Alltid säsong på Skansen
Bosse Bramsell har sett tennisveckorna växa fram under hans 30 år som vaktmästare. Foto: Magnus Torle
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Alltid säsong på Skansen

På Hotel Skansen i Båstad avlöser säsongerna varandra. Inga-Lill Charlesson och de andra på spa-avdelningen har haft högt tryck fram till nu. Efter midsommar är det städ- och restaurangpersonal som får fullt upp. Semestrar och tennisveckor fyller hotellet med bad- och partysugna gäster.

Publicerad 18 juni 2013

En kväll i maj är Båstad lugnt och stilla. Enstaka bilar på Köpmangatan, folk som är på väg att köpa pizza eller är ute och går med hunden. I skyltfönstren upplyser butiker och kaféer om att de har öppet året runt.
Hotel Skansen är en av de arbetsplatser som verkar året runt. Under höst, vinter och vår är konferensgästerna många i veckorna, och spa-besökarna kommer på helgerna. I hotellets kallbadhus går det att bada året om, även mitt i vintern, efter att ha värmt upp sig i bastun eller i den japanska poolen.
Under sommaren besöker många semestrande familjer Bjärehalvön, och ofta väljer de att bo i någon av hotellets villor eller lägenheter. Och så kommer förstås tennisspelarna och publiken till den stora turneringen Swedish Open, som ger 80 000 besökare till kommunen som i vanliga fall har strax över 14 000 invånare.

Havsbad och sol har lockat besökare till Båstad ända sedan 1800-talet. Hotel Skansen har funnits med sedan 1920-talet, och har med åren blivit en allt viktigare arbetsgivare för orten. Vintertid jobbar 110 anställda på hotellet, på sommaren 280. Med andra ord en stor arbetsplats, med många yrkesgrupper och både säsongs- och fastanställda.
Hovmästaren Fredrik Lundström och bartendern Anna Christiansson hör till de säsongsanställda på hotellets restaurang Sand. De har nyligen kommit ner från Åre. Åttonde sommaren på Skansen bevisar att det är ett bra ställe, säger Fredrik.
– Jag förknippar Båstad med sommaren. På de lediga dagarna hänger jag här nere i hamnen. Man rör sig som i en bubbla. Jobbar och solar.
Servitrisen Ida Håkansson var tidigare säsongare, men är nu fast anställd.
– Jag är 26, jag orkar inte med att packa väskor längre!
Enda nackdelen med det fasta jobbet är när de säsongsanställda kollegorna åker vidare till vinterjobben. Då känns det tomt, tycker Ida.

Även städet blir fler på sommaren. De ordinarie 15 anställda förstärks med 30 kollegor under tennisveckorna, som i år startar den 6 juli.
Ana-Isabel Toremalm städar både rum och hotellets vinter­trädgård.
– Det ska vara snyggt, mysigt, alla grejer på plats så att gästerna ska trivas. Jag kan gå och puffa kuddarna tusen gånger.
Innanför vinterträdgården ligger hotellets spa. Dit går Ana-Isabel någon gång i veckan. Över tjugo års städande lämnar spår i kroppen.
– Jag badar, bastar och sover ett par timmar i relaxrummet. Men jag går till sjukgymnast också.

Inga-Lill Charlesson arbetar i receptionen på spa-avdelningen, och är certifierad massör och spa-terapeut. Vänligt och raskt svarar hon på kunders frågor i telefon och vid disken.
– Det är alltid gästen i första hand. Skulle det bli någon dubbelbokning till exempel så kan jag rycka in och erbjuda en behandling.
För spa-avdelningen är det högsäsong med helgerbjudanden fram till midsommar. Sedan drar det igång igen i slutet av augusti. Under Swedish Open är det lugnare än vanligt, eftersom behandlingsrummen används av tennisfolket.

Receptionsjobbet är inte tungt fysiskt, men kan fresta på.
– Har det varit mycket tryck och många snabba lösningar är man inte så social när man kommer hem. Eftersom vi har årsarbetstid kan jag ibland ta en vecka när jag behöver ladda batterierna.
Inga-Lill har sett en enorm utveckling under sina tio år  på Skansen.
– Allt fler unnar sig spa, vi har fått bygga om och till. Och så är ju vårt kallbadhus jättepopulärt året om. Det är inte bara konferensgäster, utan även folk från byn och andra som kommer åkande.

