990-talet har de stora artisterna dragit publik som Rocktåget, Ulf Lundell, Roxette och Jerry Williams.
Se årets program på www.parkenzoo.se
Bildtext: (Foto:Rolf Adlercreutz)
Gammalt djungelordspråk.
Patrik Stuttin, Fantomen på Eskilstuna Zoo, håller ögon och öron öppna efter nyheter om vilket avtalsområde han ska tillhöra.
Djurvårdaren Connny Eidertjärn matar lamorna Ouzo och Vermout. Han är med i Kommunal men kan bli HRF:are i sommar.
I parken finns många matställen att välja på. Paula Köhler jobbar på Bamboo restaurang som serverar hamburgare, crepes och pannkakor. Andra matställen är Djungelbaren med asiatisk mat, Sommarcaféet, Pingvinen och Tivolikiosken.
Thomas Eklöf är med i HRF. Han kör sin elbil med varor runt i området till de olika restaurangerna och ser till att det är rent och välstädat på anläggningen.
Silvia Török är HRF:are och svarar på frågor från gäster, tar hand om borttappade barn och annat som kan dyker upp på en djurpark.
Jenny Eriksson, klädd i döskalletröja, säljer små vita tigrar i souvenierbutiken på Zoo.
Två av parkens berömda vita tigrar.
Jetstar, en av de tio åkattraktionerna.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.