Åke Nordgren brinner för japansk kultur och mat. Men mest av allt brinner han för sake - den japanska risbrygden.
Han kallar sig själv en Duracellkanin med sake i ådrorna. Och kanske krävs just den kombinationen för att lyckas frälsa svenska folket. Fördomarna mot just sake är många.
– Länge fanns det bara en enda sort på Systembolaget, den var ganska dålig och dessutom tillverkad i USA. Många har smakat den en gång och sedan gett upp. Jag vill visa att det finns en hel värld att upptäcka.
Omkring 30 procent av alla alkoholdrycker som dricks i Japan är sake, och det finns närmare 14 000 sorter. De varierar i allt från sötma till fatkaraktär och torrhet – precis som vin.
– Men jag hävdar att sake egentligen passar bättre till mat än vin, vars höga syra ofta överröstar maten. Sake framhäver i stället de naturliga smakerna. Men man måste prova själv för att uppleva det.
Åke Nordgren är utbildad sommelier i både Sverige och Japan. Han importerar drycker, arrangerar matresor, utbildningar och events.
– På sistone har intresset ökat enormt. Det rör på sig i restaurangvärlden. Det gäller bara att sprida kunskapen.
Tre vanliga faktafel om sake
- Uttalet. Det heter inte saké, betoningen ligger på a, som i namnet Acke.
- »Risbrännvin«. Är det inte, alkoholhalten är bara runt 15 procent. Risvin är inte heller korrekt. Sake bryggs ungefär som öl och bör kallas risbrygd.
- »Ska drickas varmt«. Fel. Numera serveras den oftast kall, 10-14 grader. Förr dracks den varm eftersom kvalitén var sämre. Vintertid kan den dock värmas och serveras till lagad mat.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.