Skansen ligger alldeles intill centercourten där finalerna i Swedish Open spelas. De veckorna är det extra roligt att arbeta på Skansen, säger hovmästaren Fredrik Lundström.
– Hotellet lever 24 timmar om dygnet. Vi går hem när frukostpersonalen kommer vid sex och sedan är vi tillbaka när lunchen är över. Det är folk överallt, snabba omdukningar, dubbla, trippla sittningar.
Bartendern Anna Christiansson håller med om att tennisveckorna är något alldeles extra.
– Folk är väldigt glada, stämningen är på topp. Möjligen att en del blir lite irriterade om de inte får hjälp direkt. Man får försöka nicka och visa att man sett dem.

Barchefen Martin Henrysson började redan i vintras att planera inför tennisveckorna. Då behövs kanske 15 bartendrar, i vanliga fall räcker det med två eller tre. Ryktena om vaskning och folk som sprutar champagne stämmer inte för Skansens del och det är heller inget som skulle tolereras, säger Martin Henrysson.
– För oss handlar det om att vi ska hålla koll så att vi inte överserverar, att se om någon fått i sig lite för mycket.
Bosse Bramsell har jobbat som vaktmästare på hotellet i 30 år.
– Snacka om att det har förändrats under åren! När jag började var det en träläktare vid tennisbanan. Hotellet hade bara huvudbyggnaden och det var stängt på helgerna. Vi var kanske 20, 25 årsanställda.Men en sak har varit sig ganska lik under åren – tennisveckorna.
– Det har alltid varit hysteriskt. Träden vid banan ska flyttas och det är så mycket som ska byggas upp; sponsorbåsen, tältet för nattklubben, extra barer.
Under åren har han sett stjärnor som Borg, Wilander, Edberg, Lendl och Nastase, men sällan haft tid att titta på matcher. Förra året var han för första gången ledig under tennisveckorna.
– Det var skönt.

Inne i köket plockar souschefen Johan Simon in varor i kylarna. Det är ett kök anpassat för högsäsong, konstaterar han, men tillägger att ibland är det ändå på bristningsgränsen.
– Under tennisen får vi hyra in kylcontainrar och står nästan på varandra och jobbar, och då har vi ändå byggt provisoriska kök och har ett satellitkök i Hasses lada i Boarp.
En bra dag grillas tusen hamburgare till publikserveringen. Det blir mycket snittar och bufféer. Chokladdoppade jordgubbar och champagne. Funktionärer och personal ska ha mat. Spelarna får en specialbuffé.
– De får kött och fisk, salladsbord med mycket pasta, tonfisk, ägg och majs. Alltid kyckling och gravlax. Ost och frukt. Sedan får de sitta separat i matsalen så att de inte blir störda.
Att vara väl förberedd inför säsongstoppen är nödvändigt.
– Det är mycket logistik. Varor som ska tas hem och hamna på rätt ställe. Vissa dagar känns det som att det aldrig kommer att gå, men man får dela upp ansvaret och se till att alla har sin uppgift. När det fungerar blir man ganska nöjd.

Tennisveckorna avslutas med brunch på söndagen. Då blir det som en urladdning efter de där veckorna som alla jobbat med under så lång tid. Några går och tittar på finalen om de orkar, andra samlas och umgås. Men housekeeping får jobba på, säger husfrun Ulrika Eklund.
– På söndagen kommer det tuffaste för vår del. Då har vi hela återställningen. Allt ska bli lika snyggt igen. Restaurangen tar mest stryk. Måndag morgon ska det inte synas att det varit fest, vi ska vara vårt vanliga fyrstjärniga hotell när gästerna kommer.


Sädesmagasin blev badhotell

Hotel Skansens huvudbyggnad är ett sädesmagasin från 1877, som på 1920-talet byggdes om till hotell för bad- och tennisgäster.
Tennisturneringen Swedish Open har spelats sedan 1948. Kung Gustav V var flitig besökare på ­förlagan Svenska Mäster­skapen.
Det finns ingen fackklubb på Skansen, men flera anställda är ­medlemmar i Hotell- och restaurangfacket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här